HaberPolitika Haberleri

CHP’de resepsiyon çatlağı!

kilidaroglu berhan simsek613

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ‘Beyin Fırtınası’ toplantıları kapsamında gazetelerin ve televizyonların genel yayın yönetmenleriyle bir araya geldi.

Kılıçdaroğlu, toplantıda, çeşitli konularda önemli mesajlar verdi. Kılıçdaroğlu, medyanın durumu ile ilgili 3 dilde Avrupa Birliği’ne rapor sunduklarını belirterek, internet medyasıyla özel olarak buluşacağını vurguladı.

Kılıçdaoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 29 Ekim’de vereceği resepsiyonla ilgili de açıklama yaptı.

29 Ekim’e daha çok zaman olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Resepsiyon şimdiden ulusal sorun haline getirilmesin.” dedi.

Basına kapalı gerçekleşen toplantısı öncesinde kısa bir açıklama yapan Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin ciddi demokratikleşme sorunu olduğunu ve basının iktidar ve muhalefete eşit mesafede bulunması gerektiğini ifade etti.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, kurmaylarıyla birlikte Ortaköy’deki Radisson Otel’de gazete, televizyon ve ajansların genel yayın yönetmenleriyle buluştu. Basına kapalı gerçekleşen toplantı öncesinde CHP lideri Kılıçdaroğlu konukları kapıda karşıladı. 20.05′te başlayan toplantı öncesi Kılıçdaroğlu bir basın açıklaması yaptı. Medyanın demokrasi üzerinde önemli bir işleve sahip olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, medyayla ilgili hazırladıkları raporu AB yetklilerine gönderdiklerini ifade etti. Kılıçdaroğlu, “Rapor, İngilizce, Fransızca ve Almanca olarak hazırlandı ve gönderildi. Aslında raporu hazırlarken medya üzerindeki baskıların hangi noktaya geldiğinin de bilinmesi gerekiyordu. Madem ki biz çağdaş, uygar bir dünyada yer alacağız, madem ki Türkiye’nin sorunlarını aktarcağız, madem ki çağdaş uygarlığı yakalamak için çaba harcayan bir siyasal partiyiz, o zaman medyanın karşılaştığı sorunları da bir şekilde bizim aktarmamız gerekiyordu. Basının dördüncü güç olduğunu çok daha iyi biliyorsunuz. Ama bugün geldiğimiz noktada yürütme, yasama ve yargıyı denetler konuma geldi. Artı medyayı da denetler konuma geldi. O nedenle biz medyanın yasama organının ve yargının güç kaybettiğini ama yürütme organının gittikçe güçlendiği bir demokrasi yapısıyla karşı karşıya olduğumuzu her yerde anlattık.” diye konuştu.

Türkiye’nin ciddi bir demokratikleşme sorunu olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, “‘Sosyal devlet anlamında Türkiye’nin ciddi bir kan kaybı var, ciddi bir erozyon yaşıyor. Şunu baştan beri hep kabul ettik, basının güçlünün yanında yer alması gibi bir tablonun içinde olmasını biz içimize sindiremiyoruz. Basın hem iktidara hem muhalefete eşit uzaklıkta ama doğru bildiğini yazan, sağlıklı eleştiri yapan, o eleştirilerden bizim de ders çıkarmamız gereken bir tablo olabileceğini düşünüyoruz. Basının, denetim işlevini yerine getirmesinden de her zaman mutlu olacağız. Uluslararası Basın Enstitüsü’nün verdiği rakamlar var. 2008-2009′da basın özgürlüğü açısından Türkiye 101. sırada yer alırken, 2010′da bu 127. sıraya gerilemiş durumda.” ifadelerini kullandı.

Bu tablonun, Türkiye’de medyanın geldiği noktayı göstermesi açısından ilginç olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Biz çalışıyoruz, biz bu ülkede demokrasinin ve özgürlüklerin gelmesi için çaba harcayacağız. Bu konuda son derece samimiyiz. Ne yapılması gerekiyorsa o konuda çaba harcayacağız ve o konuda katkı vermeye çalışacağız. Şu veya bu şekilde söz verip, geri dönmek veya ‘şurasını yapmayalım da önce şunu yapalım’ diye bir özel çabamız da olmayacak. Sorunları uygarca masaya yatıralım, uygarca oturalım, uygarca tartışalım ve bu ülkeyi 21. yüzyılın Türkiye’sini çağdaş, uygar, demokrasisi, hak ve özgürlükleri gelişmiş bir ülke haline getirelim” şeklinde konuştu.

Hapiste bulunan gazetecilerden bahseden CHP lideri, “Hapiste gazetecilerimiz olmasın, milyarlarca liralık davalar açılan gazetelerimiz olmasın. Demokrasiyi elbette istiyoruz, elbette kişinin hak ve özgürlüklerinin korunmasını istiyoruz. Özel yaşama elbette belli güvencelerin getirilmesini istiyoruz. Ama bugün eğer sokakta yürüyen vatandaşımız, telefonlarının dinlendiğinden kaygı duyuyorsa, Türkiye’de ciddi bir sorun var demektir. Bu sorunu aslında sizler yazıyorsunuz, çiziyorsunuz. Belki soracaksınız, düşüncelerimizi öğrenmek isteyeceksiniz. Biz bu konudaki düşüncelerimizi size bütün içtenliğimizle sunacağız.” ifadelerini kullandı.

[adrotate group=”77″ banner=”80″]

Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu