HaberPolitika Haberleri

İlk 2 madde kabul edildi

kamergenc tbmm salon613Anayasa değişiklik teklifinin ilk 2 maddesi kabul edildi.

TBMM Genel Kurulundaki oylamaya 405 milletvekili katıldı. Oylamada 337 kabul, 68 ret oyu kullanıldı.

Maddeyle, Anayasanın ”Özel Hayatın Gizliliği” başlıklı 20. maddesine, ”Herkes kendisiyle ilgili kişisel verilerin korunmasını isteme hakkına sahiptir. Bu hak, kişinin kendisiyle ilgili kişisel veriler hakkında bilgilendirme, bu verilere erişme, bunların düzeltilmesini veya silinmesini talep etme ve amaçları doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığını öğrenmeyi de kapsar. Kişisel veriler, ancak kanunda öngörülen hallerde veya kişinin açık rızasıyla işlenebilir” hükmü ekleniyor.

Anayasa değişiklik paketinin maddelerine geçilmesi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edmiş, CHP, BDP ve DSP’nin katılmadığı oylamada 333 ‘kabul’, 73 ‘ret’ oyu verilmişti.

Oturumu yöneten TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, bugün 15.00′te toplanmak üzere birleşimi kapattı.

İLK GÜN MESAİSİ YAKLAŞIK 18 SAAT SÜRDÜ
Anayasa değişiklik teklifi görüşmelerinde, ilk gün mesaisi yaklaşık 18 saat sürdü. Dün öğle saatlerinde başlayan görüşmeler bu sabah saat 07.00′de sona erdi.

TBMM Genel Kurulu, dün saat 13.00′de toplandı. Siyasi partilerin, grup önerilerinin görüşmelerinin tamamlanmasından sonra Anayasa değişikliği teklifine ancak saat 18.00′de geçilebildi.

CHP, SIK SIK YOKLAMA TALEBİNDE BULUNDU
CHP, her oylama öncesi yoklama talebinde bulundu. Birleşimi yöneten TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, yoklama süresini 2, bazen 1 dakika ile sınırlı tuttu, toplantı yeter sayısına ulaşılmasıyla sürenin sonunu beklemeden görüşmelere devam etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, teklifin tümü, 1 ve 2. maddeler üzerindeki oylamalara katıldı. CHP ve DSP’li milletvekilleri oy kullanmazken, BDP oylamalar sırasında Genel Kurul Salonundan ayrıldı.

MHP GENEL BAŞKANI BAHÇELİ, GÖRÜŞMELERİ SONUNA KADAR İZLEDİ
Başbakan Erdoğan, teklifin görüşmelerinde Meclisten ayrılmadı, Genel Kurula oylamalar sırasında geldi. Erdoğan, oylamaların sonucunu, milletvekili sıralarında bekledi. Bahçeli, görüşmelerin tamamını izlerken, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, teklifin tümü üzerindeki konuşmasından sonra Genel Kurula bir daha gelmedi.

Yumruklu saldırıya uğrayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, burnu sarılı olarak oy kullandı. AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Koca, teklifin 1. maddesi oylamasını kaçırdı. TBMM Başkanı Şahin, oy kullanmak üzere görevlilerin yanına giden Koca’ya, oy kullanma süresi sona erdiği için izin vermedi.

Genel Kurulda teklifin maddelerine geçilmesine ilişkin gizli oylamada 333 kabul oyu kullanırken, 1. maddeye 336, 2. maddeye 337 kabul oyu çıktı. Ret oyu verenlerin sayısı ise teklifin maddelerine geçilmesinde 73, 1. maddede 70, 2. maddede 68 oldu.

Teklifin 1. maddesi üzerinde 16 ve 2. maddesi üzerinde 14 önerge verildi. Kurayla belirlenen 7′şer önerge görüşüldü.

Uzun ve aralıksız süren anayasa mesaisinde yorgun düşen milletvekilleri kulislerde dinlendi, zaman zaman Meclis bahçesine çıkarak uykularını dağıtmaya çalıştılar.

Görüşmelerin uzun sürmesi bazı milletvekillerinin şikayetlerine neden oldu. Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, saatlerdir çalıştıklarını ifade ederek, ”Bu, büyük bir işkence. Arkada AKP’liler uyuyor. Tutanaklara geçsin diye söylüyorum” şeklinde konuştu.

Kabine üyesi bazı bakanlar bugün katılmaları gereken programlarını iptal edeceklerini belirtiler. (Sabah)

[adrotate group=”116″ banner=”135″] [adrotate group=”60″]

Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu