HaberSpor Haberleri

İlhan Durusoy’dan Fulya itirafı! “Garajların da bir değeri var”

İlhan DurusoyFulya projesinde imzası olan eski yöneticilerden İlhan Durusoy, projede Beşiktaş’ın zarara uğratıldığı yönündeki iddialar hakkında uzun bir açıklama yaptı. Beşiktaş’ın iddia edildiği gibi zarara uğramadığını ileri süren İlhan Durusoy, Beşiktaş’ın hakkı olan %67’lik paylaşımın çoğunun otopark olmasını ise ‘garajın da bir değeri var’ diyerek geçiştirdi!

Beşiktaş Kulübü eski yöneticilerinden İlhan Durusoy, son günlerde Fulya hakkında çıkan iddialara bir açıklama ile cevap verdi. İlhan Durusoy’un açıklamalarını noktasına virgülüne dokunmadan yayınlıyor, garaj kısmına ise dikkat çekmek istiyoruz;

“Beşiktaş Jimnastik Kulübünün büyüklüğüne ve onurlu geçmişine gelecek için önemli güç katan bu projeyi; bilgi sahibi olmadan BJK’ye zarar veren iddialara cevap vermek ve kamuoyunu, özellikle BJK’lıları bir kez daha aydınlatmak için Projeyi Geliştiren Komitelerin adına Başkan olarak gerçekleri belgeleriyle açıklama gereği hasıl olmuştur.

Esaslara gelince;

Beşiktaş Jimnastik Kulübünün yüce menfaatleri doğrultusunda, başta Sn. Süleyman Seba döneminden itibaren tüm yönetim kurullarının aldığı kararlar doğrultusunda ve bu konuda kurulan komitelerin katkısıyla, Beşiktaş Jimnastik Kulübünün kasasından 1 lira dahi çıkmadan bu proje gerçekleştirilerek kulübe 540 milyon TL değerinde büyük bir varlık sağlanmıştır:

Komiteler

Prof. Dr. Zekai Görgülü, Prof. Dr. Tülin Görgülü, Şehir Plancısı Tavit Köletavitoğlu, Prof. Dr. Turan Durgunoğlu, Prof. Dr. Hasan Boduroğlu, Av. Ömer Koçak, İnş. Müh. Turgut Alev, Prof. Dr. Noyan Arsan, Yeminli Mali Müşavir Tipar Akün, Ömer Mustafaoğlu gibi uzmanlar ve Ertunç Soğancıoğlu, Yılmaz Ekergil, Behçet Ümitlen gibi yöneticilerden oluşmuştur.

BJK Fulya Süleyman Seba Kompleksi Her Bakımdan Çok Başarıyla Gerçekleştirilmiş Bir Projedir:
1. Müteahhitle yapılan Kat Karşılığı İnşaat yapım sözleşmesi paylaşım oranı % 67 BJK, % 33 müteahhittir. Paylaşım yüzdesine ilaveten BJK müteahhitten sözleşmede 7 milyon dolar) ve 2 Mercedes araba ve daha sonra 2 ve 6 milyon olmak üzere toplam 15 milyon dolar almıştır. Bu ek ödemeler yılda 1 milyon ABD Doları kira gelirine eş değerdedir. (BELGE: Beyoğlu 31. Noteri 21.5.2005 tarih 40746 sayılı Düzenleme Şeklinde Gayrimenkul Satış Vaadi Arsa Payı Karşılığı İnşaat Yapım Sözleşmesi ve BJK muhasebe kayıtları)

2. Sözleşmedeki müteahhit kat karşılığı oranına uygun olarak 29 dönümlük arsanın sadece % 33 olan 9155 metrekaresi, 27.12.2005 tarihinde ipotek konarak müteahhite devredilmiştir. (BELGE: Beşiktaş tapu kayıtları)

3. Belediye arsanın tevhidi ile 30.965,78 metrekare olan arsanın payları BJK- müteahhit paylaşımın % 67 BJK ve % 33 Müteahhit olduğunu göstermektedir. (BELGE: Tapu senedi- Beşiktaş 2. Bölge Tapu Sicil Müdürlüğü yevmiye no. 5633 tarih 09-07-2008)

4. Plana dava açılmış ve dava sonuçlanıp plan iptal edilmeden önce, proje hukuksal dönemi içinde bitirilmiştir. Geç kalınsaydı, bir daha herhangi proje yapma imkanı olmayacaktı. (BELGE: İstanbul 3. İdare Mah E 2005/2170 sayılı Yürütmeyi durdurma kararına istinaden Beşiktaş Belediye Başkanlığı’nın 2 Temmuz 2008 tarihli işi durdurma yazısı)

5. Toplam proje 163.000 metrekare olarak tamamlanmıştır. BJK Toplam 163.000 metrekare inşaatın 104.500 metrekaresinin (% 64) tapusunu almış, Müteahhit ise inşaatın 58.500 metrekaresini (% 36) almıştır. (BELGE: Beşiktaş İlçesi, 7 Ada, 76 Parselde 70 Adet Bağımsız bölüm tapusu-Beşiktaş Tapu Kadastro Dairesi’nde ve BJK kasasında)

6. Garaj hariç kiralanabilir alanların paylaşımı şu şekildedir:

Ofis ve ticari alanların kiraları her zaman konuttan daha iyi olmasına ve ticari alanlar için daha büyük garaj gerekli olmasına rağmen konu istismar edilmiştir. BJK’nın sahip olduğu 37.900 metrekarelik garaj alanların da bir değeri olduğunu kabul etmek gerekir. Yüksek paylaşım yüzdesinin garajlarla sağlandığı iddialarının doğru olmadığını göstermektedir.

7. Mevcut paylaşım ve olması gereken paylaşım metrekareleri bilirkişi raporuyla doğrulanmıştır. (BELGE: Şişli 1. Asliye H. Mah. E2011/103 no.lu Delil Tesbit davasındaki 28 Şubat 2011 tarihli Bilirkişi Raporu)

Paylaşımında farklı değerlendirmeler
8. Proje 12 Şubat 2005′ de Genel Kurul üyelerine sunulmuş olan Proje Pazar Araştırma raporu ve prensiplerine uygun yapılmıştır. Bulunduğu yere göre en uygun projedir. Projede en iyi kira geliri getiren ve az sayıda kiracısı olan fonksiyonlar tercih edilmiştir. Fizibilitede tamamı BJK tarafından kredi alınarak yapılması halinde yıllık 15.6 milyon dolar kira öngörülürken, kat karşılığı yapılmış ve paylaşım sonunda BJK’a yıllk 14 milyon dolar kira ve peşinatlara eş değer 1 milyon kira ile yıllık 15 milyon dolar kira sağlanmıştır. (BELGE: 12 Şubat 2005 tarihli genel kurul üyelerine sunum)

9. İşin ihale edildiği tarihlerde projeyle kıyaslanacak büyüklükteki yolun karşısındaki projelerde konut metrekare satış fiyatları 1500-1800 dolar, ticari alan metrekare satış fiyatları 3000-4000 dolardı. Esas hesap yöntemi olan metrekare paylaşımı dışında, ihale yılındaki satış fiyatlarıyla yapılan değerlemelerde her halükarda BJK’ın aldığı payın %67-68, alınan peşin paraların dahil edilmesiyle %70-71 oranlarında olduğunu göstermektedir.

10. Proje bitmeden önce kiralama
Tesis, kiracı yönetimini kolaylaştırmak amacıyla az sayıdaki büyük ve güvenilir şirketlerle yıllık 14 milyon dolar kira geliri sağlayacak kira sözleşmeleri yapıldı. Proje bitmeden kiralama sayesinde %100 doluluk elde edildi. Nitekim marketler 2009 içinde açıldı, ofis kirası 2009 başında başladı. Sözleşmelerdeki kiracıların ticari sırlarını açıklamama taahhüdü nedeniyle teker teker kira bedellerini bildirmememiz gerektiği için sadece; Real Market Zinciri, ve MediaMarkt ve Acıbadem Sağlık Grubu ve Aşçıoğlu İnşaat sözleşmelerle toplam yıllık 14 milyon $ kira + ciro bazlı gelir sağlandı.

11. Kira gelirleri yönetimi safhası
Komitelerimiz kira sözleşmelerini yapılması, inşaatın tamamlanması ve bir bölümünün iskanının alınmasını başarı ile gerçekleştirmiştir. Kira gelirlerinin borçlara karşılık temlik edilmeleri komitelerimizin görev ve yetkileri dışında olmakla beraber, bu nedenlerle kira gelirlerini düşük göstermek veya kiraların geç başlamasını projeyi zarar etti gibi açıklamalar yapmak ve proje paylaşımında gerçeklere aykırı bilgiler vermek BJK’ye yarar sağlayan tutumlar değildir. Tesis yerinde sapa sağlam haşmetiyle durmaktadır, alanlar her zaman ölçülüp kontrol edilebilir.

Fulya Projesinde sahibi olduğu taşınmazları BJK’ın en büyük güvencesidir. SPK mevzuatına aykırı, ‘BJK’ın battığını her gün ilan edenlere’ dimdik ayakta durarak sessizce cevap vermektedir. Komitelerimiz 25 Ocak 2010 tarihli seçime kadar görevinin başındaydı ve BJK’ya büyük bir tesis kazandırmanın haklı gururunu yaşamaktadır.

[adrotate group=”3″]

Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu