HaberSpor Haberleri

Yusuf Namoğlu; Hüseyin Göçek’in derbi hakemi olmadığı görüşündeyim

Merkez Hakem Kurulu eski başkanı Yusuf Namoğlu, Ntvspor Radyo’da Bülent Yüksel’in konuğu oldu. Namoğlu, Beşiktaş – Galatasaray derbisini yöneten Hüseyin Göçek’ten, Merkez Hakem Kurulu’na kadar birçok konuya değindi.

İşte Yusuf Namoğlu’nun Ntvspor Radyo’da yaptığı açıklama;

Her genç çeşitli kulüplerde spor yapabilir. O takıma sempatisi olabilir, olmayabilir de… Bunlar sporun içinde var olan konulardır. Ben formanın etkisinin olduğuna inanmıyorum. Ancak benim vurgulamak istediğim konu başka… Sporcunun geçmiş yıllarda oynadığı kulüplerin etkisinde kalarak sahaya çıkıp hakemin maç yönetmesi doğru olmadığı kaanatindeyim.

Ancak bir hakem vardır sahaya çıktığı anda maçın atmosferinide algılayabilecek ve o duygu içinde maç yönetebilecek yetenek meselesi. Bu anlamda bu tip maçlarda hakem tayin edilirken biraz evvel vurgulamaya çalıştığım kriterler göz önüne alınarak tayinler yapılmalı. Şimdi Hüseyin Göçek ve yardımcı hakemler, özellikle yan hakemin ilk golde önemli bir hatası olduğunu görüyoruz. Bu golden sonra Hüseyin Göçek oyunun kontrolünü eline alamadı. Yani verdiği kararlarda devamlı itiraz, reaksiyon ve tepki gelmeye başladı sonunda da, kartlar çıkmaya başladı.

Hüseyin Göçek maçın havasını ve tansiyonunu özümleyemedi. Bunu tam anlamıyla yapamadı. Baki Tuncay Akkın, bugün Türkiye’de en iyi yan hakemlerden biriydi. Ancak bu sene bazı maçlarda buna benzer hataları oldu. Dolayısıyla çok kritik olan bir pozisyonun doğru olması gerekirdi. Karar yanlış verilince seyirciler ve sporcular stres içinde maç oynamaya başladılar. Maçın hakemide bu tansiyonu düşürecek davranışın içinde bulunamadı. Bizim dönemimizde de böyle derbiler oynanıyordu.. Biz bu tip derbilere o maçın yükünü kaldıracak hakem arkadaşları vermeye çalışırdık.

Dünyada ve Avrupa’da bu tip derbileri belli hakemler yönetir. Bunun da kuralı budur. MHK’da görevli arkadaşlarında bu tip maçlara en hatayla atlatacak hakemleri atamak zorundadır. Biz belirli hakemleri böyle maçlara atarken çok eleştiriler aldık, ‘Vay yine bu hakem’ gibi.. Türkiye’de hakem kadrosu belli. Oyun Kurallarını ben hiç eksiksiz uygulayacağım diyen bir hakem, o havayı koklamayan hakemdir. Hüseyin Göçek, bazı maçlarda bu psikolojiyi, atmosferi koklamadan kuralları uygulamaya çalışmıştır. Bizim tabirle maça çomak sokmuştur.

Bu nedenlede Hüseyin Göçek’in derbi hakemi olmadığı görüşündeyim. Hüseyin Göçek’in maalesef bu tip maçlarda kuralı uygulayayım diye bazı hatalar ve davranışlar içinde bulunuyor. Hakem bu tip veya bütün maçlarda biraz psikolog olacak. Dünyada da bakın en iyi hakemler bunu yaşayanlardır. Türkiye’de de Cüney Çakır bunu uyguluyor. Cüneyt Çakır neden FIFA’dan sürekli görev alıyor. Fırat Aydınus da aynı. Neden yurt dışında sık sık görev alıyorlar… Çünkü maçı iyi koklayıp havasına girerler. Yazılı olmayan bazı oyun kurallarını uygulayıp başarılı olurlar. Yıldırım Demirören TFF başkanlığı için aday olduğunda kendisiyle çalışamayacağımı söyledim.

Neden çalışamayacağım sorulduğunda geçmiş herkesin aynasıdır. O aynaya baktığımızda bazı gerçekleri görebiliyorduk. Bu nedenle de gelecekte neler yaşayabileceğimizi algılayabiliyordum. Tıpkı sahadaki hakemi algılaya bilmeleri gibi… İllada o koltuğa oturmak önemli değil, önemli olan o koltuğa oturduğunuzda doğru şeyleri yapabileceğiniz ortamın olması gerekir. Yoksa orada olmanız fayda değil zarar getirir. Yapılan kurulun teşekkülüne baktığınızda, kulüplerden, oradan, buradan, bir takım torpillerle meydana gelen bir kurul.

Bana göre de bu kurulun başarı şansı çok zayıftır. Bana dünyada başkanı hakem olmayan bir kurul gösterin. Bu dünyada hiç eşi benzeri olmayan bir durum. Bunu yaşamayan, bunun kurallarını bilmeyen kişilerin kurul başkanlığına gelmesi olur mu?. Bu işi bilmeyen kişi bir hakemi nasıl eleştirecek ki. Tamam futboldan gelme ama işin kuralını bilmiyorki. O zaman hakemlerde çıksın teknik direktörlük yapsın. Herkes kendi işini yaparsa başarılı olur. Başkası başkasının işini yaptığı an başarısızlık gelir.

MHK adalet dağıtan bir yer. Bu kuruma çeşitli müdahaleler olduğu takdirde oranın doğru adalet dağıtmanın olanağı yoktur. Eğer müdahale edilirse de bir gün bir yerde lastik patlar. Bu MHK’ya müdahale yapılır. Benim genel kanaatim bu…

[adrotate banner=”235″] [adrotate banner=”118″]

Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu