Gündem

Zincirlikuyu’daki Tat Towers’ın sahibi konuştu!

tat towers4 milyar doların üzerinde olduğu tahmin edilen mirasın en büyük varisi 32 yaşındaki Uğur Tatlıcı, Ekonomist’in sorularına tüm açıklığıyla çarpıcı yanıtlar verdi.

Diyarbakır kökenli Tatlıcı Ailesi, Türkiye’nin sayılı gayrimenkul zengini ailelerinin başında gelir. Tatlıcılar’ın Türkiye’deki en bilinir gayrimenkul yatırımı ise Zincirlikuyu’daki 20 yıllık bir serüvene sahip Tat Towers.

Tatlıcı Ailesi’inin ilk kuşağını temsil eden merhum Şeyhmus Tatlıcı’nın beş çocuğunun en büyüğü olan Mehmet Salih Tatlıcı’nın 2009’un Şubat ayında vefat etmesi, Tatlıcı Ailesi’nin sahip olduğu servetin büyüklüğünü bir kez daha kamuoyu önüne koydu.

Aile içinde miras anlaşmazlığı ortaya çıksa da bugüne kadar kamuoyuna açıklama yapan olmadı. Tıpkı bundan önce de kamuoyuna dönük geniş çaplı bir söyleşi yapmayan aile fertleri gibi.

Şimdi kamuoyu kardeşler arasındaki 4 milyar doları aştığı tahminleri yapılan bu miras kavgasından çıkacak sonucu merakla beklerken, bu miras kavgasının odağında yer alan Mehmmet Salih Tatlıcı’nın ikinci eşi olan Nurten Tatlıcı’dan olan 32 yaşındaki oğlu Uğur Tatlıcı’yı konuşmaya ikna ettik.

ABD’de işletme eğitimi, Bilgi Üniversitesi’nde de işletme mastırı yapmış Tatlıcı, merhum Salih Tatlıcı’nın mirası hakkında Ekonomist dergisine çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Ekonomist: İlk önce miras konusundaki son gelişmelerle başlarsak, bu konuda devam eden yasal süreç hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

Uğur Tatlıcı: Miras davaları babamın ilk eşinden olan çocukları tarafından açılmaya başlandı. İlk olarak onlardan biri tarafından, babamın 22 Şubat 2009 tarihinde vefatından iki gün sonra, yani cenazesi bile kalkmadan mirasçılık belgesi için mahkemeye başvuruldu. Birkaç gün sonrada Sarıyer Birinci Sulh Hukuk Mahkemesi’nin 2009/1 Tereke sayılı dosyasından tereke tespiti istendi.

Ardından arka arkaya miras davaları açıldı. Bu süreçte babam merhum Salih Tatlıcı’nın noterden resmi vasiyetname düzenlediğinin anlaşılması üzerine yasal prosedüre uygun olarak Nisan 2009 başında resmi vasiyetname noterden getirtilerek mahkemede okundu.

Ne yazıyordu bu vasiyetnamede?

Tatlıcı: Bu vasiyetnamede, babam ilk eşinden olan iki çocuğunu mirasından ıskat ettiğini, diğerinin ise ancak saklı payını alabileceğini, ve bütün tasarruf nisabını annem ve bana bıraktığını ifade etmiş. Ayrıca vasiyetnamesinde ısrarla “beni üzecek işler yapmayın” diye öğütte de bulunmuştur. Diğer mirasçılar dava açtığı için biz de bazı davaları açmak zorunda kaldık.

Babanız Merhum Salih Tatlıcı’nın bıraktığı mirasın tam olarak miktarı ne kadardır?

Biliyorsunuz gazetelerde bu 3-4 milyar dolar olarak yer almıştı. Tatlıcı: Merhum babamın bıraktığı mirasın tutarını tam olarak bilebilmem mümkün değil. Esasen Sarıyer Birinci Sulh Hukuk Mahkemesi 2009/1 Tereke sayılı dosyada tespit ediliyor.

Gazetelerde yazan tutar kadar olmadığını, konuya dikkat çekmek için basının bu rakamı abarttığını söyleyebilirim. Yazılan çizilen rakamların altında diyebilirim.

Peki Tereke’de yer alan gayrimenkullerin tam olarak adedi nedir?

Tatlıcı: Bunlar yaklaşık 100 parçadan oluşuyor.

Bu yüz gayrimenkulün büyük olan 10 tanesinin ismini verebilir misiniz?

Tatlıcı: Bunların başında dörtte üçü terekeye ait olan Zincirlikuyu’daki Tat Towers geliyor. Yine Beylerbeyi’nde 43 dönüm arsa, Vaniköy’de 22 dönüm arsa, Beykoz Konakları Sitesi’nde 11 villa tamamı ve sosyal tesisler ve av köşkünün 1/2 hissesi, Tepekent Türkoba’da 96 parselden oluşan 135 dönüm arsa, Karaköy’de 5 katlı 2 bin 300 metrekare iş merkezi, Elmadağ’da toplam 2 bin metrekare hisseli apartman daireleri, Kandilli’de site içerisinde 10 daire, Diyarbakır’da 200 metrekare arsa.

Tereke dışında size ve annenize ait gayrimenkuller hangileridir?

Tatlıcı: Beykoz Konakları’nda 5 bin metrekare kapalı alana sahip bir malikhane ve villalar. Yeniköy’deki Tatlıcı Yalısı, Şişli’de üç kuleden oluşan Tat Center, Akmerkez’in bitişiğindeki Tat Etiler Ofis ve AVM projesi, yine buranın biraz ilerisinde 33 dönüm büyüklüğünde arazi, Antalya Belek’te Barcelo Tat Beach Golf Resort Otel.

Tereke dışında anneniz Nurten Hanım ve size ait olan gayrimenkullerin toplam değeri ne kadarıdır?

Tatlıcı: Annem ve bana ait gayrimenkullerin değerini kestirebilmemiz için detaylı bir ekspertiz çalışması yapılması gereklidir. Bu nedenle, bu doğrultuda bir çalışma yapılmadan herhangi bir değer belirtmem yanlış olacaktır.

Geçtiğimiz günlerde gazetelere “Tat Towers bizimdir” ilanı vermiştiniz. Sizi bu ilanı vermeye iten neden neydi?

Tatlıcı: Tat Towers’ın tapuda sekizde biri, annem Nurten Tatlıcı’ya, sekizde biri de bana aittir. Geri kalan dörtte üçü merhum babama ait idi. Şimdi merhum babamın hissesi tereke mahkemesince yönetilmektedir. Merhum babamın resmi vasiyetnamesinin annem ve bana tanıdığı bir başka hak da; istersek diğer mirasçılara hiçbir gayrimenkul vermeyip saklı paylarını nakit olarak ödeme hakkımızdır. Bu hakkımızı ileride kullansak da kullanmasak da, her halükarda halen tapuda kendi üzerimizdeki paylarla beraber Tat Towers’ın toplam yüzde 80 kadarı sonuçta annem ve bana aittir. Medeni Kanun’un müşterek mülkiyete ilişkin hükümleri uyarınca haklarımızı korumak ve yanlış anlamalara meydan vermemek amacıyla,gazetede bu ilanı yayınlattım.

Tat Towers, bittiği halde yıllardır boş duruyor? Ne zaman faaliyete geçecek?

Tatlıcı: Tat Towers bitmiş bir binadır. Babam da sağlığında kiralamak için girişimlerde bulunmuştu. 2008’deki kriz ve akabinde hastalanması nedeniyle bunu gerçekleştiremedi. Uygun kiracı bulunması halinde, tereke mahkemesinin atadığı yöneticilerle birlikte Tat Towers’ı kiralamamız mümkündür. Ancak ilanda da belirttiğim gibi, annem ve benim tarafı olmadığımız bir kira sözleşmesinin geçerli olması kesinlikle mümkün değildir.

Tat Towers hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

Tatlıcı: Tat Towers’ın inşaatına 1988 yılında başlandı ve 2008 yılında bitirildi. Zemin altı AVM katları da dahil her blok 34 kattan oluşuyor. Bina arsa alanı 9 bin 85 metrekaredir. AVM dahil, toplam kiralanabilir alanı 77 bin 500 metrekare. Binanın yerden yüksekliği 145 metre, toplam yüksekliği ise 176 metrekare.

Yine Tereke dışında size ve anneniz Nurten hanım’a ait olan Tat Şişli, Tat Etiler projeleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Tatlıcı: Annem ve bana ait Tat Şişli, Tat Etiler projeleri konusunda da çalışmalarımız var. Ancak bunların içi henüz tamamlanmadı. Şişli’deki binaların toplam arsa alanı 9 bin metrekare olup, zemin altı AVM katları dahil her bir kule 26 katlıdır. 80 bin metrekare kiralanabilir alan mevcuttur. İnşaata 1997 yılında başlayıp, 2008 yılında kaba inşaatı bitmiştir.

Etiler’deki binaların toplam arsa alanı 5 bin 900 metrekare olup, zemin altı AVM katları dahil toplam yedi katlıdır. 16 bin metrekare kiralanabilir alan mevcuttur. İnşaat 1996 yılında başlamış, 2008 yılında kaba inşaatı bitmiştir.

Antalya’ya Belek’teki otel hakkında bilgi verebilir misiniz? Otel ne zaman faaliyete geçti? Kaç oda kaç yataklı? Golf sahasının büyüklüğü ne kadar?

Tatlıcı: Antalya Belek’te bulunan otel, annemle beraber hisselerine sahip olduğumuz şirket lehine 2038 yılına kadar müstakil ve daimi nitelikte üst hakkı tesis edilmiş olan Maliye Hazinesi’ne ait 100 dönümlük arsa üzerinde kurulu, 837 yatak kapasiteli, 5 yıldızlı bir tesistir. Ayrıca yine şirketimiz lehine 49 yıllığına müstakil ve daimi nitelikte irtifak hakkı tesis edilmişMaliye Hazinesine ait 825 dönümlük 27 delikli golf tesisimiz de vardır.

Uğur Tatlıcı olarak geleceğe dönük planlarınız hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

Tatlıcı: Rahmetli babamın bıraktığı eserlerinin geçmişte onun da arzu ve hedefleri doğrultusunda değerlendirilmesi ve faaliyete geçirilip ekonomiye kazandırılması en büyük hedefimiz. Yine annemle birlikte, merhum babamın aziz hatırasını yaşatacak başkaca projeleri de geliştirmeye çalışıyoruz. Bu projelerimizin içeriğini zamanı gelince kamuoyuna açıklayacağız.

TÜRKİYE’NİN 27’NCİ ZENGİNİYDİ

Forbes Dergisi’nin 2006 listesinde Türkiye’nin 27’nci zengini olarak gösterilen Salih Tatlıcı ardında muazzam bir servet bıraktı. Tatlıcı, 4 milyar doları bulduğu iddia edilen servetinin 3 milyar dolarlık bölümünü, 16 yıl önce ikinci evliğini yaptığı eşi Nurten ve oğlu Uğur Tatlıcı’ya bıraktı. İşte ne olduysa bundan sonra oldu. Salih Tatlıcı’nın ilk eşi olan Bedriye Tatlıcı’dan olan Ahmet ve Mehmet ile bir süre önce vefat eden diğer oğlu Ali Tatlıcı’nın iki oğlu mirastan pay alma adına soluğu mahkemede aldı.

1994’te yazdığı vasiyetine, “Oğullarım Ali, Ahmet ve Mehmet kanuni miras paylarının tamamını değil, dava açmaları durumunda bile ancak mahfuz paylarını alacaklardır” hükmünü koyduran Salih Tatlıcı’nın ilk eşi ise, boşandıkları için mirastan mahrum kaldı.

Vasiyetnameye göre oğlu Ahmet ile ölen oğlu Ali’nin iki çocuğu, dava açmaları halinde 32 paydan sadece 9 payın sahibi olabilecekti. İlk eşinden olan diğer oğlu Mehmet de yalnızca “mahfuz hisse”den pay alacaktı. Bunun üzerine oğlu Ahmet Tatlıcı, 1995’te vefat eden kardeşi Ali Tatlıcı’nın oğlu Salih Zeki Tatlıcı ile birlikte, üvey annesi Nurten ile üvey kardeşi Uğur Tatlıcı’ya karşı “vasiyetnamenin iptali” davası açtı.

[adrotate group=”54″] [adrotate group=”40″]

Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu