Beşiktaş İlçesinden Haberler

Beşiktaş Bebek dünyanın en havalı semtleri arasına girdi

Dünyaca ünlü Time Out Dergisi, alanında uzman binlerce insan ve yerel otorite ile görüşerek dünyanın en havalı 40 semtini belirledi. Türkiye’den bu listeye ise sadece Beşiktaş Bebek semti girdi.

Türkiye’den bu listeye ise sadece Beşiktaş Bebek semti girdi.

Her yıl dünyanın farklı ilçe ve semtlerini değişik kriterlerle belirleyen Time Out Dergisi bu yıl da dünyada yer alan en havalı semtlerin listesinin olduğu çalışmayı yayınladı.

Beşiktaş’ın Bebek ilçesi, tarihi dokusu ve mirası, İstanbul Boğazına hakim konumu manzarası ve dinamik sosyal yaşamıyla en havalı 40 semt arasına girdi.

Sahil şeridi gün batımında eşsiz bir güzelliğe bürünen İstanbul’un deniz kıyısındaki Bebek semti; doğal güzellikleri, harika boğaz manzarasının yan sıra tarihi yapıları, oteli, kafeleri, ünlü restoranları, mağazaları ile de uzun süre yerli ve yabancı turistler için popüler bir destinasyon olacağa benziyor.

Her yıl binlerce kişiyle yapılan anketle derlenen ve Time Out’un küresel editör ekibi tarafından son şekli verilen listenin bu yılki zirvesinde, Kolombiya’nın Medellin kentindeki Laureles bulunuyor.

Gece hayatı ile popüler olan İrlanda’nın başkenti Dublin’deki Smithfield ikinci olurken, İspanya’nın başkenti Madrid’deki Carabanchel de üçüncü sırada yer aldı. 32’nci sıradaki Bebek ise ülkemizden listeye giren tek semt oldu.

“Bebek’te görülecek çok şey var ama akıllarda kalacak olan harika bir Boğaz manzarası” denen yazıda “Bebek, hayatın yavaş aktığı bir tatil hissi veriyor. Sakinlerinin düzenli olarak semtteki dükkânlardan dondurma alıp Boğaz boyunca dolaştığını göreceksiniz.

Burası doğal güzelliğinin yanı sıra hem lüks hem de eski tarz muhteşem restoranlara, kafelere ve mağazalara sahip. İstanbul’un deniz kıyısındaki bu semtinin sahil şeridi gün batımında harika oluyor” ifadeleri kullanıldı.

Polat Akatlar Skandalı: Boğaziçi Sit Alanına 15 Kat İmar!

BEBEK

Bebek, İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde, Boğaziçi’nin Avrupa yakasında semt. Rumeli Hisarı ile Arnavutköy arasında yer alan ve genelde yüksek gelirlilerin oturduğu semt, aynı adı taşıyan bir deniz koyuna da sahiptir.

Küçük bir balıkçı köyü olarak, tarihinin Hristiyanlık öncesi döneme kadar gittiği sanılan semtin bilinen en eski adının, çeşitli kaynaklarda çeşitli şekillerde yazılan (Challae, Chilai, Khile) Skallai (iskeleler) sözcüğünün bozulmuş bir biçimi olan Hallai olduğu ileri sürülmektedir.

Osmanlı döneminde Bebek’e ve Bebek adının kökenine ait ilk bilgiler İstanbul’un fethi’nin hemen öncesine gider.

İstanbul’un kuşatılması sırasında ve Rumeli Hisarı yapılırken bu yörede Bizans egemenliğinin zayıfladığı, hatta buradaki balıkçı köylerinin Galata’ya bağlı oldukları sanılmaktadır.

Başta Evliya Çelebi olmak üzere, bazı kaynaklar, II. Mehmed’in Rumeli Hisarı’nın yapımı ve kuşatma sırasında asayişi sağlamak üzere buraya Bebek Çelebi adlı veya lakaplı bir bölükbaşı tayin ettiğini; Bebek Çelebi’nin semtte bir köşk ve bir bahçe kurduğunu, ölümünden sonra semtin onun adıyla anıldığını yazmaktadır.

Bebek’in rağbet gören bir semt haline gelmesi III. Ahmed (hd. 1703-1730) ve sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa zamanına rastlar.

Bu dönemde Bebek Bahçesi’nde Hümayunabad Kasrı, Bebek Camii, mektep, çeşme, hamam, değirmen ve dükkânlar inşa edilmiş, semt kalabalıklaşmaya başlamıştır; Türkler, Rumlar, Yahudiler, Gürcüler ve Ermeniler semtte köşkler konaklar, yalılar yaptırmışlardır.

18.yüzyıldan günümüze gelebilen ve İstanbul’daki ayakta kalan en eski konak unvanına sahip Kavafyan Konağı da Bebek’tedir.

Semtin yazlık olmaktan çıkıp sürekli yaşanan bir semt haline gelmesinde 19. yy ortalarından itibaren vapur seferlerinin başlamasının, daha sonra da tramvayın gelmesinin payı vardır. 19. yy’ın sonlarından itibaren sahilde ve sırtlara doğru yalılar ve köşkler çoğalmıştır.

1914’te Şirket-i Hayriye’nin yayımladığı Boğaziçi adlı kitapta, Bebek’te çoğunluğun Müslüman olduğu, ancak İngiliz, Fransız ve Amerikalıların da bulunduğu kaydedilmektedir. Amerikalıların varlığı 1863’te Bebek sırtlarında kurulan Robert Kolej ve Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’nde ders veren öğretmenlere bağlanabilir.

1965-1970 sonrasındaki Boğaz tepelerini ve korularını tahrip eden hızlı yapılaşma sırasında Bebek sırtlarının yeşili büyük ölçüde ortadan kalkmış; ahşap ve eski kâgir evler yıkılarak yerlerine apartmanlar dikilmiş, Bebek yokuş ama çok işlek bir yolla (İnşirah Yokuşu) Etiler’e bağlanmıştır.

Fulya Davası Nedir? Neler Yaşandı? İşte Detaylar

Katar dedikodularına Tekinoktay’dan tepki: Bunların telaffuz edilmesi bile zuldür

Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu