GündemHaber

Etiler’deki sığınma evi arazisine otel inşaatına onay yok!

etiler genel6131Koruma kurulu, nazilerden kaçan mülteciler için inşa edilen sığınma evi arazisine otel yapılmasına izin veren imar planı tadilatını onaylamadı.

2. Dünya Savaşı’nda Nazilerden kaçan mültecilerin sığınması için inşa edilen ve Kızılay’ın 2008’de mülkiyetini Elumatec AŞ’ye devrettiği Etiler’deki araziye “otel” yapılmasına ilişkin proje, koruma kurulunca reddedildi. Kurul projeye ilişkin verdiği raporda, “Tüm kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ile gerçek-tüzelkişilerin koruma kurulunun kararına uymak zorundadır” şerhi koydu.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre Kızılay, Birleşmiş Milletler’in (BM) 2. Dünya Dünya Savaşı sırasında Nazilerden kaçarak, Türkiye’ye sığınan mültecilerin yaşaması için inşa edilen Etiler’deki sığınma binasını 2008’de açtığı ihaleyle 25 yıllığına 35.5 milyon Avro’ya Elumatec AŞ’ye devretmişti. Devir işlemlerinin ardından şirket, binada yaşayanları önce tahliye etmiş, ardından da yaklaşık 2 bin 453 metrekarelik araziye otel ve turistik tesis inşa etmek, arazinin inşaat hakkını yükseltmek ve 21.5 olan inşaat yüksekliği sınırını kaldırmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) imar planı tadilatı başvurusunda bulunmuştu.

İBB Meclisi’nde Kasım 2009’da görüşülen ve karara bağlanan plan tadilatı raporunda emsalin 2.70’ten hesaplanması ve yüksekliğin 36.50 metre ile sınırlandırılmasına karar verilmişti. Plan değişikliği raporunda Akmerkez’in karşısında bulunan arazinin “Boğaziçi Sit Alanı Etkinlenme Bölgesi”nde kaldığı ve değişikliğin Boğaziçi Yasası ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası kapsamında değerlendirilmesine dikkat çekilerek, planlara “İstanbul 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca (KVTVKK) onaylanmadan uygulama yapılamaz” şerhi koyuldu.

Plan değişikliğindeki şerh nedeniyle dosya İstanbul 3 Numaralı KVTVKK’ye gitti. 6 Nisan 2010’da konuyu karara bağlayan kurulda, “…İmar planının üzerinde imar hakkı talep edilmesi, çevre yapılara emsal teşkil edici nitelikte olması ve plan bütünlüğünü bozucu niteliği nedeniyle değişikliğinin uygun olmadığına karar verildi” denildi.

[adrotate group=”40″] [adrotate group=”54″]


Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu