Aşçıoğlu ConstructionBeşiktaşBJKBJK HaberleriFulya DavasıGündemSpor Haberleri

Yalçın Karadeniz neden ceza aldı? Belgelerle ilk kez Beşiktaş Postası’nda

Beşiktaş’ta bugün gerçekleşecek olan Divan Kurulu Başkanlık Seçimi’nde yeniden aday olan Yalçın Karadeniz, 2016 yılında BJK Derneği denetleme kurulu başkanı Feyyaz Tuncel tarafından oluşturlan bir dilekçeyle hakkında açılan disiplin soruşturması kapsamında ceza alıp Divan başkanlığı düşürülmüştü.

Yıllardır çok tartışılan ve işin iç yüzü bilinmeyen olayı ve belgelerini Beşiktaş Postası sizlerle paylaşıyor.

Beşiktaş Divan Kurulu Başkanı Yalçın Karadeniz neden disipline verildi neler oldu ?

YALÇIN KARADENİZ’İN İNFAZ  SÜRECİNDE NELER OLDU SEBEP NEYDİ?

28.05 2016 tarihinde yapılan Beşiktaş Divan Başkanlık seçimini Yalçın Karadeniz H. Karakurt’a karşı büyük bir oy farkıyla kazanıyor.

Yaklaşık 10 yıldır 3 dönem görevde olan Yalçın Karadeniz’in başkanlıktan indirilmesi için bir dizi olaylar başlıyor.

Seçim ertesi 01.06.2016 tarihinde Av. Ali Rıza Dizdar ‘yürütmeyi durdurma’ kararı çıkartmak için derhal İstanbul 18. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne müracaat ediyor.

Hukuk yolu devam ederken Fikret Orman Divan Kurulu toplantısına gelmiyor.  2016 yılının 3. Divan Kurulu Toplantısı Temmuz ayı içinde yapılacakken, Ramazan Bayramı dolayısıyla Denetleme Kurulu ve Yönetim Kurulu’nun da istemiyle toplantının 6 Ağustos 2016’da yapılmasına karar veriliyor.

Sürenin uzamasını isteyen taraf Fikret Orman Yönetimi.

Gerekçe olarak da denetleme Kurulu raporunun araya giren Ramazan Bayram münasebetiyle hazırlanmasının uzun süreceği gösteriliyor…

Oysa esas amaç daha sonradan anlaşılacağı gibi yürütmeyi durdurma kararını beklemek.

Yani Yalçın Karadeniz’in başkanlığının askıya alınması…

Çünkü Yalçın Karadeniz Divan Kurulu’na verilen yetki çerçevesinde Denetleme Kurulu raporlarını irdeliyor. 6 Ağustos 2016’da yapılan Divan Kurulu toplantısına Başkan Fikret Orman katılmıyor!…

Kürsüden konuşan İkinci Başkan Ahmet Nur Çebi Yalçın Karadeniz’i tekzip ediyor

Ahmet Nur Çebi Beşiktaş’ın iyi yolda olduğunu, statlarının güzelliğini, korkulacak borçlarının olmadığını, Beşiktaş’ın yine şampiyon olacağını söylüyor.

Denetleme Kurulu Başkanı Feyyaz Tuncel de konsolide hesapların henüz tam olarak çıkartılamadığını ve bu toplantıya yetişmediğini beyan ederek kesin olmamakla birlikte borcun Şubat sonu hesabıyla 512.463.419 TL. olduğunu açıklıyor.

DİVAN KURULU BAŞKANI YALÇIN KARADENİZ SORUYOR; BEŞİKTAŞ’IN BORCU NE KADAR?

Divan Kurulu toplantısından sonra üyelerden bazıları Kulüp Genel Koordinatörü Levent Çifter’e yazılı müracaatla durumun aydınlatılmasını istiyorlar.

Yalçın Karadeniz de 15.08 2016 tarihinde Denetleme Kurulu Başkanı Feyyaz Tuncel’e yazılı müracaatta bulunarak Divan Başkanı olarak yapılan incelemede kulüp borcunun 1.479.635.000 TL. olduğunun saptandığını ve bunun detaylarını istiyor. Hiç bir açıklama yapılmıyor.

HER ŞEY 3 AY İÇİNDE BİTECEK !

Her şey; 20 Eylül 2016 tarihinde yapılan yıllık 4. Divan Kurulu toplantısında Divan Başkanı Yalçın Karadeniz’in Denetleme Kurulu’nun üç aylık raporunda hatalar olduğunu, raporun gerçekleri yansıtmadığını söylemesiyle başlıyor, konsolide hesaplarda rakamlar doğruyu söylemiyordu.

Yalçın Karadeniz; Denetleme Kurulu Raporu’nda borç 850 milyon TL olarak açıklanıyor, oysa konsolide hesaplar arasında yapılan incelemede gerçek borcun 1 milyar 500 milyon TL’ye ulaştığını söylüyordu. Bu açıklamasıyla Başkan Fikret Orman ve yönetiminin şimşeklerini üzerine çeken Yalçın Karadeniz, daha sonra yönetim yandaşlarının da yaygarasıyla istenmeyen adam ilan ediliyordu.

Oysa; İşleyişe göre Beşiktaş Kulübü’nde Divan Kurulu üç ayda bir toplanıyor. Kurula sunulan Denetleme Kurulu raporlarını inceleyip görüş bildiriyor.

Bu tartışmalar ve belirsizlik sürerken; Olayla ilgili olarak açılan davada İstanbul 18. Asliye Hukuk Mahkemesi 16.11.2016 tarihinde kesinleşen kararı üzerine Beşiktaş Kulübü’nde 1 ay içerisinde Divan Başkanlık Kurulu seçimi yapılması kararına varıyor. Beşiktaş daha da karışıyor.

YALÇIN KARADENİZ KULÜP DİSİPLİN KURULU’NA SEVK EDİLİYOR

Av. Ali Rıza Dizdar Divan Başkanlık seçimini kaybeden İ. Hakkı Karakurt 02.12. 2016 tarihinde yönetime müracaatla Karadeniz’in cezalandırılmasını istiyor.

Yalçın Karadeniz, tüzüğün 47 f maddesi gereğince Kulüp Disiplin Kurulu’na sevk ediliyor.

Gerekçe 28. 05 2016 tarihindeki seçimin erken tarihte yapılmış olması ve kulüp sırlarının açıklaması (Oysa mali rakamlara kulüp sırları değil).

Bunun üzerine Yalçın Karadeniz Disiplin Kurulu’na tam 7 sayfa savunma veriyor. Çok kısa sürede Kulüp Disiplin Kurulu kararını açıklayan

Başkanı Yavuz Özeren, Divan Kurulu Başkanı Yalçın Karadeniz’i 47 k bendindeki maddeyi de işleterek haklı buluyor ve ihraç istemiyle Disiplin’e sevk edilen Karadeniz’e sadece en ufak cezayı veriyor; kınama. Ancak kınama alan bir üye kurullarda görev alamıyor. Bu durumda Yalçın Karadeniz’in başkanlık sıfatı da düşmüş oluyor. Amaç; ayak oyunlarıyla hesapları kurcalayan Yalçın Karadeniz’i koltuğundan indirmek.

İŞTE OLAYLARIN TEK TEK KRONOLOJİSİ VE BELGELERİ

1- Ali Rıza Dizdar 28 Mayıs 2016’da yapılan Divan Kurulu seçiminin iptali için bir dava açıyor.

Ali Riza Dizdar BJK Kongresi

Avukat Ali Rıza Dizdar Divan başkanlık kurulunun 15 Mayıs 2016 tarihinde yapılan ve kesinleşmeyen seçim neticelerini beklemeden 16 Mayıs 2016 tarihinde bir çağrı göndererek 28 Mayıs 2016 tarihine seçim günü verdiğini bunun yapılmasının kanuna aykırı olduğunu ileri sürerek Karadeniz’in kazandığı seçimin ve alınan kararın iptalini istedi.
BJK Derneği adına açılan davada BJK Derneği avukatları davaya itiraz etmediği için açılan dava hemen sonuçlandı.

18’inci Asliye Mahkemesi tarafından alınan iptal kararı, Divan Başkanı Yalçın Karadeniz’e tebliğ edildi. Böylece Karadeniz’in görevi de sonlanmış oldu.

Ali Riza Dizdar Dava 1

2- 07 Ekim 2016 Beşiktaş Kulübü Denetim Kurulu Başkanı Feyyaz Tuncel, kulübün divan kurulu Başkanı Yalçın Karadeniz’i disiplin kuruluna sevk ettiklerini açıkladı

Feyyaz Tuncel Besiktas Denetleme

Siyah-beyazlı kulübün divan kurulu başkanı, yaptığı açıklamalarla Beşiktaş’ın kredibilitesini zedelediği gerekçesiyle kulüp disiplin kuruluna gönderildi.

Beşiktaş Kulübü Denetim Kurulu Başkanı Feyyaz Tuncel, kulübün divan kurulu Başkanı Yalçın Karadeniz’i disiplin kuruluna sevk ettiklerini açıkladı.

Feyyaz Tuncel, siyah-beyazlı ekibin internet sitesinden yaptığı açıklamada, Karadeniz’in birçok kez kulübün borç miktarını gerçeğe aykırı şekilde yüksek tutarda duyurduğunu belirtti.

Yalçın Karadeniz’in bu açıklamalarının, Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün kredibilitesini zedelediği ve kurumsal gerginliğe yol açtığını belirten Tuncel, şunları kaydetti:

“Sayın Yalçın Karadeniz’in bu tavrı ile Beşiktaş Jimnastik Kulübü Derneği Tüzüğü’nün Disiplin Cezası uygulanmasını gerektiren tutum ve davranışlara dair 47. maddesinin “…yetkisi olmadığı halde kulüp adına demeç vermek ve yayın yapmak” şeklindeki (a) bendinin Beşiktaş Jimnastik Kulübü aleyhinde açıkça çiğnendiği düşünülmektedir. Buna ek olarak Tüzüğün 47/c bendinde yer alan ‘kulüp tüzel kişiliği veya üyelerinin onur ve saygınlığına zarar verici, küçük düşürücü ve benzeri davranışlarda bulunmak’ hükmüne binaen BJK Denetim Kurulu olarak varlığımızın, güvenilirliğimizin ve mesleki itibarımızın zedelendiği kanaati tüm üyelerimizin ortak fikri olmuştur.”

Feyyaz Tuncel, denetim kurulu olarak, anılan sebepler gerekçesiyle Yalçın Karadeniz’in disiplin kuruluna sevk edilmesi için oy birliğiyle karar aldıklarını bildirdi.

3- 08 EKİM 2016 Beşiktaş Kulübü Divan Kurulu Başkanı Yalçın Karadeniz, Disiplin Kurulu’na verilme talebiyle ilgili açıklama yaptı.

Divan Baskani Yalcin KaradenizYalçın Karadeniz yaptığı açıklamada; Mahkeme sürecinin devam ettiğini ve kendisinin, Denetleme Kurulu tarafından Disiplin Kurulu’na verilme talebinin son derece üzüntü verici bir durum olduğunu söyledi. Karadeniz üyelere yaptığı bilgilendirmede 7 kişilik Divan Kurulu’nun da imzası bulunduğuna dikkat çekerek, “Sadece benim disipline verilmemin istenmesi son derece manidardır ve kulüp tarihinde bir ilktir” dedi.

Yalçın Karadeniz, “Kulübün bir danışma ve aynı zamanda tüzükte yetki verilen durumlarda karar ve iş denetim organı olan Divan Kurulu aşağıda yazan tüzüğün 30’uncu maddesine göre hareket ettiğine dikkat çekti

a-Yönetim Kurulunun 3 ayda bir vereceği çalışma raporu ile bağımsız denetim şirketlerinin ilgili döneme ait denetim raporu özetini, konsolide hesap vaziyetini denetim kurulu raporu ile birlikte incelemek ve görüş bildirmek,

b- İncelemeyi gerektiren konularda komisyon kurmak verilecek raporları karara bağlayıp yönetim kuruluna bildirmek.” dedi.

Yalçın Karadeniz şöyle devam etti:

“Bu yetkilerle donatılmış Divan Kurulu hak ve sorumluluk içinde hareket etme ortamında iken disiplin suçu işlemiş gibi gösterilerek, Başkanın Disiplin Kurulu’na verilme talebi son derece üzüntü verici ve kulüp tarihinde yaşanan bir ilktir.

Denetleme Kurulu’nun bilanço esasına göre hazırladığı raporun rakamsal verileri tamamen bilanço rakamlarına sadık kalınarak hesaplanmış, nokta-virgül değişikliği gibi oynamalar asla yapılmamıştır.
Bunların üzerindeki çalışma, Divan Kurulu’nun herkese açık olarak 6 Ağustos 2016 toplantısında yaptığı Divan Genel kurulu raporu olarak divan sekreteri tarafından açıklanmıştır. O toplantıda Denetleme Kurulu Başkanı solda, yönetim kurulu üyeleri de sağda oturuyordu.

Bu rapor üyelerimize sunulurken asla bir maksat aranmamış, borcun gittikçe artan durumuna nasıl bir çözüm bulunur, bu durumun dikkate alınması istenmiş ve azaltılması konusunda ne yapılmalı bu arz edilmiştir. Bu da kanunlar çerçevesinde oluşmaktadır. Ayrıca yine bu artan borç konusu mali genel kurulda açıklanmıştır.

Ben yetki ve sorumluluk alanımdaki gibi hareket ediyorum. Ayrıca yine herkesin bildiği üzere denetim raporunun rakamsal verileri esas alınarak Divan Kurulu’nun raporu sayfa ve numaraları verilerek ortaya konulmuş, futbol yatırımları hariç bu raporun dışında tutulmuştur.”

DENETLEME ACİL EYLEM PLANI İSTEMİŞ

Diğer taraftan Divan Kurulu’nun 2014 yılında Prof. Dursun Arıkboğa Başkanlığında bir komisyon kurduğu ve hesapların bu komisyon tarafından ele alınması istendiği belirtilmiş, ayrıca Denetim Kurulu’nun, Divan Başkanı Başkan Yalçın Karadeniz’e başvurarak, artan borca dikkati çekmiş ve acil eylem planına geçilmesini istediği de ortaya çıkmıştı.

Beşiktaş JK Divan Kurulu Üyeleri: Disipline verilme talebinin tüzüğün 47’inci maddesine göre planlandı

Diğer taraftan bazı Divan Kurulu üyeleri, Karadeniz’in maksatlı olarak Disipline verilme talebinin tüzüğün 47’inci maddesine dayandırılarak kulüpten uzaklaştırma gibi bir kapsama alanına sokulmak istendiği vurgulandılar.

47. MADDE : “Uyarma ve kınama cezası alan üyelerin, başka bir ceza almamak kaydıyla, beş tam yıl geçmedikçe, bu cezaları alan üyeler kulüp organlarında yer alamazlar.”

Bunun üzerine Yalçın Karadeniz Disiplin Kurulu’na tam 7 sayfa savunma veriyor.

4-02 ARALIK 2016 Tarihinde BJK Kulüp Disiplin Kurulu Başkanı Yavuz Özeren, Divan Kurulu Başkanı Yalçın Karadeniz’i 47 k bendindeki maddeyi de işleterek Karadeniz’e ceza veriyor

Yavuz Özeren

Beklenen plan işliyor. “47. MADDE gereği Uyarma ve kınama cezası alan üyelerin, başka bir ceza almamak kaydıyla, beş tam yıl geçmedikçe, bu cezaları alan üyeler kulüp organlarında yer alamazlar” gerekçesiyle Yalçın Karadeniz’in başkanlık sıfatı da düşmüş oluyor. Amaç yıllardır beraber oldukları Yalçın Karadeniz’i bir neden ile koltuğundan indirmek.

5- 25 ARALIK 2016 Divan Kurulu seçiminin iptali için açılan dava sonuçlandı.

Beşiktaş Divan başkanı ve BJK Başkanı Yalçın Karadeniz Fikret orman

Ali Rıza Dizdar’ın açtığı davaya Fikret Orman ve Ahmet Nur Çebi’ye bağlı kulüp avukatları itiraz etmediği için 18’inci Asliye Mahkemesi hemen sonuçlanıyor.

Disiplin cezasını olmasının hemen ardından 18’inci Asliye Mahkemesi tarafından alınan iptal kararı, Divan Başkanı Yalçın Karadeniz’e tebliğ ediliyor. Böylece Karadeniz’in görevi de sonlanmış oluyor.

Disiplin kurulundan kınama cezası alan Karadeniz, 5 yıl boyunca Beşiktaş’ın hiçbir kurulunda görev alamıyor.

6- 10 YIL 3 DÖNEM GÖREVDE BULUNAN YALÇIN KARADENİZ’İN DİSİPLİNE VERİLME NEDENİ BU MADDE MİYDİ?

10 YIL 3 DÖNEM GÖREVDE BULUNAN YALÇIN KARADENİZ'İN DİSİPLİNE VERİLME NEDENİ BU MADDE MİYDİ?

Uyarma ve kınama cezası alan üyelerin, başka bir ceza almamak kaydıyla, beş tam yıl geçmedikçe, bu cezaları alan üyeler kulüp organlarında yer alamazlar kronolojisiyle işleyen bu olaylarda verilen cezanın gerekçelerini ilk kez sizlerle paylaşıyoruz.

BJK Disiplin Kurulu başkanı ve eski Edirne Cumhuriyet Savcısı Yavuz Özeren’ imzalı gerekçeli karar.

SORUŞTURMA KONUSU: 2177 Üye Sicil numaralı ve Divan Kurulu Başkanı Sn. Yalçın Karadeniz’in Divan Kurulu Üyelerine gönderdiği ayrıca aynı konuda bir kısım basın yayın organlarına yaptığı açıklamalarla ilgili olarak BJK enetim Kurulu Başkan ve Üyelerinin yapmış oldukları yakınma başvurusu.

SORUŞTURULAN ÜYE : Yalçın Karadeniz, 2177 Numaralı BJK Divan Kurulu Başkanı ve Genel Kurul Üyesi
YASAL DAYANAKLAR : 4721 Sayılı Türk Medeni Yasası, 5253 sayılı Dernekler Yasası, Beşiktaş Jimnastik Kulübü Derneği Tüzüğü

KANITLAR
Belgeler, tutanaklar, dosya kapsamı.

 

GEREKÇE İSTEM :
Beşiktaş Jimnastik Kulübü Derneği Denetim Kurulu Başkan ve Üyelerinin (Yedek Üyeler dahil)  11.10.2016 tarihinde BIK Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı’na yapmış oldukları 3 sayfadan oluşan yakınma dilekçesi üzerine BIK Derneği Yönetim Kurulu’nun 26 Ekim 2016 tarihinde 10.523 sayı ile Beşiktaş 2.noterliği tarafından onanmış 13.10.2016 gün ve 2016/43 sayılı OY birliği ile alınmış kararında;

Derneğimizin ve iştiraklerinin toplam borcu, ile ilgili olarak BIK Derneği Divan Başkanlık Kurulu Başkanı tarafından yapılan açıklamalar doğrultusunda yazılı ve görsel basında çıkan haberler,

BJK Oğan Kurul anı imzasıyla j rulu Üyelerine 06.08.2016 tarihinde sunulan ve aynı zamanda rapor olarak gösterilen 24.08.2016 gün ve 2016/38 sayılı yazı dikkate alındığında BJK Divan Başkanlık Kurulu Başkanı olan ve Derneğin 2177 Sicil numaralı üyesi Sn.Yalçın Karadeniz’in Tüzüğün 47/a-c ve f bendelerine aykırı davrandığı belirtilerek, Dernek Tüzüğünün “Kovuşturma Süreci ve Sonuçları” başlıklı 48.maddesindeki tedbir kararı uygulanmak suretiyle Tüzüğün 47.maddesinin a-c-f maddeleri uyarınca Disiplin Kurulu Başkanlığına sevkine karar verildiği anlaşılmıştır.

Kurulumuzca Tüzüğe uygun şekilde gönderilen soruşturma isteminin yerinde görülerek konuyla ilgili adı geçen 2177 sicil numaralı Sn.Yalçın Karadeniz hakkında Disiplin Soruşturması açılması kararlaştırılmıştır.

Tüzüğün ilgili maddeleri gereğince adı geçenin sicil bilgilerinin gönderilmesi için Seçme ve Sicil Kurulu’na yazılan yazının yanıtlanmasından sonra Soruşturma Dosyası’ndaki ileri sürülen suçlamanın dayanaklarını oluşturan belgeler de eklenerek hakkında soruşturma açılan Sayın Yalçın Karadeniz’in konuyla ilgili savunmasını göndermesi için kayıtlarda belirtilen adresine iadeli taahhütlü yazı gönderilmiştir.

Sayın Yalçın Karadeniz tarafından 13.11.2016 tarihinde kurulumuza ulaşan 7 sayfadan ibaret savunma yazısının dosyasına koyulmasından sonra kurulumuz toplanarak ayrıntıları aşağıda belirtilen karara varmıştır.

GENEL DEĞERLENDİRME :
Beşiktaş Jimnastik Kulübü Derneği kamu yararına dernekler statüsünde olup diğer tüm spor kulüpleri gibi 4721 numaralı Türk Medeni Yasası’nın 2.kısım tüzel kişiler başlıklı 2.bölümünde yer alan Dernekler ve 5253 numaralı Dernekler Yasası ile belirlenmiş düzenlemelere göre yönetilir,

4721 numaralı Medeni Yasanın 72.maddesinde Derneğin zorunlu organlarının Genel Kurul, Yönetim kurulu ve Denetim Kurulu olduğu belirlenmiştir. Aynı maddenin 2.fıkrasında Derneklerin zorunlu organlar dışında başka organlar da oluşturabilecekleri kabul edilmekle birlikte ancak bu organlara zorunlu organların görev, yetki ve sorumluluklarının devredilemeyeceği kesin olarak hükme bağlanmıştır.

5253 numaralı dernekler yasasının 9.maddesinde de Derneklerin iç denetimi düzenlenmiş olup “Derneklerde iç denetim esastır. Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya denetim kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel kurul, Yönetim Kurulu veya Bağımsız
Denetim (Kuruluşları’nca denetim yapılmış olması denetim kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.”

Şeklinde olan bu düzenlemede de görüleceği gibi derneklerin iç denetimlerinin başka herhangi bir zorunlu organlar dışında oluştulmuş kurullar tarafından , yapılamayacağı yönünde hiçbir yoruma yer bırakmayacak şekilde açık ve kesin hüküm bulunmaktadır.

Başkan Sn.Yavuz Özeren ile Sn.Şener Yurdakul’un Sayın Yalçın Karadeniz’in geçmiş hizmetleri ile kurulumuzun önceki kararlarındaki uygulamalar esas alınarak hakkında 47/f maddesinin ve lehe olarak 47/k maddesinin uygulanmasıyla ceza verilmesi ve 48.maddeye göre karar kesinleşinceye kadar Üyelik haklarının askıya
alınması şeklinde tedbir uygulanması gerektiği;

Üye Sayın İbrahim Topuz’un ise karşı oy yazısında belirttiği nedenlerle herhangi bir ceza verilmesine yer olmadığı şeklinde görüş bildirdiği;

“Birden fazla maddenin ihlalinin söz konusu olması”

BIK Yönetim Kurulu tarafından disiplin soruşturması açılması için sevk kararında Yalçın Karadeniz hakkında tüzüğün 47.maddesinin a-c maddelerinin de uygulanması istenmişse de ceza hukukunun genel prensipleri gereğince bir eylem nedeniyle birden fazla maddenin ihlalinin söz konusu olması durumunda olayla ilgili en ağır maddeden ceza verilmesi gerekeceğinden Yalçın Karadeniz hakkında uygulanan madde dışında ayrıca Tüzüğün 47 maddesinin a ve c fıkralarının uygulanmasına gerek olmadığı kararlaştırılmıştır.

Buna göre sonuçta Sayın Yalçın KARADENİZ’in yukarıdaki açıklamalarımız doğrultusunda eylemlerinin Beşiktaş Jimnastik Kulübüne kurum olarak zarar verdiği ve Tüzüğün 47/f maddesinde belirtilen eyleme uygun davranışı oluşturduğu anlaşıldığından hakkında Beşiktaş Jimnastik Kulübü Derneği Tüzüğünün 47/f maddesi uyarınca üyelikten KESİN OLARAK ÇIKARILMASINA,

Sayın Yalçın Karadeniz’in Beşiktaş Jimnastik Kulübündeki hizmetleri Kurumumuzca bir bütün olarak değerlendirilerek lehinde Tüzüğün 47.maddesinin k bendinin uygulanmasıyla cezasının Tüzüğün cezaları düzenleyen maddelerinin kesin çıkarma cezasının bir alt cezası olan KINAMA CEZASI ile cezalandırılmasına;

Kararın bir örneğinin Yönetim Kurulu Başkanlığı’na gönderilmesine, Yönetim Kurulunca karardan bir örnek çıkartılarak adı geçen üyeye kararın tebliğine, Tüzüğün 48.maddesinin c bendine göre karar kesinleşinceye kadar üyelik haklarını kullanamayacağı hususunun siciline işlenmek üzere Sicil Kurulu Başkanlığına
bildirilmesine,

Tebliğ belgesinin dosyasına koyulmak üzere Başkanlığımıza gönderilmesine,

Toplantıya katılan Üye Sayın Üye Topuz’un karşı oyuyla oy çokluğu ile karar verildi.

Derneklerde derneklerle ilgili resmi açıklamaların Yönetim Kurulu Başkanı veya Yönetim Kurulu tarafından görevlendirilmiş Üyeler tarafından yapılması gereği temel bir kuraldır. Bu nedenle Sayın Yalçın Karadeniz’in Kulübün çok önemli sayılacak mali tablosunu Divan Kurulu Üyelerine göndermesi bile uygun görülmediği halde bunun basınla paylaşması uygun görülmemiştir.

Ayrıca Divan Kurulu Toplantı’sında üyelerin asil görevinin bu toplantıya katılarak görüş ve düşüncelerini açıklamasıdır. Bu nedenle böyle bir yazı ve eklerinin ayrıca Divan Kurulu üyelerine gönderilmesini ve eklere mali tabloyla ilgisi olmayan bir kısım yazı ve belgelerin eklenmesinin iyi niyet kuralları dışında olduğu
düşünülmektedir.

Divan Başkanlık kurulun görevleri arasında “Organlar arasındaki ilişkileri düzenlemek ve gerekli önerilerde bulunmak” görevi de yer almaktadır.

Yine karşı oy kullanan Sayın Topuz’un Sn.Yalçın Karadeniz’in açıklamada bulunabileceği ve esasen toplantıların basına açık olması nedeniyle bu hususların tüzüğe aykırılık  oluşturmadığı yönündeki karşı oyu da yerinde görülmemiştir.

Sayın Yalçın Karadeniz’in Denetim Kurulu Başkan ve Üyelerine karşı herhangi kasıtlı bir söz kullanmadığına ilişkin savunmasının ayrıntılı değerlendirmesi yapılmamıştır. Ancak yapılan açıklamalar karşılaştırıldığında Sayın Yalçın Karadeniz’in konu ile ilgili yazılı açıklama ve eklerinden Denetim Kurulunun bir kısım gerçekleri gizlediği ve hatalı rapor düzenlediği anlamı çıkmaktadır. Ancak soruşturma konusunun bu durumdan ziyade genel olarak açıklanan rakamlarla Beşiktaş kurumuna yapmış olduğu zararlar değerlendirilmiştir. Bununla beraber Ekim ayında yapılan 4. Dönem Divan Kurulu Toplantısı’nda da Denetim Kurulu raporunda açıklanan borç tablosundan BJK Derneği’nin, bağlı ortaklarının ve Futbol Yat. A.Ş nin toplam borcunun bir kısım artışla birlikte Ağustos ayında açıklanan borçla aşağı yukarı aynı rakamları oluşturduğu görülmüş, toplantıda buna karşı da herhangi bir itiraz olmamıştır.

SONUÇ VE KARAR :

Kurulumuz tarafından yapılan değerlendirmede 2177 üye sicil numaralı Sn. YALÇIN KARADENİZ’iN 06.08.2016 tarihinde yapılan Divan Kurulu Toplantısı’ndan 16 gün sonra Divan Kurulu Üyelerine gönderdiği yazı ve eklerinin ve daha sonra basın yayın organlarına yaptığı açıklamalarla BJK Derneği, bağlı kuruluşları ve Futbol Yat. A.Ş.nin toplam borç miktarının gerçek durumundan yaklaşık 2 kat kadar fazla göstererek Beşiktaş Jimnastik Kulübüne zarar verdiği kabul edilmiştir.

Kararın görüşülmesi sirasında Üyelerden Sn.Yunus Gençkal ve Sn.Kadir Kartal’ın Sn.Yalçın Karadeniz hakkında tüzüğün 47/f maddesinin indirimsiz olarak uygulanarak A Çıkarma Cezası. verilmesi ve 48.maddeye göre karar
kesinleşinceye üyelik haklarının askıya alınması şeklinde tedbir uygulanması;

Yine 4721 numaralı Medeni Yasa’nın 71.maddesinde “Üyeler dernek düzenine uymak ve derneğe sadakat göstermekle yükümlüdürler.” şeklinde bir düzenleme bulunmaktadır. Aynı yasanın 58.maddesinde dernek tüzükleriyle ilgili düzenleme yapılmış olup, 2.fıkrasında da dernek tüzüğünün kanunun emredici hükümlerine aykırı olamayacağı emredilmiştir. Divan Kurulu’nun 06.08.2016 tarihinde yapılan 3.dönem toplantısında diğer toplantılarda olduğu gibi Divan Başkanlık Kurulu Başkanı’nın açış konuşmasından sonra Divan Başkanlık Kurulu adına Serdar Keskin tarafından yapılan açıklamada BJK Derneğinin, bağlı kuruluşlarının ve Futbol Yat.A.Ş.’nin birleştirilmiş borcunun 2.290.725.000 TL olduğunun açıklanmasından sonra Beşiktaş Denetim Kurulu Başkanı tarafından aynı gün ve bu açıklamanın hemen arkasından özet olarak verilen açıklamalarda ve 15.08.2016 tarihinde düzenlemiş oldukları eksik kalan hususların da tamamlanmasından sonra düzenledikleri raporda sonuç olarak;

BIK Derneği’nin ve iştirakleri ile Futbol Yat.A.Ş.’nin toplam borcunun 1.479.635.183 TL olduğu, bu borçtan Yönetim Kurulu tarafından, Denetim Kurulunca bildirilen varlıklar ve alacaklar toplamı olan 217.042.678 TL’yi düşerek toplam net borcun 1.262.592.506 TL olduğu açıklanmıştır.

Denetim Kurulu tarafından 15.08.2016 tarihinde bildirilen borç toplamı ile BJK Divan Başkanı Sn.Yalçın (oKaradeniz’in Üyelere ve basına açıkladığı borç toplamı arasındaki 869.286.909,83 TL lik farkın dosya içinde bulunan ve denetim kurulu tarafından çıkartılan ve listesi yapılan “Gurup şirketlerinin birbirlerine olan borçları olup” BIK Derneği’nin bir bütün olarak 3.kişilere ödemek zorunda olmadığı miktarı ifade etmektedir.

Divan Başkanlık Kurulu Başkanı Sn. Yalçın Karadeniz’in açıkladığı borç miktarının Denetim Kurulu ve Bağımsız Denetim Şirketi raporlarına göre BJK Derneğinin yükümlülüğünde olmayan ve fiilen borç olarak kabul edilmeyen 869.286.909,83 TL’yi de kapsadığı, bu miktarın borç olarak gösterildiği;

“Yalçın Karadeniz Hürser Tekinoktay tarafından kendisine yazılmış bir yazı ve ekindeki kısa adıyla “Fulya Davası” olarak bilinen dava dosyasıyla ilgili yapılmış temyiz başvuru dilekçesini de eklemiştir.”

Yönetim Kurulu tarafından varlıklar ve alacaklar toplamının borçlardan düşülmesinden sonra açıkladığı 1.262.592.506 TL’ye göre ise Divan Başkanlık Kurulu Başkanının açıkladığı rakama göre ise 1.086.329.586 TL. nin gerçek borçtan fazla olarak gösterildiği anlaşılmıştır.

Divan Başkanlık Kurulu Başkanı Sayın Yalçın Karadeniz’in bu toplantıdan 16 gün sonra kaleme alıp Divan Kurulu Üyelerinin tamamına gönderdiği 8 ek ve 8 sayfadan oluşan 24.08.3026 tarihli 2016/38 sayılı yazısında tüm kulüp borç toplamının 2.348.922.092 TL olduğunu belirtmiştir.

Ayrıca bu yazıya konuyla ilgisi olmadığı halde BJK Kabataş Erkek Liselileri Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı resmi senedi ile yine borçlarla ilgisi bulunmayan Hürser Tekinoktay tarafından kendisine yazılmış bir yazı ve ekindeki kısa adıyla “Fulya Davası” olarak bilinen dava dosyasıyla ilgili yapılmış temyiz başvuru dilekçesini de eklemiştir.

Divan Kurulu’nda alenen yanlış bilgi! “Fulya’da zarar yoktur” ibaresi yerine bakın Beşiktaş yönetimi neye itiraz etmiş!

https://www.besiktaspostasi.com/divan-kurulunda-alenen-yanlis-bilgi-fulyada-zarar-yoktur-ibaresi-yerine-bakin-besiktas-yonetimi-neye-itiraz-etmis/

Yine dosyaya sağlanan Bağımsız Denetim Raporları, Konsolide Finans Tabloları Hakkında Denetçi Raporu, Ağustos 2016 ayına ait İMKB Beşiktaş Futbol Yat.A.Ş.hisse senetlerinin değişim tablosu ve Beşiktaş Futbol Yat. A.Ş denetiminden sorumlu komitenin 15.09.2016 tarihli 016/3 7 in da dosyada. bulunduğu görülüp kurulumuzca belirtilen raporlar ve belgeleri ayrı değerlendirilmiştir.

BIK Derneği Tüzüğünün 30.maddesi madde başlığından da anlaşılacağı üzere Divan Kurulu’nun Görev ve Yetkilerini düzenleyen maddedir.

Maddenin a fıkrasında Divan Kurulu’nun 3 ayda bir Yönetim Kurulu’nun mevzuat çerçevesinde açıklanabilir çalışma raporu ile Bağımsız Denetim Şirketi’nin ilgili döneme âit denetim raporu özetini, konsolide hesap vaziyetini Denetim Kurulu Raporu’yla birlikte incelemek ve görüş bildirmek şeklinde düzenlenmiştir.

Aynı maddenin b fıkrasında da incelemeyi gerektiren konularda komisyon kurmak, verilecek raporları karara bağlayıp Yönetim Kurulu’na bildirmek şeklinde düzenleme bulunmaktadır.

Hiçbir tartışmaya olanak vermeyen yukarıdaki madde metinlerinin Divan Kurulu’na ait görev ve yetkileri düzenlediği Divan Başkanlık Kurulu’nun görev ve yetkileri ile herhangi bir ilgisinin bulunmadığı, rapor düzenmesiyle ilgili bir durumun ortaya çıkması halinde bunun bir taslak olarak Divan Kurulu’na sunulup burada oylanıp karara bağlanarak, bu kararında Yönetim Kurulu’na bildirilmesi şeklinde düzenleme bulunmaktadır. Bunun dışında Divan Kurulu’nda yapılan görüşmelerin genel tutanakları bir üst yazıyla Yönetim Kurulu’na gönderilebilmektedir.

Divan Başkanlık Kurulu’nun görevleri Tüzüğün 34.maddesinde düzenlenmiş olup bu maddede Sayın Başkanın savunmasında ileri sürdüğü ve gerçekleştirdiği eylemleriyle ilgili herhangi bir görev ve yetki bulunmamaktadır.

Karşı oy yazısında bulunan Üye İbrahim Topuz’un da bu yöndeki açıklamaları bu bakımdan yerinde görülmemiştir. Ve yanlış bir değerlendirme sonucu bu beyanda bulunduğu düşünülmektedir.

2. Hisse senetlerindeki değer kaybına ilişkin savunma da yerinde değildir. Nitekim dosyaya sağlanan Ek3 olarak dosya içinde bulunan İMKB borsasının raporundan alınmış tablo incelendiğinde görüleceği gibi bu açıklamanın yapıldığı tarihte hisse senetleri  değer kaybetmiştir. Ertesi gün Yönetim Kurulu tarafından açıklanan rapordan sonra da 2 gün peş peşe değer kazanmıştır. Bu durumda bu açıklamanın etkili olmadığını söylemenin doğru olmadığı anlaşılmaktadır.

3. Divan Kurulu Toplantılarının basına açık olarak yapıldığı bu nedenle 06.08.2016 tarihinde yapıları toplantıda da yapılan tartışmaların basın tarafından izlendiği bu nedenle kendisi tarafından sonradan yapılan açıklamanın esasen basın tarafından bilinen gerçekler olduğu yönündeki savunmasına gelince de Divan Kurulu Toplantısından sonraki basın yayın organlarında ve sosyal medyada borçla ilgili denetim kurulu raporu esas alınarak yazılar yazılmış olup bu yazılarda sonradan yazılan şekilde borçla ilgili bir durum olmadığı görülmektedir. Divan Kurulu toplantısından yaklaşık 16 gün sonra ve Divan Başkanlık Kurulu Başkanı Sayın Yalçın Karadeniz’in
Üyelere 24.08.2016 tarihindeki yazı ve eklerinin gönderilmesinden yaklaşık 15 gün sonra farklı basın ve yayın organlarında a çök aynı sözcüklerin kullanıldığı açıklamaların değerlendirilmesinde Sayın Karadenizli bu hususu bizzat kendisinin basın ve yayın organlarına açıkladığı anlaşılmaktadır” yukarıda belirttiğimiz gibi basın yayın organlarıyla sosyal medyada çıkan haberler birebir aynı ve aynı sözcükleri içermektedir

BJK DİSİPLİN KURULU BAŞKANI YAVUZ ÖZEREN

BEŞİKTAŞ POSTASI ÖZEL HABER

BU HABERLERDE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Beşiktaş Divan Kurulu üyesi ve Süleyman Seba‘nın kadim dostu Maruf Pekcan “‘Amip’ gibiydiler…

Beşiktaş Divan Üyesi Maruf Pekcan: “Amip Gibiydiler”

 

Beşiktaş eski başkan adayı Hürser Tekinoktay, düzenlediği basın toplantısında 2014’teki Hakem Heyeti skandalının detaylarını açıkladı.

Tekinoktay’ın iddialarına göre 2014’teki yönetim Fulya‘daki uyuşmazlık için Aşçıoğlu ile bir hakem heyeti kurdu. Kurulan heyette Beşiktaş’ı temsil eden İsmet Yılmaz isimli üye bile Beşiktaş aleyhine oy kullandı.

Hakem heyetindeki en büyük skandal ise Aşçıoğlu’nun geçmişteki iş ortaklarından Nurol İnşaat ile ilgiliydi. Tekinoktay’ın açıkladığı Hakem Heyeti bilgilerine göre göre heyet başkanı Şakir Kaleli, heyet üyeleri İsmet Yılmaz (Beşiktaş temsilcisi), Kubilay Umul (Aşçıoğlu temsilcisi) ve heyet sekreterinin tamamının Aşçıoğlu’nun iş ortağı Nurol İnşaat ile direkt bağlantısı var.

Tahkim Skandalının Detayları! 4 Üyenin Tamamı Nurol İnşaat Bağlantılı

BJK Divan toplantısında Fikret Orman “Muhalefet kim onu söyleyin” Sorusuna Ahmet Nur Çebi Hürser Tekinoktay’ı işaret ederek sosyal medyadan sorduğu sorulara Twitter’dan nasıl cevap vereyim diyerek cevap vermiş ve Fikret Orman’a teşekkür etmişti.

Fikret Orman’ın ve Ahmet Nur Çebi’nin cevabını veremediği sorular nedir ?

Şan Ökten olayı nedir ?

Sedat Peker’i tahliye eden eski savcı Engin Baltacı kimdir?

Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi’nin son dönem Asbaşkan olarak ekibine kattığı Engin Baltacı, ilişkileriyle dikkat çekiyor…

Sedat Peker’i tahliye eden eski savcı Engin Baltacı kimdir?

Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu