HaberPolitika Haberleri

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Azerbaycan’da

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Yukarı Karabağ sorununun Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü esas alınarak barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bazı temaslarda bulunmak üzere Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye hareket etti. Uçağa binmeden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde basın toplantısı düzenleyen Gül, Yukarı Karabağ sorunu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Sorunun barışçıl yollarla ve Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünün dikkate alınarak çözülmesi gerektiğini belirten Gül, “Azerbaycan’da gerçekleştireceğim temaslarda bölgede istikrar, refah ve işbirliği ortamının tesisine atfettiği önemi bir kez daha vurgulayacağım. Bu çerçevede Yukarı Karabağ ihtilafının Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü esas alınmak suretiyle barışçıl yollardan çözülmesinden yana tutumumuzun altını çizeceğim.” diye konuştu.

Güney Kafkasya’da yaşananlar sorunlara da değinen Gül, “Güney Kafkasya’da barış, istikrar ve refah ortamının egemen kılınması Türkiye’nin dış politikadaki öncelikleri arasında yer almaktadır. Bu çerçevede Türkiye, Güney Kafkasya’daki gelişmeleri yakından izlemekte bölgede kapsamlı ve sürdürülebilir barışın tesisi çalışmalarına aktif katkıda bulunmaktadır.

Türkiye’nin Güney Kafkasya’da kapsamlı barışın tesisi amacıyla sarf ettiği gayretlerin sürdürüleceğini teyit edeceğim. Bu çerçevede Aliyev ile istişarelerimizi, görüşmelerimizi bir kez daha samimi ortam içinde tekrarlayacağız. Buna özellikle çok önem veriyoruz; çünkü dolmuş ihtilaflar günden güne çok büyük bölgesel meseleler haline gelmektedir. Hele hele uzun süreli ihtilaflar söz konusu olunca bunlar için birkaç hamle değil yoğun gayretler gerekmektedir. Bazen görünür bazen görünmez ciddi çalışmalar gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

Azeri yetkililer ile yapacağı görüşmelerde iki ülke arasında sürdürülen bazı projelerin de masaya yatırılacağını dile getiren Gül, “Yapacağımız görüşmelerde ikili ilişkilerimizi ve işbirliğimizi ilişkilendiren bütün konuların yanı sıra bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ele alacağız. İki ülke ilişkilerini geliştiren ve stratejik işbirliğine dönüştüren alanlardan biri enerjidir.

Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol ve Bakü-Tiflis-Ceyhan- Erzurum doğalgaz boru hattı projeleri ülkelerimizin enerji alanındaki işbirliğinin en önemli nişaneleridir. Bu projeler Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ikili ilişkilerin yanı sıra küresel enerji güvenliğine özellikle Avrupa’nın enerji güvenliğine ve bölgesel refah ve istikrara da katkı sağlamaktadır.

Bu vesile ile iki ülkenin bu alandaki mevcut işbirliğini daha da geliştirmeyi hedeflediğimizi bir kez daha vurgulamak isterim. Diğer yandan ticari ilişkilerimizi derinleştirecek olan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının da biran önce faaliyete geçmesini istiyoruz. 2007 yılında temelini attığımız bu projenin 2012 yılında bitirilmesi hedeflenmektedir. Çalışmalar hızlı bir şekilde devam etmektedir. Azerbaycan’da bulunduğu süre içinde bazı açılışlar da yapacağım.” şeklinde konuştu.

İki gün sürecek temasları boyunca Cumhurbaşkanı Gül’e Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bazı milletvekili, akademisyenler ve medyanın üst düzey temsilcileri eşlik edecek. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül‘ü havalimanında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve diğer yetkililer uğurladı.

[adrotate group=”38″]

Hasan Arat ve ortağı Ethem Sancak Siirt’e taşınıyorlar

Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu