Beşiktaş

Putin güven tazeledi

rusya secimmRusya Başbakanı Vladimir Putin’in partisi ‘Birleşik Rusya’ pazar günü gerçekleşen kısmi yerel seçimlerde oyların yarıdan fazlasını alarak güven tazeledi.

Seçmenin üçte birinin sandığa gittiği seçimlerde elde edilen ilk verilere göre iktidar partisi yüzde 50′nin üzerinde oy almayı başarırken, muhalefet seçimlere hile karıştırıldığını iddia ediyor.
Tuva Cumhuriyeti, Magadan, Novosibirsk, Çelyabinsk, Kostroma ve Belgorod bölgelerinde yerel parlamento seçimlerinde 43′le yüzde 80 arasında değişen oranlarda sonuç aldı. Sandıkların yarıdan fazlasının sayıldığı belirtilen Samara, Mahaçkale ve Pyatigorsk kentleri belediye başkanlıklarında da Birleşik Rusya önde gidiyor.

Magadan’da sandıkların yüzde 65′i açılırken, iktidar partisi yüzde 56 oy almayı başardı. Birleşik Rusya Başkanı Boris Grizlov 2005′de yapılan seçimlerde Magadan kentinde yüzde 28,7 oy aldıklarını hatırlattı ve iktidar partisinin kısmi yerel seçimlerden güçlenerek çıktığına işaret etti. Grizlov’a göre altı ayrı bölgede de Birleşik Rusya oylarını önemli oranda artırdı.

Ana muhalefet Komünist Parti en iyi performansının yüzde 26,61′le Novosibirsk kentinde gösterirken, Liberal Demokrat Parti yüzde 13,06 oyla Magadan’da ve Adaletli Rusya partisi de Novosibirsk’te yüzde 16 ve Çelyabinsk’te de yüzde 17,09 oy almayı başardı.

Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma’da yer almayan Yabloko ve ‘Sağ Yönelim’ partileri hiçbir yerde yüzde 2′nin üzerine çıkamadı.

Bir yıl önce gerçekleşen yerel parlamento seçimlerinde iktidar partisinin bir çok bölgede tulum çıkarması üzerine muhalefet partileri Duma çalışmalarını protesto etmişti. LDPR Başkanı Vladimir Jirinovski Pazar günü yapılan seçimler için böyle bir protesto eylemi düşünmediklerini söyledi.

Gelecek yıl parlamento ve 2012′de başkanlık seçimlerine hazırlanan Rusya’da Moskova Belediye Bakanının görevden alınması siyasi arenada hareketlenmelere neden oldu. Birleşik Rusya başkent belediye başkanı ile ilgili adaylarını cumartesi günü Kremlin’e sundu. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in yeni aday konusunda on gün içinde karar vermesi gerekiyor. Moskova şehir Duma’sına Kremlin’in önereceği ismi yerel parlamentonun reddetme hakkı bulunuyor. 2004′den bu yana yerel yöneticilerin büyük çoğunluğu Kremlin tarafından atanıyor ve yerel parlamentolarda onaylanıyor.

[adrotate group=”77″ banner=”80″]

Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu