GündemHaber

Beltaş işçilerinin açlık grevi sürüyor! Beşiktaş Belediyesi’nden açıklama geldi

Beltaş

Sendikal haklarının gasp edildiği iddiasıyla Beltaş işçileri Rıdvan Çalışkan ve Cemalettin Demirel’in başlattığı açlık grevi 3. gününe girdi. Beşiktaş Belediyesi ise açlık grevi ve süreç hakkında garip bir açıklama yaptı.

Olayların çarpıtıldığını iddia eden Beşiktaş Belediyesi’nin açıklaması şöyle;

1. Toplu iş sözleşmeleri 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu hükümlerine göre yapılmaktadır. Yine bu Kanun hükümlerine göre, bir işyerinde toplu iş sözleşmesi tek tek bireylerle değil, iş yeri yetkisine sahip işçi sendikası ile işveren sendikası veya işveren tarafından yürütülür.

2. Söz konusu 4 işçiden 2’si gerçeği görerek işlerine dönmüşlerdir. Ancak diğer 2 işçi yasal olmayan istekleriyle eyleme devam etmekteler.

3. Söz konusu Beltaş A.Ş işyerinde bir grup işçimiz DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası’na üyedirler. Sendika bu işyerinde toplu sözleşme yetkisi almak için gereken çalışmaları başlatmıştır. Yetkiyi belirleyecek yargı süreci İstanbul 7. İş Mahkemesi’nde devam etmektedir. Ancak Beltaş yönetim kurulu 19/11/2013 tarihli kararları ile 06/02/2014 tarihine ertelenmiş davada taraf olmaktan feragat etme kararı almış ve bu kararı Beltaş A.Ş. çalışanları ile Genel-İş Sendikası 1 No’lu Şube Başkanlığı’na bildirmiştir.

4. Buna rağmen sendikalarından bağımsız olarak protesto eylemini yapan iki işçi, yargı sürecini beklemeyip Beltaş A.Ş’yi iş mahkemesi yerine koymakta ve eylemlerini sürdürmektedirler.

5. Bilindiği gibi kamu yöneticileri yasaların uygulanmasında ve kamu kaynaklarının kullanımında keyfi tasarruflarda bulunamaz. Kendi sendikal örgütlerini de aşarak kişisel talepleriyle kamuoyunu meşgul edenlerin yasadışı bu taleplerini demokratik bulmak mümkün değildir.

6. Bütün belediyelerde olduğu gibi Beşiktaş Belediyesi de, yasal zorunluluktan dolayı kimi zaman dışarıdan hizmet satın almaktadır. Bu şirketlerde çalışanların sendikal örgütlenmelerine karşı çıkmak gibi bir yetkimiz ve tasarrufumuz olamadığı gibi, böylesi bir tavrı onaylamamız da mümkün değildir.

7. Her şeyden önce bilinmelidir ki, Beşiktaş Belediyesi’nde çalışan işçilerimizin tümü işçi sendikasına; memurlarımızın tamamı da memur sendikasına üye olup, anayasal haklarını kullanmalarında hiçbir engel yoktur. Tam tersine, Beşiktaş Belediyesi
01.03.2012 tarihinde yetkili işçi ve memur sendikalarıyla ayrı ayrı toplu sözleşme imzalamıştır. Belediyemiz ile sendikalarımız ve çalışanlarımız arasında herhangi bir sendikal uzlaşmazlık olmadığı gibi, herhangi bir çalışanın işten çıkartılması da söz konusu değildir. Bu durum Genel İş Sendikası’nın yazılı açıklamalarında defalarca belirtilmiştir.

8. Doğaldır ki, gösteri ve protesto eylemleri demokratik bir haktır. Ancak yalan ve haksız beyanlarla kamuoyunun yanıltılmasını doğal ve demokratik bulmamız mümkün değildir.

9. Çalışma ve sendikal örgütlenme haklarının kutsallığına ve vazgeçilmezliğine inanan Beşiktaş Belediyesi, yalan ve haksız bilgilerle yanıltılan kamuoyunu bilgilendirmek için bu açıklamayı yapma zorunluluğu hissetmiştir.

Saygılarımızla.

Beşiktaş Belediyesi

[adrotate banner=”315″]

Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu