HaberSpor Haberleri

Fuat Yaman bombaladı! “Mustafa Denizli konuşacak en son kişi”

antrenman 28nisan613

Beşiktaş Postası yazarı Fuat Yaman, Antalya’daki altyapı panelinde konuşan Mustafa Denizli ile Fatih Terim’i eleştirdi.

Antalya’da Türkiye Spor Yazarları Derneği’nin (TSYD) düzenlediği ve “Futbolun dünü bugünü yarını ve altyapı” konulu paneli teknik direktör ve Beşiktaş Postası yazarlarından Fuat Yaman değerlendirdi.

Mustafa Denizli ve Fatih Terim’in altyapı konusunda konuşmak için çağrılacak son isimler olduğunu söyleyen Yaman, “Türkiye’de insanları söylemleri ile değil eylemleriyle tartışmak daha doğru. Türkiye’de her konuda olduğu gibi demogojik yaklaşım ve söylemler çok fazla. Öncelikle uygulamaları değerlendirmek lazım. İnsanlar genelde samimi değiller. Konuşurken başka konuşuyorlar; ama yaparken farklı şeyler yapıyorlar” dedi.

MUSTAFA DENİZLİ GERÇEKLERİ GÖRDÜ

Mustafa Denizli’nin “Altyapıya önem vereceğim ve 3-4 sene sonra semeresini alacağım desem kimse beni desteklemez” şeklindeki sözlerini değerlendiren Yaman, “Mustafa Denizli’nin söyledikleri tabi ki doğru. Çünkü yıllardır futbolun içinde kendisi. Buradaki sıkıntı ve sorunları bilmemesi mümkün değil. Altyapıdaki insanlara daha fazla ücret verilmesi gerektiği söylemi doğru. Çünkü altyapıdaki insanlar gerçekten, ülke futbolu için çok önemlidir. Özellikle kendi ülkem için olmazsa olmaz. Gerçekten bu işi benimsemiş ve özümsemiş kulüp yönetimleri, bu şekilde davranabilir. Futbolcu ve teknik adam olarak bu ülkede bulundum. Çeşitli kentlerde çalıştım. Bu işe inanarak, Türk futbolunun kurtuluşunun altyapıda olduğunu savunan çok çok az yönetici gördüm. Çalıştıkları kulüplerde çok büyük risklerle dışarıdan futbolcu almak yerine kendi kaynaklarına yönelen teknik adam hiç görmedim. Mustafa Hoca da bunu söylemişti. “Ben iki maç kaybettiğim zaman altyapıda şu kadar zaman harcıyorum. Onları destekliyorum dediğim zaman kimse bana sahip çıkmaz, kimse beni desteklemez” demiş. Çok doğru; ancak yine aynı Mustafa Denizli bu işe yeni başladığında Galatasaray’da çok popüler olduğunda ona yine aynı tarz bir soru sorulmuştu. O da “altyapıya ne gerek var, biz altyapıdan mı yetiştik, sokaktan yetiştik. Bu ülke dünyanın en iyi takımlarıyla kafa kafaya oynayacak 11 tane adam bulur diyebilen teknik adamdı. Şimdi böyle olunca insan neye sevinsin neye üzülsün şaşırıyor. Mustafa Hoca’nın yıllar geçtikten sonra gerçekleri görmesine mi sevinmeli bilmiyorum” şeklinde konuştu.

ALTYAPI KONUSUNDA FİKİRLERİNE BAŞVURULACAK EN SON KİŞİ DENİZLİ’DİR

Altayapı konusunda fikirlerine en son başvurulacak kişinin Mustafa Denizli olduğunu söyleyen Fuat Yaman, “Mustafa Hoca her panele gidebilecek bilgi birikimine sahip spor adamıdır. Ancak altyapıyla ilgili olarak daha bu işin içerisinde olan kişilerden fikir alınmalıydı” dedi.

Mustafa Denizli ve Fatih Terim’in altyapıya önem veren teknik direktörler olarak anılmalarının yanlış olduğunu söyleyen Yaman şöyle devam etti:

“Mustafa Denizli Tugay’ı çok genç yaşta oynattı ve gençlere çok önem veren bir hoca diye tanıtıldı. Sayın Fatih Terim Emre Belözoğlu’nu oynattı diye yıllarca gençlere önem veriyor denildi. Bu örneklerin verilmesi enteresan. Çünkü Emre daha Zeytinburnu’nda oynarken, tüm dünyanın dikkatini çekmişti. Emre Avrupa’nın gelecek vaat eden 100 oyuncusu olarak gösteriliyordu. Tugay’ı zaten söylemeye gerek yok. Genç oynatıldı denilen Tugay Avrupa’da 40 yaşına kadar oynadı. İstisnaların oynatılması onlara genç yaşta önem verildiğini göstermez. Marco Aurelio’nun Türkleştirilmesine karşı çıkarak gençlere önem verirsiniz. Sahte nüfus kağıdıyla onu oynatmak gençlere önem vermek değildir. Buna çok sayıda örnek vermek mümkün”

KADİR, ULVİ, ALİ BÜYÜK TAKIM OYUNCUSU DEĞİLDİ

Galatasaray’a da değinen Fuat Yaman sözlerine şöyle devam etti; “Bugün Galatasaray Türkiye’de 9. sırada. Yediği gol attığı golden fazla. Oynadığı futbolla da çok kötü bir görüntü sergiliyor. Galatasaray futbol takımının yarısı A2′den oluşsa, Kewell, Arda, Baros, Pino’lu takviyeyle bugünkü puan tabelasından daha mı kötü olurdu. Şu anda Galatasaray’da oynayanların bir bölümü büyük Galatasaray söylemine uygun mu? Manchester United’da Phill Nevill var. Manchester United’da oynayacak bir oyuncu değil; ama yıllardır o takımda kaptan. Bir takım olunması için herkesin iyi olması gerekmiyor. Bir takımın kendi öz kaynaklarından yetişmiş futbolcuların takıma sağlayacakları katkı sadece oynayacakları futbolla ilgili değil. Dışarıdan transfer edilen oyunculara; takımın ananelerinin, kulübün büyüklüğünün yansıtılması için altyapıdan gelen futbolcular önemli rol oynar. Canlı örneğini gördük. Beşiktaş, altyapıdan yetiştirdiği oyuncularıyla makus talihini değiştirdi. O dönemde oynayan oyuncular Kadir, Ulvi, Ali Gültiken büyük takım oyuncusu muydu? Ali Gültiken gollerinin yüzde 80′ini kaval kemiğiyle attı, ancak mücadeleci yapısıyla oynadı ve takıma inanılmaz katkı yaptı. Sabır, emek bizde çok ilgi gören ve rağbet edilen unsurlar değil. Altyapıda sabır ve emek, dolayısıyla biraz uzun vade gerekiyor. Artık ülkemizde spor değerlendirmeleri öyle bir hal aldı ki sadece teknik direktörleri değil, kulüp yöneticileri de alt yapıya önem vermeli”

Bugün Beşiktaş’ın borcunun konuşulduğunu hatırlatan Fuat Yaman, “Bir sene önce stada giremeyen başkan bu sene Manchester City’nin başkanı muamelesi görüyor. Aklı başında işler yapan yönetimler çok fazla değer görmüyor. Bir Quaresma, Almeida gelince havaalanının camları kırılıyor. Değerlendirme kriterlerinin de değiştirilmesi gerekiyor. İdealist ve kararlı yönetimler işbaşında olmalı. Aynı zamanda saha sonuçlarındaki başarıya ihtiyaç var. Futbolun kalkınmasının tek yolunun altyapıdan ve özkaynaktan geçtiğini de her türlü eylemiyle kabul edecek insanlar a ihtiyaç var” dedi.

SÜLEYMAN SEBA ALTYAPIDAKİ FUTBOLCULARA VERİLEN YEMEĞİN PARASINI ZARAR OLARAK GÖRÜRDÜ

Süleyman Seba’nın Beşiktaş’ta başkanlık görevine geldiği ilk yıllarda altyapıyı gereksiz gördüğünü söyleyen Fuat Yaman, “Sayın Süleyman Seba o dönemde altyapıya şiddetle karşıydı. Bunlara verilen yemeğin parasının bile boşa harcandığını düşünüyor, boşu boşuna parayı sokağa atıyoruz diyordu. Ancak ondan sonra gelen başarıların ardından altyapıya önem verdi. İlk başta şiddetle altyapıya karşı çıkan Süleyman Seba belli gerçekleri görmüştür. Daha sonra yıllarca altyapıya önem veren yönetici olarak tanındı” şeklinde sözlerini bitirdi.

[adrotate group=”74″ banner=”79″]

Dikkati Çekenler

Bir Yorum

  1. fuat hocam ben yedikuleden beraber oynadığımız solbek ali.fikirlerine aynen katılıyorum.altyapı olmadan başarı gelmez.bence takımda 3 yabancı oynatan takımlara 1 altyapı oyuncusu oynatma şartı koyulmalı.3 yabancıdan fazlası için 2 altyapı oyuncusu oynatılmalıki bu oyuncular pişsin.böyle olmazsa milli takımlarda bile başarı gelmez.saygılarımla.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu