Beşiktaş

Rabbani cinayetini Taliban üstlendi

rabbaniAfganistan’ın eski Devlet Başkanı Burhaneddin Rabbani’nin öldürülmesini Taliban terör örgütü üstlendi. Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahid, suikast öncesinde Rabbani’nin güvenini kazanarak yanına yaklaştıklarını söyledi.

Karzai: Şehit olan Rabbani, kendisini barışa kurban etti

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, bugün Kabil’de öldürülen Burhaneddin Rabbani’nin barış için kendi hayatını kurban verdiğini söyledi. Ölümün trajik olduğunu ifade eden Obama ise Rabbani’nin Afganistan’ın derdiyle dertlenen bir insan olduğunu vurguladı.

Hamid Karzai, Afganistan Barış Konsey’i Başkanı ve eski Cumhurbaşkanı Rabbani’ye yönelik suikastın ardından New York’a gelerek ABD Başkanı Barack Obama ile görüştü. Karzai’nin BM Genel Kurulu toplantılarına katılmadan ülkesine dönmesi bekleniyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan New York’taki temasları kapsamında dün Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile görüştü. Erdoğan, Afganistan Yüksek Barış Konseyi Başkanı ve eski Devlet Başkanı Burhaneddin Rabbani’nin öldürülmesi sebebiyle Karzai’ye başsağlığı dileğini iletti. Hamid Karzai, Burhaneddin Rabbani’nin Türkiye’ye çok büyük saygı beslediğini, Edoğan’la dostluğundan da sitayişle bahsettiğini dile getirdi.

Erdoğan’dan Karzai’ye başsağlığı mesajı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Afganistan Yüksek Barış Konseyi Başkanı Prof. Burhaneddin Rabbani’nin uğradığı saldırı sonucu vefat etmesi nedeniyle Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai’ye bir mesaj gönderdi.

Mesajında Rabbani’nin menfur bir saldırı sonucu vefat ettiğini büyük üzüntüyle öğrendiğini belirten Erdoğan, şöyle devam etti: Ülkenizin istikrarını hedef alan bu türden saldırıların Afganistan’da barışın tesis edilmesine yönelik azminizi sadece daha da güçlendireceğine inanıyorum. Bu acı vesileyle Türkiye’nin Afganistan’la dayanışmasını sürdüreceğini yinelemek istiyorum. Merhuma Allah’tan rahmet, size ve merhumun ailesine şahsım , milletim ve hükümetim adına başsağlığı diliyorum.”

Dışişleri Bakanlığı da Rabbani’nin Kabil’de evine düzenlenen bir bombalı saldırıda hayatını kaybettiğinin derin üzüntü ve infialle öğrenildiğini belirtti. Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Afganistan’ı istikrara kavuşturmak için sürdürülmekte olan barış ve uzlaşı çabalarını da hedef alan bu menfur terör saldırısını şiddetle kınıyor, merhum Burhanuddin Rabbani’ye Allah’tan rahmet, acılı ailesi ve yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz. Dost ve kardeş Afganistan’la güçlü dayanışmamızı bu acı olay vesilesiyle bir kez daha yineliyoruz.”
Çin, Rabbani’nin öldürülmesini kınadı

Çin, Afganistan’ın eski Devlet Başkanı Burhaneddin Rabbani’nin öldürülmesini kınadı. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Hong Lei, Pekin’de bugün düzenlenen olağan basın toplantısında yaptığı konuşmada, Afganistan Yüksek Barış Konseyi Başkanı ve eski Devlet Başkanı Burhaneddin Rabbani’nin öldürülmesinden şoke olduklarını ve saldırıyı kınadıklarını söyledi.

Sözcü Hong, Rabbani’nin, Afganistan Yüksek Barış Konseyi Başkanı olmasından bu yana, ülkedeki uzlaşma sürecine olumlu katkılarda bulunduğunu belirterek, “Olaydan üzüntü duyuyoruz. Rabbani’nin yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Afganistan’da bir an önce barış, istikrar, kalkınma ve ulusal uzlaşmanın sağlanmasını umuyoruz.” dedi.

[adrotate banner=”139″] [adrotate banner=”144″]

Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu