GündemHaber

Zorlu Center’da yapılanlar Kazlıçeşme’de de olacak mı?

Zorlu Center

İstanbul Kazlıçeşme’deki 111 dönümlük kam arazisinin satışı akıllara Zorlu Center’daki inanılmaz inşaat artışını getirdi. Hürriyet gazetesi yazarı Mehmet Yılmaz’ın yazısı;

Aynı filmi seyretmeyelim

-GEÇTİĞİMİZ haftanın son günlerinde Kazlıçeşme’de kamuya ait 111 dönümlük bir arazi satıldı.
Alanlara hayırlı olsun diyelim.

Böyle bir arazinin satışı, demokrasisi gelişmiş bir ülkede söz konusu olsaydı, satıştan sonra haberimiz olmazdı.
Yerel sivil girişimler o arazinin, bölgede yaşayanların rahat ve huzuru için mesela park yapılması amacıyla harekete geçerler, mesele enine boyuna tartışılır, karar sonradan verilirdi.

Ama demokrasimiz, gelişmiş bir demokrasi değil, bölgede yaşayanların fikrini sormak Ankara’daki beylerin aklına gelmez. Ortada büyük bir rant yaratma olanağı varsa, hiç gelmez.

İhalenin şartlarına göre araziye 225 bin 906 metrekare kapalı alan inşa edilecek.

Bu kapalı alanın, 33 bin metrekaresi turizm ve ticaret alanı, 70 bin metrekaresi konut ve ticaret alanı, 2 bin metrekaresi dini tesis, 4 bin metrekaresi de eğitim tesisi olarak kullanılabilecek. En yüksek bina 70 metreyi geçemeyecek.

İhaleyi alanları peşin olarak suçlamak istemem ama bugüne kadar yaşadığımız ihalelerde, mesela Zincirlikuyu’daki Karayolları arazisinde olabilen şeylere dikkat çekmek isterim.

Önce arazinin emsal değeri arttırılarak daha büyük bir kapalı alan inşasına izin verildi. Sonra bazı eklentilerle bunun da çok ama çok üzerine çıkıldı.

Eğer bu durum en başından bilinebiliyor olsaydı, o arazi çok daha yüksek bir fiyatla satılabilirdi.
Ya da şöyle söyleyebiliriz: O fiyata satıldı, başkası o kadar yüksek fiyat veremedi çünkü satın alanlar, inşaat alanını arttırabileceklerini baştan biliyordu.

Bu tür şeyler nasıl oluyor, zaten biliyorduk, ama onu da yolsuzluk skandalı soruşturması sayesinde bir kez daha öğrendik.

Başbakan emir verdi, Şehircilik Bakanlığı özel imar planı yaptı, belediye göz yumdu!
Bakalım aynı filmi bu arazi için de izleyecek miyiz? Başbakan’ın bir işaretiyle inşaat alanları büyütülüp yeni rantlar yaratılacak mı, bu rant kimlerce, nasıl paylaşılacak?

Dikkatinizi çekerim: Araziyi alanları peşinen suçlamıyorum! Sadece gözlerimizi açık tutalım diyorum!

[adrotate banner=”88″]

Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu