GündemHaber

Soru önergesinde şok ifadeler: Demirören AVM’nin her yeri kaçak

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin CHP’li üyesi Doğan Tekel, İstiklal Caddesi’ndeki Demirören AVM ile ilgili olarak meclise sunduğu soru önergesinde şok iddialarda bulundu: Demirören AVM’nin her yeri kaçak...

CHP İBB Meclis Üyesi Doğan Tekel hazırladığı Beyoğlu Demirören Alışveriş Merkezi ile ilgili hazırlanan tutanakları resmi belgeleri ile birlikte Meclis Başkanlığına yazılı soru önergesi olarak sundu.

Doğan Tekel önergesinde, “Daha önceki önergemin neticesinde gelen cevap ile kaçak AVM’nin onaylı projesine uygun tek bir alan yok. Bu AVM’ nin hizmet veriyor olması bir ayıptır, yasa tanımazlıktır, bu ayıbı derhal ortadan kaldırmamız gerekir” diyerek İBB Başkanı Kadir Topbaş’a şu soruları sordu:

“Anılan AVM ile ilgili bugüne kadar İBB ya da ilçe belediyesince yapılmış bir işlem var mıdır? Ekteki resmi evraklarda da görüleceği gibi onaylı projesine aykırı olarak imal edildiği açık olan AVM ile ilgili belediye encümenince alınmış yıkım kararı ve para cezası var mıdır? Yoksa neden işlem yapılmamıştır? AVM’ de bulunan işletmelerin ruhsatları var mıdır? İtfaiye ruhsatı var mıdır? AVM’ ye nasıl verilmiştir? Sorumluları kimlerdir? Varsa bu verilen izinler, onaylı projesine aykırı olarak imal edilmiş midir?”

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisinin 2013 yılı Ocak ayı toplantılarının 17 Ocak Perşembe günkü oturumunda CHP İBB Meclis Üyesi Doğan Tekel’in imzası ile Meclis Başkanlığına verilen yazılı soru önergesi:

“Önceki aylarda Meclis Başkanlığına vermiş olduğum soru önergesine gelen cevapta Beyoğlu Hüseyinağa mah.5 pafta 346 ada 1–2–3- Parsellerde bulunan binanın yani İstiklal Caddesinde ki Beyoğlu Demirören Alışveriş Merkezi ile ilgili ekte tüm resmi belgelerini sunuyorum. Ekte bulunan resmi evraklarda da anlaşılacağı üzere AVM’ de neredeyse onaylı projesine uygun tek bir alanı yok. Beyoğlu’nun göbeğindeki her gün binlerce insanın önünden geçtiği, tamamı onaylı projesine aykırı bir binaya dokunmayacaksınız, işlem yapmayacaksınız. Birçok arkadaşımın haberinin olmadığını biliyorum. Bu önergede AVM’nin usulsüzlüklerini okuduktan sonra beraberce bu usulsüzlüğün üzerine gidelim ve gereğini yapalım. Zengin-fakir ayırmadan görev yaptığımızı kamuoyuna gösterelim. Anılan AVM ile ilgili yapılan usulsüzlüklerden maddeler halinde örnekleri dikkatinize sunuyorum.

1- Binanın oturumu onaylı projesine aykırı olarak genişletilmiş ve düzeltilmesi mümkün değil.

2- Tesisat ve sığınak alanları binaya katılarak mağaza haline getirilmiş.

NationalTurk Haber

3– 4’ncü bodrum kat ve galeri boşlukları amacı dışında iskan edilmiş, kat yüksekliği onaylı projesine aykırı olarak 2 misli arttırılmış, örnek 3 metre ise 6 metre yapılmış.

4- Tüm katlarda galeri boşluklarının şekli değiştirilerek yürüyüş alanları oluşturulmuş.

5- Restoran katı 3 ve 4’ncü katlar ile aynı genişliğe getirilmiş, yani büyütülmüş.

6- Çok önemli tevhidi (birleştirilmesi) uygun bulunmayan bir parseli binaya katarak inşaat yapmışlar, ana parsele bağlamışlar ve böylelikle tüm katlarda oturumu büyütmüşler.

7- 5’nci normal kata kaçak olarak çekme kat yapmışlar.

8- Onaylı projesine aykırı olarak bir pencere yeri dahi değiştirilmezken, merdivenlerin yerleri değiştirilmiş, normali bunların hiç birisinin yapılmamasıdır.

9- Tesisat katı, binaya hizmet eden ısıtma ve bunlar gibi katlar, onaylı projede ki yüksekliği aşılmış.

10- Çok önemli bir husus daha; Onaylı projesinde korunması gereken dış cephesindeki kolonlar, taşıyıcı kolonlar girişi cepheyi bozmasın diye kaldırılmış.

11- Binanın kot kesit oturumu ve yüksekliği (kontur ve gabarisinin) kat planları (mağaza adedi boşluklar merdivenler vb.) cephe şekli tamamı onaylı projesine aykırı. Bu tespitler teknik elamanlarca yapılmıştır ve ekte dikkatinize sunulmuştur, teknik elemanları tebrik ediyorum.

Daha önceki önergemin neticesinde gelen cevap ile kaçak AVM’nin onaylı projesine uygun tek bir alan yok. Bu AVM’ nin hizmet veriyor olması bir ayıptır, yasa tanıyamazlıktır, bu ayıbı derhal ortadan kaldırmamız gerekir. Yaklaşık bir yıldır bu kanuna aykırı durum ile ilgili ilçe ve büyükşehir belediyesi tarafından bir işlem yapıldığı yönünde bir bilgiye ulaşamadım. Burayı ziyaret eden veya çalışanların her hangi birinin kazaya uğraması bizleri de zan altında bırakacaktır. Buradaki tüm arkadaşlarımın şaşkınlığını gözlüyorum ve vicdanlarının ne kadar rahatsız olduğunu düşünebiliyorum.

Olumsuzluğun bir tarafı da şu; Bu AVM İstanbul’un en işlek caddesinde, ne bir mıntıka mühendisi, imar ve şehircilik müdürü, imardan sorumlu başkan yardımcısı, ne de Beyoğlu Belediye Başkanı görmüyor, onlar sadece gücü olmayan vatandaşın çatı katlarını yıkarlar ya da müzik yapan gençlere ceza yazar ve kovarlar bu durum affedilemez. İlçe belediyesinin bir işlem yapmadığı ortada, 5216 sayılı kanunun 11 maddesi bize bu yetkiyi veriyor, yetkimizi kullanarak gerekli cezai işlemleri derhal uygulamamız gerekmektedir, bu kanuni bir zorunluluktur.

Şu soruları da sormak gerekir: Anılan AVM ile ilgili bugüne kadar İBB ya da ilçe belediyesince yapılmış bir işlem var mıdır? Ekteki resmi evraklarda da görüleceği gibi onaylı projesine aykırı olarak imal edildiği açık olan AVM ile ilgili belediye encümenince alınmış yıkım kararı ve para cezası var mıdır? Yoksa neden işlem yapılmamıştır? AVM’ de bulunan işletmelerin ruhsatları var mıdır? İtfaiye ruhsatı var mıdır? AVM’ ye nasıl verilmiştir? Sorumluları kimlerdir? Varsa bu verilen izinler, onaylı projesine aykırı olarak imal edilmiş midir? Gereğini arz ederim”

Jorge Mendes’den ikinci kıyak! Ronaldo AVM tanıtımına geliyor

Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu