GündemHaber

Beşiktaş Postası yıllarca uyardı, 617 bin metrekarelik Zorlu Center sessiz sedasız açıldı!

Zorlu Center

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışına katılmamasıyla gündeme gelen Zincirlikuyu’daki Zorlu Center 617 bin metrekarelik kullanım alanıyla sessiz sedasız açıldı. Beşiktaş Postası’nın yıllarca uyardığı ve gündeme getirdiği gibi Zorlu Center’ın inşaat izni 232 bin metrekareydi!

Zorlu Grubu, Zincirlikuyu’daki Karayolları arazisini 800 milyon dolar gibi rekor bir ücretle satın aldığında Türkiye gündemine oturmuş, sadece arsası büyük bir servet olan yatırımın ne olacağı gündemi uzun süre meşgul etmişti. Zorlu Grubu’na verilen inşaat izninin 232 bin metrekare olması ise yatırımın çok riskli olduğu yönünde tartışmaları da beraberinde getirmişti. Ancak 232 bin metrekare olan inşaat iznine rağmen Zorlu Grubu’nun hazırladığı projeye göre yaklaşık 400 bin metrekare fazla inşaat yapılacaktı.

Beşiktaş Postası bu durumu hem inşaat başlamadan, hem de katlar sırasıyla yükseldikçe gündeme getirmiş, İstanbul’un en kilit noktasında yapılacak bu devasa yapının şehrin iklimine bile olumsuz etki edeceğini okuyucularına duyurmuştu. Ancak yapılan tüm yayınlar, tepkiler ne yazık ki sonuç vermedi ve Zorlu Center bu ayın başlarında tam 617 bin metrekarelik inşaat alanıyla hizmete açıldı.

Peki nasıl oldu da Zorlu Center, İstanbul’un göbeğinde 400 bin metrekare fazla inşaat yapabildi? Bunun cevabını verecek olan en önemli merci Beşiktaş Belediyesi. Ancak İsmail Ünal Başkanlığı’ndaki Beşiktaş Belediyesi’nden konuyla ilgili şimdiye kadar hiçbir somut açıklama yapılmadı.

10 Ekim 2013’teki sessiz sedasız açılıştan sonra ise bazı çevrelerin yeni bir şeymiş gibi aklına Zorlu Center’daki inşaat fazlalığı geldi! Oysa ki Başbakan Erdoğan’ın inşaat fazlası nedeniyle küstüğü ve bu yüzden açılışına gitmediği iddia edilen Zorlu Center’daki çarpıklıkları Beşiktaş Postası ve bazı yayın kuruluşları defalarca gündeme getirmişti.

Şimdi hafızaları tazelemek adına 617 bin metrekarelik inşaat daha yükselmeden, ancak yükseleceği belliyken Beşiktaş ilçesini avucunun içi gibi bilen, imar yasalarına, belediyeciliğe hakim bilgileriyle Beşiktaş Postası’na sürekli olayın iç yüzünü anlatan Asım Kantoğlu’nun, Beşiktaş Belediyesi’nin mühürlemesine rağmen inşaatın yeniden başladığı 23 Nisan 2010’da gazetemize yaptığı açıklamaları tekrar yayınlıyoruz;

Beşiktaş Belediyesi mühürledi, 23 Nisan’da inşaat tekrar başladı!

“Bu inşaatın ne İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden ne de Beşiktaş Belediyesi’nden ruhsatı vardır. 22 Mart’ta genel şikayet üzerine burası mühürlenmiş görünüyor. Ancak 7 Nisan’da, eski Beşiktaş belediye meclisi üyesi de olan Avukat Egemen Olcay, vatandaşlık hakkını kullanarak Beşiktaş Belediyesi’ne yazı yazdı. O günden bugüne de 15 gün içerisinde bu yazının cevabının gelmesi lazım.

NationalTurk Haber

Onlar tabi bu konuda sıkıştığı için mühürlediler. 16 Nisan’da kaçak çalışma olduğundan dolayı da savcılığa suç duyurusunda bulundular. 22 nisan tarihinde ise Beşiktaş Belediye Meclisi toplanarak inşaatın yıkım kararını verdi. Para cezasıyla ilgili kararı İstanbul Cumhuriyet Savcısının olayı sevk ettiği mahkeme verecek. Şunu altını çizerek söylemek istiyorum. Burası şu an 4. Kata ulaşmış durumda ve 12 metre yüksekliğe çıkmış. Hiçbir ruhsatı yoktur.

Asım Kantoğlu’na vatandaşların merak ettiği kritik soruyu soruyoruz: “Zorlu Holding bu araziyi 800 milyon dolar vererek devletten aldı. O kadar para verdi, neden inşaatı yapamıyor?

Mühre rağmen Zorlu Center inşaatı devam ederken (2010)
Mühre rağmen Zorlu Center inşaatı devam ederken (2010)

Zaten olayın püf noktası burada. Bu arazinin izin verilen toplam inşaat alanı 217 bin metrekareydi. İnşaatın 617 bin metrekareye çıkarılması isteniyor. Dolayısıyla arazi için 1000’lik ve 5000’lik plan tadilleri yapılması gerekiyor. Bunlar uzun süre alır, reddedilebilir de. Anıtlar Yüksek Kurulu reddedebilir, dava açılır reddedilebilir. Yani normal inşaatın üç katı büyüklüğünde bir inşaat talep ediyorlar.

Özellikle CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin’e sesleniyorum. Daha önce diyordunuz ki! İstanbul İstanbul’dan, Beşiktaş Beşiktaş’tan yönetilir. Bu plan tadilinin kararı Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçmedi. Nerden geçti? Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’nden geçti. Bunu o dönemde CHP’li meclis üyeleri oy birliğiyle meclise girmeyerek protesto etti. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde CHP’liler tarafından protesto edilen plan üzülerek söylüyorum ki Beşiktaş Belediyesi’nde hemen işleme konuldu.

Orada Beşiktaş Belediyesi’nin 2300 metrekarelik bir yeşil alanı var. Bunu da Belediye Başkanı İsmail Ünal satarak inşaatın büyümesine katkı sağladı. 2007 yılında Zorlu Grubu’na ihalesiz olarak sattılar. Bu olayın da püf noktası. Bunu meclisten değil encümenden geçirdiler. Yani onlar meclis üyesi olmadığı için itiraz şansı da yok.

Şu anda İstanbul’da yapılan en büyük bina Pendik’teki hastane inşaatı. Burası tam 156 bin metrekare. Zorlu Center’ın inşaat alanı az önce söylediğim gibi 617 bin metrekare. Yani İstanbul’un en büyük binasından neredeyse 4 kat daha büyük.

zorlucenter tabelaLevazım mahallesinden Ortaköy’e bir yol yaptılar. Zorlu inşaatı bitmediği halde şu an yoğun bir trafik var mahalle arasında. 600 bin metrekarelik inşaat tamamlanıp hayata geçtiği zaman o bölgenin hali ne olacak peki?

Ben biliyorsunuz eski zabıta müdürüyüm. O bölgede bir de Tatlıcılar binasının inşaatı var. Oradaki kanalizasyonun defalarca patladığını çok net olarak biliyorum. Zannediyorum ki İsmail Ünal, Levazım Mahallesinin hepsini araçlarıyla beraber kapatacak ve yer tadili yapacak. Bu espri tabi ama şunu söyleyelim, 617 bin metrekarelik inşaat bittiğinde o bölgenin nefes alma şansı yok.

Olayın bir de şu tarafı var. Mimarlar Odası, bu bölgedeki binaların yüksekliğinin İstanbul Boğazı’ndaki hava akımını olumsuz yönde etkileyeceğini belirledi ve bildirdi. Yani böyle büyük çapta bir bina sadece Zincirlikuyu’nun değil tüm İstanbul’un havasını etkileyecek. Zaten binanın yüksekliğiyle ilgili olarak Danıştay yürütmeyi durdurma kararı vermişti.”

Beşiktaş Postası / ÖZEL HABER

[adrotate banner=”308″]

Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu