GündemHaber

Beşiktaş Meydanı’nda referandum arbedesi

besiktas meydani kargasa613

Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyesi bir grup AK Parti’nin ‘evet’ standını bastı. Standın izinsiz olduğunu iddia eden grup 12 Eylül darbesinde asılan sağ görüşlü gençlerle birlikte sol görüşlü gençlerin fotoğraf ve ailelerine yazdıkları mektupların da stantta yer almasına tepki gösterdi.

AK Parti aleyhine slogan atan gruba karşı AK Partililer de ‘Recep Tayip Erdoğan’ sloganıyla karşılık verdi. İki grubu çevik kuvvet ekipleri ayırdı..

Anayasa paketi referandumuna sayılı günler kala partiler de programlarını hızlandırdı. ‘Evet’ diyen AK Parti ve ‘hayır’ diyen CHP, İstanbul’da birçok noktada stant kurdu. Çoğu meydanda iki partinin stantları yan yana vatandaşlardan evet ya da hayır demelerini istiyor. Ancak zaman zaman AK Parti’nin stantları bazı marjinal grupların saldırısına uğruyor. Bunun son örneği akşam saatlerinde Beşiktaş Meydanı’nda yaşandı. AK Parti Beşiktaş İlçe Başkanlığı meydanda büyük bir stant açarak vatandaşlardan evet demelerini istedi. AK Partililer standın yanına 12 Eylül darbesinde asılan sağ ve sol görüşlü gençlerin fotoğrafları ve ailelerine yazdıkları mektupların da bulunduğu tabelalar yerleştirdi.

Büyük Birlik Partisi’nin eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun 12 Eylül’de atıldığı cezaevinde yazdığı ‘üşüyorum’ şiiri ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın parti grubunda okurken gözyaşlarına hakim olamadığı Necdet Adalı ve Mustafa Pehlivanoğlu’nun fotoğraf ve mektupları da tabelalar arasında yer alıyordu.

Akşam saatlerinde kendilerinin TKP’li olduklarını belirten yaklaşık 20 kişilik bir grup AK Parti standını bastı. Stantta çalışan kadın görevlilere saldırmak isteyen grubu önce çevredeki vatandaşlar daha sonra da polis engelledi. AK Parti’yi istemediklerini belirten saldırgan grup 12 Eylül’de idam edilen sol görüşlü gençlerin isimlerinin sağ görüşlü gençlerle ve Yazıcıoğlu ile birlikte kullanılmasını istemediklerini söyledi. TKP’liler Necdet Adalı, Erdal Eren ve Veysel Güney gibi idam edilen sol görüşlü gençlerin tabelalarının kaldırılmasını istedi. Sağduyulu davranan polis ve AK Partililer darbede asılan sol görüşlü gençlerin bulunduğu tabelaları bir süreliğine kaldırdı.

Ancak bununla da yetinmeyen grup AK Parti aleyhine sloganlarına devam etti. Halkın AK Partiyi istemediğini ileri süren gruba AK Partililer ‘bizi halk seçti’ karşılığını verdi. Provakatif bir tavır sergileyen TKP’li grup bu kez de standın izinsiz olduğunu iddia etti. Ancak emniyet yetkilileri saldırgan gruba, standın izinli olduğunu, isterlerse savcılığa başvurabileceklerini söyledi.

Eylemci grubun, AK Parti hakkında ‘yalancı, hırsız’ şeklinde slogan atmaya devam etmeleri üzerine AK Partililer de ‘Recep Tayip Erdoğan’ sloganıyla karşılık verdi. Gerilimin artması üzerine çevik kuvvet ekipleri iki grup arasında şerit oluşturdu. Uzun süre AK Parti hakkında hırsız ve yalancı şeklinde ithamlarda bulunan TKP’lilere bazı AK Partililerin karşılık vermesi üzerine TKP’liler linç girişiminde bulunmak istedi. Polisin araya girmesiyle saldırgan eylemciler engellendi. Yaklaşık yarım saat süren arbede grubun meydandan ayrılmasıyla son buldu. AK Partililer de evet propagandasına kaldıkları yerden devam etti. Vatandaşlar ise yaşanan olayları şaşkınlıkla izledi.

Olaylar sırasında AK Partilileri sakinleştirmeye çalışan Beşiktaş İlçe Başkanı İbrahim Yıldırım, 23 Ağustos’tan itibaren meydanda çalışma yaptıklarını söyledi. Yıldırım, “Sabah saatlerinde CHP’nin hayır ekibi de geldi. Karşılıklı görüştük. Onlar bir köşede biz bir köşede hiç tartışmadan çalışmamızı yaptık. Ancak bu grup, dün de Kadıköy’de ‘nöbetçi gösterici’ olarak çalışan bu ekip buraya gelmiş arkadaşlarımızın çalışmalarını engellemiş. Gerekçeleri de yok. Herhalde bir yerlerden görevlendirildiler. Bayan arkadaşlarımıza saldırmışlar. Vatandaşlar araya girmiş engellemişler. Daha sonra biz de geldik ve grubu gönderdik.” dedi.

Evet için çalıştıklarını ifade eden Yıldırım, “Biz evet için propaganda yapıyoruz, siz de hayır için yapın dedik. Sonuçta buna halk karar verecek. Biz evet çıkacağından eminiz.” şeklinde konuştu.

[adrotate group=”38″] [adrotate group=”39″]

Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu