GündemHaber

Wall Street Journal: Zorlu AVM iş yapamıyor

Zorlu Center

400 bin metrekare ruhsat fazlası inşaatıyla gündemden düşmeyen Beşiktaş’taki Zorlu Center, dünya basınına da konu oldu. ABD’li Wall Street Journal  gazetesi Zorlu Center’daki mağazaların iş yapamadığını yazdı.

Zorlu Grubu’nun 800 milyon dolara Özelleştirme İdaresi’nden aldığı Karayolları arazisine, 232 bin metrekare izinle 615 bin metrekare olarak inşa ettiği ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışına katılmadığı Zorlu Center’ın açılışından bu yana yaşadığı hüsran dünya medyasının da dikkatini çekti. Ekonomistler, imar planları altüst edilerek inşa edilen alışveriş merkezinin neden beklenenin çok altında ilgi gördüğünü anlamaya çalışıyor.

Wall Street Journal dün yayımladığı analizde 2.5 milyar dolara mal olan Zorlu Center’ın neden istenen başarıyı sağlayamadığını inceledi. Uzun zamandır merakla beklenen Zorlu Center’ın 10 Ekim’de gerçekleşen açılışının üzerinden 3 hafta geçtiğini belirten gazete, AVM’deki dükkan sahiplerinden edindiği izlenimleri paylaştı. AVM’nin tam anlamıyla oturmasının ortalama 6- 9 ay alacağına işaret edilen analizde, Zorlu’daki kira/ciro oranlarının yüzde 25-30 civarında olduğu vurgulandı. WSJ, AVM’ye hareketliliğin 2014 yılının ortalarında gelmesinin beklendiğini dile getirdi.

Başarısızlığın altında yatan nedenin, AVM’nin açılışı ile mağazaların açılışının denk gelmemesi olduğuna dikkat çekilen yazıda; Prada, Vakko, Eataly’in açılışı beklenen markalar arasında yer aldığı ifade edilirken, en büyük eksikliğin Apple mağazası olduğu belirtildi. Analizde şu ifadeler yer aldı: “Lüks markaların yer aldığı bulvar üzerindeki kiracıların memnuniyeti, AVM içindekilerin üzerine çıkarken konuştuğumuz AVM kiracılarının neredeyse tamamı ‘İşlerin istediğimiz hacme ulaşması için Apple’ın açılmasını bekliyoruz’ diyor. Alışveriş merkezi ile paralel olarak açılışı yapmayan Apple, şu an Zorlu Center’ın AVM’sinin tam ortasında çevresi kağıt duvarlarla kaplanmış ve kapalı bir halde duruyor. Bu durumun AVM’nin estetiğini bozduğunu ve satışı olumsuz etkilediğini ifade eden kiracılar, bir an önce Apple’ın açılması konusundaki beklentilerini dile getiriyor.”

Daha önce 15 Eylül’de Başbakan’ın katılacağı görkemli bir törenle resmen hizmete girmesi beklenen Zorlu Center, Erdoğan gelmeyince sessiz sedasız kepenklerini açtı. Kurdeleyi Başbakan değil, AVM’nin sahibi işadamı Ahmet Nazif Zorlu kesti. Açılışa beklenen Başbakan ise Zorlu Center yerine Ankara’da Next Level adlı yeni bir AVM’nin kurdelesini kesti.

[adrotate banner=”133″]

Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu