Haber

New York Times’tan Kürdistan’lı yeni dünya haritası

newyork times haritaAmerikan New York Times gazetesi dünyanın yeni bir bölünmenin eşiğinde olduğunu iddia ederek yayınladığı yeni dünya haritasında Kürdistan devletinin kurulacağını öne sürdü.

NationalTurk’te yer alan habere göre Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından dünyanın yeni bir bölünmenin eşiğinde olduğuna dair bir haber yapan New York Times gazetesi, yayınladığı yeni dünya haritasında Kürdistan’ı da ekledi.

Frank Jacobs ve Parag Khanna imzasıyla New York Times’ta yayınlanan makaleye göre, haritada Kuzey Irak’taki Özerk Kürt Yönetimi yeni dünya düzeninde ‘Kürdistan’ adında bağımız bir devlet olarak gösteriliyor.

Kurgulanan haritada Suriye, Şam, Halep ve Lazkiye’den oluşan 3 şehir devletine dönüşüyor.

Kürdistan’dan Türkiye Kürtleri’ne vurgu!

Analizde Kürtler’in 3 bin yıllık tarihinden bahsediliyor ve bağımsız bir devlet kurulacağı ileri sürülüyor. Haritanın Kürdistan ile ilgili bölümünün yazılı açıklamasında Türk ve Amerikan petrol şirketleriyle yapılan enerji anlaşmalarına dikkat çekildi. Kürdistan dışında ‘Kürt bölgesi’ olarak ayrı bir renge boyanan bölge Türkiye’nin Güneydoğu’sunu işaret ediyor.

Belçika ikiye bölünüyor

New York Times’taki yeni haritaya göre Avrupa’da da bölünmeler yaşanıyor. Belçika, Flaman ve Valon olmak üzere ikiye ayrılıyor. Analizde bu bölünmenin Avrupa Birliği’nde sorun yaratmayacağı vurgulanıyor.

Bölgenin yeni gücü: Azerbaycan

Analizin çarpıcı bölümlerinden biri de İran ve Azerbaycan hakkında. İran rejiminin düşmesi halinde bu ülkede yaşayan 20 milyona yakın Azerinin Azerbaycan devletiyle birleşmesi öngörülüyor. Bölgede Türkiye’ye destek olabilecek ikinci bir büyük Türk devletinin olacağını Azeriler’in Türkçe konuştuğu ve enerji konusundaki girişimleri de vurgulanarak öne sürülüyor.

Yine haritaya göre Kuzey Doğu Asya’da Rusya ve Çin sınırında yeni bir devlet kurulabilir. Nüfus olarak Çinliler’in yoğun olduğu bölgede Ruslar’ın silah ve asker gücü yüksek.

[adrotate banner=”231″]

Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu