GündemHaber

Ortaköy spor sahası hakkındaki iddialar bitmiyor

ortakoysahasi bp

Beşiktaş Postası’nın yıllardır gündeme getirdiği Ortaköy spor sahası skandalında CHP’li Beşiktaş Belediyesi’ne bir eleştiri de sol siyasetin en önemli yayın organlarından birinden geldi. Şaban Okyay’ın kaleme aldığı yazıyı sizlerle paylaşıyoruz;

İşte Şaban Okyay’ın sol.org.tr sitesinde yayınlanan yazısı;

Ortaköy’deki bir futbol sahasının yağmalanması, AKP’den CHP’ye, Serdar Bilgili’den İsmail Ünal’a uzanan geniş bir ağın isminin karıştığı bir yolsuzluk hikâyesini anlatıyor.

Beşiktaş’ta bir futbol sahasının yok edilmesi, rant firmaları ile belediye arasındaki ilişkiye çarpıcı bir örnek sunuyor.

Beşiktaş Mecidiye mahallesinde bir kısmı Ortaköy Spor Kulubü tarafından futbol sahası olarak kullanılan özel mülk statüsündeki boş arazi, 1997’de bölge için yapılan planlamaya dahil edildi. Plan, 12.195 metrekarelik arazideki spor sahasının korunmasını, kalanına da ortaokul yapılmasını öngörüyordu. Bu doğrultuda, Gençlik Spor ve Milli Eğitim il müdürlüklerinin araziyi kamulaştırmaları beklenirken, arsanın sahipleri belediyeye plandan memnun olmadıklarını bildirdi ve ellerindeki arsaya ticaret izni verilmesini istediler.

İlk girişim başarısız
2002 yılında, eski plandan vazgeçildi, arsa sahiplerinin istediği gibi bir plan, önce Beşiktaş Belediyesi, sonra Büyükşehir Belediyesi’nce onaylandı. Belediye Meclisi futbol sahasının ticaret alanı, okul olacak yerin ise belediyeye ait bir kültürel tesis alanı olmasına karar verdi. Fakat 2004 yılının Kasım ayında, İdare Mahkemesi, onaylanan planı iptal etti.

AKP ve CHP elele
İptal kararı üzerine, Büyükşehir Belediyesi, araziyi de içeren başka bir planın hazırlıklarına başladı. Bu arada, arsa sahipleri de, Büyükşehir Belediyesi’nden bağımsız olarak yeni bir plan teklifiyle belediyeye başvurdu. Bir ay kadar kısa bir sürede kurumların görüşü alındı ve 2005 yılının Temmuz ayında teklifin Büyükşehir Belediyesi’nde görüşülmesi sağlandı. Arsa sahiplerinin yeni istekleri, kamuya bir metrekare bile pay bırakmamaktı. Kültürel tesis alanının plandan çıkarılmasını, bunun yerine ticaret merkezleri ve konut inşa edilmesini, önerilen spor faaliyetinin ise “özel” olmasını istediler.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İmar Müdürlüğü’nde çalışan uzmanlar bu teklifi “şehircilik ilkelerine” aykırı bularak, “Müdürlüğümüzce hazırlanan ve Büyükşehir Belediye Meclisi’ne iletilen 1/5000 ölçekli Beşiktaş Dikilitaş Balmumcu Nazım İmar Planı ile birlikte değerlendirilmesi gerektiği düşünülmektedir” raporu verdiler. Ama İmar Komisyonu, bunu dikkate almayarak planın uygun olduğuna karar verdi. Bu kadar tartışmalı bir plan, nasıl oyduysa, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde bulunan AKP’li ve CHP’li tüm üyelerin oluruyla kabul edildi. Kamuya bir metrekare bile yer bırakmayan plan onaylandı.

Sır perdesi aralanıyor
Meclis üyelerinin toplu onayından bir ay sonra bir şirket kuruldu: “Doğu İnşaat ve Yatırım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi”. Şirketin yönetim kurulunda Mehmet Uyanoğlu, Serdar Bilgili ve Bilgili’nin akrabalarının adları vardı. Uyanoğlu, Beşiktaş Belediyesi’nin ANAP’lı meclis üyesi ve aynı zamanda Büyükşehir Belediye Meclisi’nin İmar Komisyonu üyesiyken, 2004 yerel seçimleri sonrasında AKP’den Esenler Belediyesi meclis üyesi olmuş, bu sayede Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Çalışanlar Komisyonu’na seçilmişti.
İki yıl sonra, şirket, arsa sahipleri ile “Kat Karşılığı Vaadi Sözleşmesi” yaptı.

CHP’li meclis üyelerinin plana destek vermelerinin ardında, Serdar Bilgili ve İsmail Ünal’ın ilişkileri yatıyordu. Serdar Bilgili ,Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nde başkanken, kulübün genel sekreterliğini, şimdi CHP’den Beşiktaş Belediye Başkanı olan İsmail Ünal yürütüyordu. İsmail Ünal eski dostunu unutmamış, CHP’li üyelerin plana onay vermesini sağlamıştı. Artık Beşiktaşlıların ne futbol sahası, ne kültür merkezi, ne de okul arazisi vardı.

Bu yolla ancak rüşvet alınır
Belediyenin özel mülkiyetten kamu için arsa elde etmesinin yolu yasalarla belirlenmişti. Buna göre, ya kamulaştırma yapılır, ya da bedelsiz terk istenirdi. Ama plan onaylanırken bu şartlar göz önünde bulundurulmamıştı ve bu nedenle arsa sahibi belediyeye hiçbir şey vermek zorunda değildi.

Gene de, arsa sahibi ve müteahhit firma, sözleşme yoluyla kamuya yer ayırdı. 80 bin metrekareye yaklaşan binanın 2. bodrum kattaki bin metrekarelik kısmının fitness salonu olarak Beşiktaş Belediye Başkanlığı’na verileceğinde anlaştılar.

Rantiyenin belediyeye neden yer tahsis ettiğinin sırrı, sözleşmedeki başka bir maddede gizliydi. Bu maddede, müteahhit firma, arsa sahibine, arsanın tamamında yapılaşma olacağını, kamuya “terk işlemlerinin yapılmayacağını” taahhüt ediyordu.

Şaban Okyay (soL)

[adrotate group=”74″ banner=”79″]

Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu