HaberSpor Haberleri

Beşiktaş, bu sezon 49.’su düzenlenen kupada tarihinde 15. kez finalde

Ziraat Türkiye Kupası finalinde bugün İstanbul Büyükşehir Belediyespor ile karşılaşacak Beşiktaş, bu sezon 49.’su düzenlenen kupada tarihinde 15. kez finalde mücadele edecek.

Organizasyonun 48 yıllık geçmişinde daha önce 14 kez finalde mücadele eden Karakartal, kupayı 8 kez müzesine götürdü. Beşiktaş ayrıca, Türkiye Kupası’nda son 6 sezonda 4. kez finale yükselme başarısını gösterdi.

Karakartal’ın müzesinde 8 kupa bulunuyor

Kupa finalinde 14 kez final oynayan Beşiktaş, 8 kez kupayı müzesine taşıdı. Son 6 sezonda 4. kez finale çıkan Karakartallar, kupayı en son 2008-09 sezonunda, İzmir’deki finalde ezeli rakibi Fenerbahçe’yi 4-2 yenerek kazandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyespor ise kupa tarihinde ilk kez finalde mücadele edecek lacivert-turunculu ekip, Türkiye Kupası’nda bundan önce en büyük başarısını geçen sezon çeyrek final oynayarak yaşamıştı.

Beşiktaş’lı futbolcular kupaya alışkın

Beşiktaş’ın mevcut kadrosunda bulunan futbolculardan 10’u, daha önce Türkiye Kupası sevinci yaşadı. Karakartal’ın kadrosundaki oyunculardan Rüştü Reçber, Nihat Kahveci, Mehmet Aurelio, Bobo, İbrahim Toraman, Mert Nobre, Hakan Arıkan, Tomas Sivok, Ekrem Dağ ve Fabian Ernst’in kariyerlerinde Türkiye Kupası şampiyonluğu bulunuyor.

Bobo ile İbrahim Toraman 3’er, Nobre 2, Rüştü, Nihat, Aurelio, Hakan, Sivok, Ekrem, Ernst de birer kez kupa sevinci tattı. Bu isimlerden sadece Aurelio, kupa sevincini Beşiktaş forması dışında yaşadı. Brezilya asıllı futbolcu, 2003 yılında Trabzonspor’da oynarken Türkiye Kupası’nı kaldırdı.

Bu arada, Rüştü Reçber, Fenerbahçe’de oynarken 1996, 2001, 2005 yıllarındaki finallerde üzülürken, 2009’da Beşiktaş’ta kupayla tanıştı. Aynı şekilde Mehmet Aurelio 2005, 2006, Mert Nobre de 2005 yılındaki finallerde Fenerbahçe ile mutlu sona ulaşamadı. İki oyuncu da Türkiye Kupası sevincini Beşiktaş formasıyla yaşadı. Nihat Kahveci ise Beşiktaş’taki ilk döneminde 1998 yılındaki finalde üzülürken, bir yıl sonraki finalde kupayı kaldırdı.

İstanbul Büyükşehir Belediyespor’da kupa sevinci yaşayan 3 oyuncu bulunuyor

Beşiktaş’ın finaldeki rakibi İstanbul Büyükşehir Belediyespor’un futbolcuları arasında daha önce kupayı kaldıran 3 isim bulunuyor. Tarihinde ilk kez finalde mücadele edecek lacivert-turunculu ekibin kadrosundaki oyunculardan Cihan Haspolatlı, İbrahim Akın 2’şer, Filip Holosko ise 1 kez, Türkiye Kupası şampiyonluğu yaşadı. Cihan Haspolatlı, 2002’de Kocaelispor, 2005’de de Galatasaray formalarıyla kupayı kazanırken, İbrahim Akın, Filip Holosko, Beşiktaş’ta oynadıkları dönemde kupa sevincine ortak oldu.

Teknik direktör Tayfur Havutçu hoca olarak ilk final heyecanını yaşıyor

Ziraat Türkiye Kupası finali, teknik direktör Tayfur Havutçu için ayrı bir önem taşıyor. Tayfur Havutçu, bugünkü finalde kupaya uzanması durumunda, hem Beşiktaş’a Avrupa biletini aldıracak, hem de futbolculuk ile yardımcı antrenörlük kariyerinde daha önce 5 kez yaşadığı kupa şampiyonluğu keyfini, teknik direktör olarak ilk kez tadacak.

41 yaşındaki Tayfur Havutçu, futbolculuk döneminde 1997 yılında Kocaelispor, 1998 – 2006 yıllarında Beşiktaş’ta, yardımcı antrenör olarak da 2007 ve 2009 yıllarında Karakartal’la Türkiye Kupası şampiyonluğu gördü.

Tayfur Havutçu, Beşiktaş’ın 9 Mayıs 2007 tarihinde İzmir’de Kayseri Erciyesspor’u 1-0 yenerek kazandığı finalde Jean Tigana’nın, 13 Mayıs 2009 tarihinde de yine İzmir’de bu kez ezeli rakibi Fenerbahçe’yi 4-2 yendiği finalde Mustafa Denizli’nin yardımcısı olarak kupayı kaldırdı. Tayfur Havutçu, futbolculuk kariyerinde ise 1997’de Kocaelispor, 1998 ile 2006’da Beşiktaş ile kupa sevinci yaşadı.

Beşiktaş’ın kupadaki golleri yabancılardan

Kupada bu sezon şimdiye dek oynadığı 9 maçta toplam 24 kez fileleri havalandıran Karakartal’ın gollerinin tamamı yabancı oyunculardan geldi. Brezilya asıllı Nobre ve Aurelio ile devre arasında yolların ayrıldığı Fink, kupanın golcüleri arasında yer aldı. Karakartallar’ın kupadaki gollerini Bobo (4), Almeida (4), Guti (3), Simao (3), Nobre (2), Quaresma (2), Fernandes (2), Aurelio, Fink, Sivok, Hilbert kaydetti.

Karakartal “Dalya” peşinde
Ziraat Türkiye Kupası finalinde bugün İstanbul Büyükşehir Belediyespor ile karşılaşacak Beşiktaş, hem kupayı kazanmak, hem de ”dalya” demek istiyor. Bu sezon Spor Toto Süper Lig’in yanı sıra, UEFA Avrupa Ligi ile Ziraat Türkiye Kupası olmak üzere 3 kulvarda mücadele eden Karakartal, resmi maçlarda şimdiye dek 98 gol atarken, bugünkü maçta 2 gol daha attığı takdirde, bu sezon 100. kez gol sevinci yaşayacak.

Beşiktaş, Spor Toto Süper Lig, UEFA Avrupa Ligi ile Ziraat Türkiye Kupası’nda bu sezon 54 resmi maç yaparken, toplam 98 gol attı. Spor Toto Süper Lig’deki son Bursaspor maçı iptal edilen, 31 maçta rakip filelere 47 gol bırakan Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi’ndeki 14 mücadelede 27, Ziraat Türkiye Kupası’nda da 9 karşılaşmada 24 gol kaydetti.

Resmi maçlarda toplam 98 gol atan Karakartallar, bugün İstanbul Büyükşehir Belediyespor karşısında 2 gol bulduğu takdirde bu sezon resmi karşılaşmalarda 100 gol barajını yakalayacak.

Beşiktaş’ın en golcüsü Bobo

Karakartal’ın resmi maçlarda şu ana dek 98 gol attığı 2010-2011 sezonunun en golcüsü, Brezilyalı futbolcu Bobo oldu. Özellikle ligin ilk yarısında sürekli oynama şansı bulan Bobo, bu sezon takıma toplam 16 gol kazandırdı. Brezilyalı golcü Bobo, ligde 8 gol atarken, UEFA Avrupa Ligi’nde ve Ziraat Türkiye Kupası’nda 4’er gol kaydetti. Bobo resmi maçlarda toplam 16 gole ulaştı.

İspanyol yıldız Guti’nin golleri penaltıdan

Beşiktaş’ta Bobo’dan sonra en golcü oyuncu İspanyol yıldız Guti oldu. Sezon başında Real Madrid’den Beşiktaş’a gelen Guti, bu sezon şu ana dek 11 gol atarken, bunların 6’sını penaltıdan filelere gönderdi. Ligde 7 gol kaydeden Guti, UEFA Avrupa Ligi’nde 1, Ziraat Türkiye Kupası’nda da 3 gol sevinci yaşadı.

Diğer golcüler Quaresma, Nobre, Almeida ile Simao

Karakartallar’ın 98 golüne Bobo ile Guti’nin dışında Nobre, Quaresma, Almeida, Simao katkıda bulundu. Guti ile birlikte Beşiktaş’ın bu sezonki en önemli transferlerinden biri olan Quaresma son haftalarda attığı gollerle takımın en golcü 3. oyuncusu oldu. Portekizli oyuncu Quaresma, ligde 3, Avrupa’da 5, kupada da 2 gol olmak üzere toplam 10 kez gol sevinci yaşadı.

Mert Nobre ise ligde 6, Avrupa’da 1 ve kupada da 2 olmak üzere takıma 9 gol kazandırırken, son haftalarda skorer kimliklerini gösteren Simao ve Almeida ise 7’şer gole imza attı.

Spor Toto Süper Lig’de 2 gol rakiplerden
Beşiktaş’lı futbolcuların yanı sıra 2 gol de rakip oyuncuların ayağından geldi. Spor Toto Süper Lig’de Fiyapı İnönü Stadı’nda yapılan Konyaspor ile Kardemir Karabükspor maçlarında rakip takım oyuncuları kendi kalelerine attıkları golle Karakartal’a katkı sağladılar.

Beşiktaş’ın Konyaspor ile 2-2 berabere kaldığı maçta takımın 1 golünü Holosko atarken, diğer golü ise Konyasporlu Kere kendi kalesine gönderdi. İstanbul’da Kardemir Karabükspor ile oynanan, 1-1 berabere kalınan karşılaşmada ise konuk ekip oyuncusu Deumi kendi kalesine gol atan oyuncu oldu. Karakartal’da Bobo, Guti, Quaresma, Nobre, Simao ile Almeida dışında, 15 ayrı oyuncu resmi maçlardaki 98 gole katkıda bulundu.

[adrotate banner=”106″] [adrotate banner=”107″]

Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu