GündemHaber

Beşiktaş Belediyesi’nin açıklamasına Mimarlar Odası’ndan tepki!

zorluinsaat613

Karayolları arazisi olarak bilinen yerde devam eden Zorlu Center inşaatı ile ilgili ortaya çıkan kaos sürüyor.

Beşiktaş Postası’nın gündeme getirdiği olayda hatırlanacağı gibi Zorlu Center inşaatı plan değişikliğinin Beşiktaş Belediye Meclisi’nin onayına sunulmadan ruhsatın verildiği ortaya çıkmıştı.

Beşiktaş Belediyesi ise konuyla ilgili olarak bugün yaptığı açıklamada yer alan “Ayrıca belediyemizce inşaat ruhsatı verilmeden önce projelerin Mimarlar Odası Büyükkent Şubesince tetkik edilerek onaylandığı görülmüştür. (26.04.2010 tarih ve 2010.10.18541 sayılı)” ibaresi tepkiye sebep oldu.

mucella yapiciMimarlar Odası İstanbul Şubesi Çevre Etki Değerlendirme Sorumlusu Mücella Yapıcı, Beşiktaş Postası’na yaptığı açıklamada Beşiktaş Belediyesi’nin yaptığı açıklamayı eleştirerek “Mimarlar Odası bu projede mesleki denetim yapmadı. Sadece hukuken vermek zorunda olduğumuz sicil durum belgesini düzenledik. Bu proje hakkındaki çekincemizi ve onaylamama nedenimizi bir raporla hem Büyükşehir Belediyesi’ne hem de Beşiktaş Belediyesi’ne ilettik. Basına da o raporu yolladık. Yani “Mimarlar Odası tarafından onaylanmıştır” ibaresi son derece sakıncalı” diye konuştu.

Mücella Yapıcı, davanın hala devam ettiğini ifade ederek “Sadece bizim açtığımız değil, o konuda birçok dava var onlar da devam ediyor. Hatırlanacağı gibi biz önce yürütmeyi durdurma kararı aldık. Sonra Danıştay, planı iptal etti. Ama Danıştay’ın planı iptalinden sonra arazi Zorlu Grubu’na satılmış olmasına rağmen Özelleştirme İdaresi gitti Danıştay dava idareleri üst kuruluna itiraz etti ve plan iptalini bozdu. Fakat plan iptalini bozarken gerçekten hiç davaya bakmadan çok ilginç bir şekilde bozdular. Biz de o bozma kararına itiraz ettik. Şu anda dava bu aşamada” dedi.

TÜM İSTANBUL ETKİLENECEK

zorlu insaat11Olaya sadece inşaat ve prosedürler tarafından bakılmaması gerektiğinin de altını çizen Yapıcı, 628 bin metrekarelik inşaat tamamlandığında tüm İstanbul’un olumsuz etkileneceğini belirtti ve ekledi:

“Bu bölgede böylesine yüksek ve hacimli bir bina İstanbul Boğazı’ndaki hava akımını olumsuz yönde etkileyecektir.  Yani böyle büyük çapta bir bina sadece Zincirlikuyu’nun değil tüm İstanbul’un havasını etkileyecek.”

PEKİ SİCİL DURUM BELGESİ NEDİR?

Mimarlar Odası, projeye onay değil, sadece sicil durum belgesi verdiklerini belirtiyor. Peki bu sicil durum belgesi nedir? Bunu da Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Sekreter Yardımcısı Fikret Oğuz’a sorduk. İşte Oğuz’un anlattıkları;

“Beşiktaş Belediyesi’nin iddia ettiği gibi Zorlu Projesinin onaylanması gibi bir durum söz konusu değildir. Bununla ilgili zaten proje için onaylamama kararımız vardı. Ancak İmar Mevzuatı gereği imar yönetmeliğinin 57. Maddesi, Bayındırlık Bakanlığı’nın 21.09.2002 sayılı, İçişleri Bakanlığı’nın 80055 sayılı genelgesi doğrultusunda meslek odaları, bir proje mühendisliğini üstlenen üyelerinin o projeyi yapıp yapamamasına yönelik mesleki kısıtlılıklarının var olup olmadığını belirten, aynı zamanda yapının niteliklerini de belirten bir belge düzenlemek zorundadırlar. Bunun adı sicil durum belgesidir. Bu meslek odalarına yasayla verilmiş bir görevdir. Üyesinin başvurması durumunda her koşulda bu belgeyi düzenlemekle yükümlüdür. Ancak bu bir proje onayı anlamına gelmez. Ancak maalesef Beşiktaş Belediyesi bunu bu şekilde yansıtmıştır.”

Beşiktaş Postası / Özel Haber

[adrotate group=”42″]

[adrotate group=”66″]

Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu