GündemHaber

Mühre rağmen Zorlu inşaatı sürüyor! Peki Zorlu Center neden mühürlendi?

zorluinsaat600Son yılların en büyük arazi satışı gerçekleştirilerek Özelleştirme İdaresi’nden 800 milyon dolar karşılığında alınan Karayolları arazisi gündemi meşgul etmeye devam ediyor.

Araziyi satın alan Zorlu Holding, ruhsatı olmamasına rağmen inşaata başlamış, hatta inşaat 4 kata kadar ulaşmış, gelen tepkiler üzerine de zor durumda kalan Beşiktaş Belediyesi inşaatı mühürlemişti.

Beşiktaş Postası’nın yanısıra ulusal basında da inşaatın mühürlendiğini okuyan vatandaşlar bugün Zincirlikuyu’dan geçerken büyük şok yaşadılar. Çünkü mühürlendiği söylenen inşaat tüm hızıyla devam ediyor, işçiler adeta arı gibi çalışıyordu.

Zorlu Holding, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı fırsat bilerek mi inşaata tekrar başladı bilemeyiz.

Peki bu dev inşaat neden mühürlendi? Bu soruyu sormamızın en önemli nedenlerinden biri vatandaşların kafasında oluşan “İnşaata izin verilmeyecekse Zorlu Holding’in 800 milyon doları ne olacak” düşüncesine açıklık getirebilmek.

Bunun için de Beşiktaş ilçesindeki imar olaylarını ve yolsuzluk iddialarını yakından takip eden eski Belediye Meclisi üyesi Asım Kantoğlu’ndan konuyla ilgili görüşlerini aldık.

İnşaatın ruhsatının olup olmadığı yönündeki ilk sorumuza Asım Kantoğlu şöyle cevap verdi;

KESİNLİKLE RUHSATI YOK

“Bu inşaatın ne İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden ne de Beşiktaş Belediyesi’nden ruhsatı vardır. 22 Mart’ta genel şikayet üzerine burası mühürlenmiş görünüyor. Ancak 7 Nisan’da, eski Beşiktaş belediye meclisi üyesi de olan Avukat Egemen Olcay, vatandaşlık hakkını kullanarak Beşiktaş Belediyesi’ne yazı yazdı. O günden bugüne de 15 gün içerisinde bu yazının cevabının gelmesi lazım.

SIKIŞINCA MÜHÜRLEDİLER

zorlu insaat11Onlar tabi bu konuda sıkıştığı için mühürlediler. 16 Nisan’da kaçak çalışma olduğundan dolayı da savcılığa suç duyurusunda bulundular. 22 nisan tarihinde ise Beşiktaş Belediye Meclisi toplanarak inşaatın yıkım kararını verdi. Para cezasıyla ilgili kararı İstanbul Cumhuriyet Savcısının olayı sevk ettiği mahkeme verecek. Şunu altını çizerek söylemek istiyorum. Burası şu an 4. Kata ulaşmış durumda ve 12 metre yüksekliğe çıkmış. Hiçbir ruhsatı yoktur.

Asım Kantoğlu’na vatandaşların merak ettiği kritik soruyu soruyoruz: “Zorlu Holding bu araziyi 800 milyon dolar vererek devletten aldı. O kadar para verdi, neden inşaatı yapamıyor?

Zaten olayın püf noktası burada. Bu arazinin izin verilen toplam inşaat alanı 217 bin metrekareydi. Kesin delil olmamakla birlikte aldığımız bilgilere göre inşaatın 617 bin metrekareye çıkarılması isteniyor. Dolayısıyla arazi için 1000’lik ve 5000’lik plan tadilleri yapılması gerekiyor. Bunlar uzun süre alır, reddedilebilir de. Anıtlar Yüksek Kurulu reddedebilir, dava açılır reddedilebilir. Yani normal inşaatın üç katı büyüklüğünde bir inşaat talep ediyorlar.

GÜRSEL TEKİN’E SESLENİYORUM

Özellikle CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin’e sesleniyorum. Daha önce diyordunuz ki! İstanbul İstanbul’dan, Beşiktaş Beşiktaş’tan yönetilir. Bu plan tadilinin kararı Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçmedi. Nerden geçti? Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’nden geçti. Bunu o dönemde CHP’li meclis üyeleri oy birliğiyle meclise girmeyerek protesto etti. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde CHP’liler tarafından protesto edilen plan üzülerek söylüyorum ki Beşiktaş Belediyesi’nde hemen işleme konuldu.

BEŞİKTAŞ BELEDİYESİ’NİN YEŞİL ALANI!

Orada Beşiktaş Belediyesi’nin 2300 metrekarelik bir yeşil alanı var. Bunu da Belediye Başkanı İsmail Ünal satarak inşaatın büyümesine katkı sağladı. 2007 yılında Zorlu Grubu’na ihalesiz olarak sattılar. Bu olayın da püf noktası. Bunu meclisten değil encümenden geçirdiler. Yani onlar meclis üyesi olmadığı için itiraz şansı da yok.

İSTANBUL’UN EN BÜYÜK BİNASINDAN 4 KAT BÜYÜK!

Şu anda İstanbul’da yapılan en büyük bina Pendik’teki hastane inşaatı. Burası tam 156 bin metrekare. Zorlu Center’ın inşaat alanı az önce söylediğim gibi 617 bin metrekare. Yani İstanbul’un en büyük binasından neredeyse 4 kat daha büyük.

Levazım mahallesinden Ortaköy’e bir yol yaptılar. Zorlu inşaatı bitmediği halde şu an yoğun bir trafik var mahalle arasında. 600 bin metrekarelik inşaat tamamlanıp hayata geçtiği zaman o bölgenin hali ne olacak peki?

Ben biliyorsunuz eski zabıta müdürüyüm. O bölgede bir de Tatlıcılar binasının inşaatı var. Oradaki kanalizasyonun defalarca patladığını çok net olarak biliyorum. Zannediyorum ki İsmail Ünal, Levazım Mahallesinin hepsini araçlarıyla beraber kapatacak ve yer tadili yapacak. Bu espri tabi ama şunu söyleyelim, 617 bin metrekarelik inşaat bittiğinde o bölgenin nefes alma şansı yok.

TÜM İSTANBUL’U ETKİLEYECEK

Olayın bir de şu tarafı var. Mimarlar Odası, bu bölgedeki binaların yüksekliğinin İstanbul Boğazı’ndaki hava akımını olumsuz yönde etkileyeceğini belirledi ve bildirdi. Yani böyle büyük çapta bir bina sadece Zincirlikuyu’nun değil tüm İstanbul’un havasını etkileyecek. Zaten binanın yüksekliğiyle ilgili olarak Danıştay yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Beşiktaş Postası / ÖZEL HABER

[adrotate group=”54″]

[adrotate group=”66″]

Dikkati Çekenler

Bir Yorum

  1. Sayın ilgili; Haber güzel olsada, bu durumun aslında 2960 sayılı kanun gereği, Tüm sarıyerden karaköye kadar olan kısmı kaplıyor. Aslında burada Beşiktaş Belediyesi kusurlu gibi gösterilsede, ana sıkıntı, 2960 sayılı kanunun uygulama sıkıntıları. Malum 2960 sayılı boğaziçi kanunu (evren kanunu) masa başında çizildiği için, Boğaz siluetine zarar verirmi vermezmi düşünülmeden (boğazı gören görmeyen kıstası gözetilmeden), hazırlanmış, ortaya yaklaşık 25 yıl içinde şu anki boğaziçi çıkmıştır. Koç Üniversitesi de bu kanuna tabidir..! Ulus Vadisindeki trilyonluk dairelerde, Sarıyerdeki trilyonluk villalarda.
    Asıl elzem olan, acil olarak boğaziçi kanunun değişmesi. Her ne kadar atı alan üsküdarı geçmiş olsada. Konuyu anlamak için, Sarıyer bölgesi tepelerinde ufak bir gezinti yapmak, konunun çok daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır. Bakın bakalım 2960 sayılı kanun kimlere dokunmuş kimlere dokunmamış. Sözün özü Zorluyu günah keçisi yapmayın…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu