GündemHaber

İsmail Ünal gidiyor mu? “Beşiktaş’ta aday değişikliği beklentisi çok büyük”

İsmail Ünal

Türkiye yerel seçim heyecanını şimdiden yaşamaya başlanırken adaylarla ilgili iddialar da ortaya atılmaya başlandı. Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın büyük bir ihtimalle aday yapılmayacağını ileri sürdü.

Mahmut Övür’ün yazısı;

Önümüzdeki yerel seçimlerin kilit şehri İstanbul olduğu için iktidar da, muhalefet de yerel seçim hesaplaşmasını bu şehir üzerinden yapacak.

İstanbul’da AK Parti’nin 26, CHP’nin ise 12 ilçe belediyesi var.

Yarı yarıya bir durum söz konusu… CHP’nin İstanbul hesabını bu gerçeği de göz önüne alarak hesaplaması gerekiyor.
İlçeler özelinde yola çıkıp gelecek yerel seçimlere bakınca nasıl bir tablo çıkacağı daha net görünüyor. Acaba ilçelerde bu iki partinin durumu ne?

Adayların rolü ve çalışması, seçim sonuçlarını ne kadar etkiliyor?

Seçime henüz bir yıldan çok zaman var ama 29 Mart 2009 seçimlerinin üzerinden de üç yılı aşkın bir süre geçti.
Bu da bir belediye başkanının başarısı için yeterli bir süre… Bu pencereden bakınca AK Partili belediyelerin daha parlak, CHP’lilerin ise daha sönük kaldığı bir üç yılı geride bıraktık.

Bunda kuşkusuz merkezi iktidarın ve İstanbul Büyükşehir’in AK Parti’de olmasının katkısı büyük.

Ancak şu gerçeğin de göz ardı edilmemesi gerekiyor: Yerel yönetimler daha çok kişilere endeksli ve hizmet üretimiyle ilgilidir.

Bir belediye başkanının sınavı geçip geçmemesinin ölçüsü de bu ilişkide saklı.

Bu ölçü ışığında 26 AK Partili belediye başkanına bakalım.

Belediyelerle ilgili zaman zaman kamuoyu araştırmaları yapılıyor. Bu araştırmalarda ilk sıralar pek değişmiyor.
Henüz nereden aday olacağı bilinmeyen ve merak edilen Mustafa Sarıgül hep bir numarada yer alıyor…

Onu AK Partili Mustafa Kara, Mustafa Demir, Tevfik Göksu, Ahmet Misbah Demircan, Hasan Can ve Aziz Yeniay izliyor. Bu listeye giren tek CHP’li belediye başkanı ise Ateş Ünal Erzen. Önde görünen AK Partili başkanların yola devam edeceği biliniyor ama CHP’li Erzen için aynı şeyi söylemek zor.

AK Parti’nin de CHP’nin de adayını değiştirse de değiştirmese de kazanabileceği blok ilçeler var. Yarış biraz da o ilçeler dışında sürüyor.

Özellikle AK Parti bu algıyı değiştirmek için 2014 seçimlerinde sürpriz adaylar peşinde. Bakırköy ve Avcılar bu ilçeler arasında. Anavatan Partili eski Bakırköy Belediye Başkanı Ali Talip Özdemir’in adı şimdiden konuşuluyor.

Her iki partinin de bu seçimlerde kazanabileceği ve kaybedeceği yerler var.

AK Parti, Beylikdüzü ve Çekmeköy’ü, CHP ise Avcılar, Büyükçekmece, Maltepe, Adalar, Silivri ve Kartal’ı kaybetme riski taşıyor. Bu ilçeler el değiştirebileceği gibi mevcut belediye başkanları da aday yapılmayabilir.

Partiler kaybetmese de belediye başkanlarının değişeceği ilçeler de söz konusu… AK Parti’den Eyüp, Bayrampaşa, Esenyurt, Arnavutköy, Başakşehir, Beykoz etkin olmamaları, Kağıthane ve Zeytinburnu başkanları ise yeni bir göreve geçme ihtimali nedeniyle aday olmayabilirler.

Güngören, Pendik ve Tuzla’da ise bir değişim beklenmiyor.

CHP’ye gelince… Kadıköy, Beşiktaş ve Bakırköy gibi kazanılması garanti olan yerlerle Adalar’da aday değişikliği beklentisi çok büyük…

Zorlu bir yarışın yaşanacağı Ataşehir ile her seçimde ya parti ya da belediye başkan adayının değiştiği Sarıyer’de ise mevcut CHP adayları kalsa bile seçim garanti değil.

CHP’de başkan adayları değişmeyecek görünen Kartal ve Çatalca…

AK Parti’deki bu tablo çok az değişiklikle hayata geçer ama CHP’nin büyükşehir adayının kim olacağı kendi tablosunu altüst edebileceği gibi AK Parti’yi de etkiler.

[adrotate banner=”272″]

Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu