HaberPolitika Haberleri

CHP Bedelli askerlik teklifini TBMM’ye sundu

akif hamzacebi tbmmm bp

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun gündeme getirdiği bedelli askerlik yasa tasarısını TBMM’ye sundu.

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, bedelli askerlik yasa tasarısını TBMM Başkanlığı’na sunduklarını açıkladı. TBMM’de bir basın toplantısı düzenleyen Hamzaçebi, bedelli askerlik teklifi hakkında gazetecilere bilgi verdi. Bedelli askerlik teklifinde belirli gelir düzeylerine göre bedel ücreti öngörüldüğünü belirten Akif Hamzaçebi, “Ekonomik durumu uygun olmayanlar için de temel eğitim süresi belirledik. Gençlerimizin çok uzun bir süre olarak değerlendirilen askerliği yapmaları çok güç görünmektedir. Askerlik süresinin uzunluğu gözden geçirilmeli ve kısaltılmak zorundadır. Tabi ki Genelkurmay’ın asker ihtiyacı önemlidir. Yeter ki bu konuyu duysun destek versin” dedi.

Yasa teklifinde gelir düzeyi 12 bin liranın altında olan gençler ile 1 ocak 1983 ‘ten önce doğanları esas aldıklarını dile getiren Hamzaçebi, “Bu gençler bedel ödemeyecektir. Gelir düzeyi 12-25 bin lira olan gençlerin ödeyeceği 7.5 bin TL’dir. 25 binden yüksek geliri olanların ödeyeceği rakam 15 bin TL’dir. Buradan elde edilecek gelir maliye bakanlığında açılacak hesapta toplanarak Kredi ve Yurtlar Kurumu’na aktarılacak. Tüm partilere bir araya gelmeye, teklifi yasalaştırmaya ve beklentileri karşılamaya çağırıyorum. Bu sivil iradenin karar vereceği bir durumdur” diye konuştu.

Türkiye’de 1987-1999 yılları arasında üç defa bedelli askerlik için düzenleme yapıldığını hatırlatan Hamzaçebi, “Özellikle mesleki kariyer planlaması yaparak yüksek lisans, doktora ve TUS’ta uzmanlık öğrenimine devam eden, kendi nam ve hesabına serbest meslek faaliyeti yürüten ve küçük ve orta ölçekli işletme kuran gençlerimizin uzun süreli askerlik hizmeti sırasında öğrenimleriyle faaliyetlerine ara vermek ve işyerlerini kapatmak zorunda kalmaları, askerlik hizmetlerini sürekli bir şekilde ertelemelerine neden olmuştur” ifadelerini kullandı.

Hamzaçebi, teklifte belirli gelir düzeylerine göre bedel ücreti öngörüldüğünü, ekonomik durumu uygun olmayanlar için temel eğitim süresi belirlendiğini ifade etti. Hamzaçebi, “Yapılan düzenlemelerde, yıllık gelir toplamı 12 bin TL’nin altında olan yükümlülerin herhangi bir bedel ödemeden yasadan yararlanmaları sağlanmaktadır. Yıllık gelirleri toplamı 12 bin ile 25 bin TL arasında olanların 7 bin 500 TL ödemeleri, yıllık gelirleri toplamı 25 bin TL’den fazla olanların ise 15 bin TL ödemeleri hüküm altına alınmaktadır” dedi. Hamzaçebi, bedelli askerlikten yararlanan kişilerden tahsil edilecek paraların yüksek öğretim öğrencileri için yurt yapımında kullanılacağını kaydetti. CHP’li Hamzaçebi, bu yasadan yaklaşık 100 bin kişinin yararlanacağını tahmin ettiklerini ifade etti.

[adrotate group=”38″]

Dikkati Çekenler

Bir Yorum

  1. MİLLİ EKONOMİ MODELİ İLE İŞ-AŞ HAYDAR BAŞ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu