HaberSpor Haberleri

Markus bu tezahüratta siyasi şey var mı?

carsi gezi

Futbol maçlarında siyasi slogan ve tezahüratların yasaklanmasının ardından Hürriyet gazetesi yazarı Kenan Başaran’ın kaleme aldığı yazı;

Franco İspanyası ve Salazar Portekizi için futbol statları bir ‘beşik’ti.

Bu iki diktatör, kendilerine karşı olan siyasal tepkileri, göğüste yumuşatılan top misali, futbol sayesinde statlarda yumuşatıp absorbe etmeye çalışmışlardır. Sadece diktatörlükler değil demokratik yönetimlerde de futbol sıkça ‘dikkat dağıtıcı’ bir görev üstlenmiştir. Bundan ötürü futbola, ‘afyon’ yaftası yapıştırılmıştır. Zaman zaman statlarda taraftar veya futbolcular siyasi soslu bir eylem yaptıklarında da ‘Vay be’ kabilinde şaşkınlık yaratmıştır. Sadece ‘önündeki maça bakan’ futbolcu tipinden gına geldiği için bir iki sosyal içerikli laf eden futbolculara hemen ‘futbol entellektüeli’ demeye başladık. Irkçı ve cinsiyetçi olmadıkça yapılan siyasal çıkışlar da genelde ‘Sahalarımızda görmek istediğimiz haketler’ olarak alkışlanmaya başlandı.

TOPUNUZU KESERİZ

SİYASAL tepki denilince elbette memlekette Beşiktaş tribünleri açık ara şampiyondur. Ayrımsız her kesimin yaşadığı mağduriyetleri sıkça pankartlarına taşıyan siyah beyazlı tribünler, dünya çapında bir şöhrete sahip oldu. Öyle ki Çarşı kimliği Fikret Orman’ın söylediğinin aksine bazen Beşiktaş’ı da bastıran bir üst kimliğe dönüştü. Ne var ki Çarşı siyaseti sokağa taşıyınca kırmızı ışık yandı. Şimdi onlara “Topunuzu keseriz” diyorlar!.. Başta Beşiktaş Kulübü tarafından olmak üzere atılan ve attıralan imzalarla taraftara siyaset resmen yasaklandı. ‘Spora siyaset karıştırmamak’ bir amentu gibi dillerden düşmez ama hem siyasetçiler hem de kulüp yöneticileri, karşılıklı menfaatlerden ötürü, sporla siyaseti sürekli verkaça sokarlar. Misal siz stadınızı devletin olanağı veya icazetiyle yapıyorsanız siyaseti göbeğine kadar sporun içine sokmuş oluyorsunuz zaten.

YÖNETİCİLERE SERBEST Mİ?

TRİBÜNDE taraftara siyaset izni yok ama Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, transfer ettiği iki yıldız için Avni Aker Stadı’nda düzenlediği imza töreninde stadı bir miting alanına dönüştürdü ve resmen siyaset yaptı. Ne ala… Hacıosmanoğlu, 3 Temmuz nedeniyle Fenerbahçe’yi destekleyen muhalefet partilerine “Sandıkta görüşürüz” dedi. Geçen günlerde Başbakan da UEFA’ya seslenerek şike cezalarında kişi ve kurum ayrımı yapılmasını istedi. Trabzonspor Başkanı, bu çağrının o çok istediği kupanın Fenerbahçe’den alınamayacağının da teminatı olduğunun farkında mı? Zaten TFF’nin 3 Temmuz’un çözüm paketi de bu söyleme dayanmıyor mu? Madem siyaset yapıyor, Başbakan’ı da eleştirsin de görelim…

DAR ALANDA PASLAŞMALAR

İÇİŞLERİ Bakanlığı da tribünlerde siyasi tezaharütalara izin vermeyeceklerini açıkladı. Önünümüzdeki sezon ‘top çizgiyi geçti mi geçmedi mi’, ‘pozisyon ofsayt mı değil mi’ gibi tartışmalara bir de ‘bu tezahürat siyasi mi değil mi’ tartışması yapacağız. Artık spor hukukçularına alışan futbolseverler, yeni sezonda bir de siyaset uzmanları, eski hakim ve savcıları görürlerse spor programlarında şaşırmasınlar: “Evet, sayın hakimim bu tezahüratta taraftar siyaset yapıyor mu? Bu arada sen ne dersin Markus?” Fena halde hayata benzetilen futbol giderek ‘dar alanda kısa paslaşmalar’a dönüşüyor. Tek ses, tek tribün… Yasaklayın futbolu olsun bitsin(!)..

SİYAH: Çarşı(!) BEYAZ: Çarşı

Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu