Haber

Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş: İstanbul’u yenileyeceğiz!..

kadirtopbasyeniİstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’un deprem riskine karşı, mahallelerin birleştirilerek tüm binaların yenileneceğini söyledi. Projenin büyük bir fırsat olduğunu belirten Topbaş, “Projeye hemen başlayacağız. Dahil olmak isteyen vatandaşlar ilçe belediyelerine başvurabilirler” dedi.

Depreme dayanıklı binalar konusunda yeni bir çalışma yapan İBB, deprem riski taşıyan yerlerde apartman veya mahalle sakinlerinin birleşmesi halinde fazla kat vereceklerini açıkladı. Projelerin ayrıntılarını belediye binasında gazetecilere aktaran Topbaş, projenin bir fırsat olduğunu söyledi. Deprem konusunda vatandaşların büyük bölümünün tedirginlik yaşadığını belirten Kadir Topbaş, vatandaşın bu güne kadar siyasilerden aldığı doğru yanıt olmadığı için ciddi adım atılamadığından yakındı. Risk taşıyan bir şehirde, bu sorunun bir şekilde çözülmesi gerektiğine değinen Topbaş, “10 ilçemizde başlattığımız yapı denetim ve inceleme çalışmalarında 6 ilçeyi bitirdik. 150 bine yakın yapı tarandı.

Ortaya çıkan sonuçlarda ciddi sıkıntılar hissedildi. Bununla ilgili olarak arkadaşlarımız ve teknik ekibimizle görüştük. Vatandaş arzu ettiği taktirde bu yenileme sürecine girsin. Başka çaremiz yok çünkü her deprem sıkıntısı yaşandığında bu gündeme geliyor. Bu yenileme sürecine İstanbul girsin. İstanbul’un her gün depremi konuşması gerekiyor. İstanbul’un yenilenmesi gerekiyor, çünkü risk taşıyor. Yeni yoğunluklar sebebiyle bazı sıkıntılar yaşayacağız ama onlar bir şekilde çözülür. Fakat depremin getireceği sıkıntıyı çözmemiz mümkün değil” diye konuştu.

Bir vatandaş hasarlı binasıyla geldiğinde ne yapacak? şeklindeki soruya Topbaş, “Örneğin Bağcılar ve Fikirtepe’de yoğun bir yapılaşma var. Buradaki düzenlemelerde biz parsel alanlarını daha büyüterek imar adaları şekline getirecek. 3 bin, 4 bin, 5 bin metrekareye çıktığında daha fazla imar imkanı vereceğiz. Böylece bunlar birleşerek daha güzel, büyük yapılar daha güvenli yapılara dönüşebilecek” diye karşılık verdi.

Ortaya koyduklarının derleme bir ikna olmadığına işaret eden Topbaş, tekliflerin cezbedici veya yönlendirici olacağının altını çizdi. Yatırımcılar ve müteahhitler tarafından incelendiğinde düzenlemenin ciddi bir fırsat getireceğini herkesin göreceğini aktaran Topbaş, “Yolları genişleterek, altına otoparklar yaparak daha güvenli yapılara dönüşebilecek. Böyle bir düzenleme. Bu kaynak da kendi işini kendi çözebilecek seviye de olmalıdır diye de çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Arzu eden vatandaşların binalarını kat karşılığı yeniden yapacağını söyleyen Topbaş, “Kendi kaynağı varsa kendisi yapacak, bölge olarak ortaya çıkacak ve ya KİPTAŞ’la ya da TOKİ ile anlaşacak. Vatandaşı tamamen serbest bırakıyoruz. Zorlama yapmayacağız, bunun altını çiziyorum. Ama parsellerin büyümesi lazım. Artık 150, 200, 300 metrekare bu olmaz. daha büyük adalar, parseller, daha büyük doğru binalar, daha bahçeli, belki ayrı nizamlı yapılar haline getirecek bir sistemi oluşturmak istiyoruz” diye konuştu.

Projeye katılmak isteyen vatandaşların ilçe belediyelerine başvurmalarının yeterli olduğunu söyleyen Başkan, projeye hiç ara vermeden başlayacaklarını aktardı. Eskiden arsaların 4 bin metrekareymiş. Şimdi değişiklik olacak mı? Yönündeki soruya Topbaş, bu konuyu tekrar gözden geçirdiklerini aktardı. 4 bin metrekare alanlara yüzde 25 imar fazlalığı verdiklerini hatırlatan Topbaş, “Şimdi onu biraz daha toleranslı hale getireceğiz.

Hatta belki 4 bin metre değil de 2 bin metrede bile biraz daha farklı. Çünkü beklediğimiz hareketi göremedik. Bu hareketi yakalamak zorundayız. Bir risk taşıyan şehirde yaşıyorsak, yoğunluğu arttırmak risk olarak da ele alıyoruz çünkü deprem riski çok daha ağır bir sonuç getirebilir. Yoğunluk problemlerini bir şekilde çözebiliriz. Altyapı belki bir çok yerde yeniden yapılma zorunda kalacak ama bu depremden daha zor bir şey değil” ifadesini kullandı.

Proje kapsamına İstanbul’un tamamını almayı planladıklarını söyleyen Başkan Topbaş, Başta Fikirtepe olmak üzere risk taşıyan bütün bölgelerde bu çalışmayı yapacaklarını ifade etti. Yasal düzenlemeye gerek kalmadan mevcut düzenlemeyle çözüm üreteceklerini belirten Topbaş, “Biz daha önce ki Kentsel Dönüşüm çalışmalarında TOKİ ve KİPTAŞ’la bunu yaparız diye düşünüyorduk.

Özellikle kendi belediyemizin şirketi KİPTAŞ’la çalışmamız vardı. Kentsel dönüşümde bunlar çalışmalar yapacak ve vatandaş da destek verecekti. Fakat maalesef ana muhalefet başta olmak üzere diğer siyasiler bunu manipüle ettiler, vatandaşı tedirgin ettiler. Birilerine peşkeş çekilecek. Sizi başka yerlere gönderecekler dediler. Vatandaş maalesef bu konuda ciddi anlamda etkilendi. Biz şunu söylüyoruz. KİPTAŞ da bir tüzel kişiliktir. Bir müteahhit firmadır. Veya bir başka firmadır. Vatandaş burada tamamen serbest kalacak.

Kimseyi zorlayarak böyle bir değişime tabii tutmayacağız. Kendi rantını, hesabını kendisi yapacak. Bizim orada arzu ettiğimiz, vermek istediğimiz, vatandaşı cezbedecek bu yenileme sürecine katabilmek. Deprem İstanbul’u etkilediği takdirde, Türkiye sarsılır. Bu sarsıntıyı geçirmeden bu olayı çözmek zorundayız diye böyle bir düzenlemeye gidiyoruz” şeklinde konuştu.

BOĞAZ İÇİ KÖPRÜSÜ’NDE TEHLİKELİ BİR DURUM YOK

Avrasya Maratonu esnasında köprünün sallanmasıyla ilgili soruları da cevaplandıran Başkan Topbaş, korkulacak bir durumun olmadığını ifade etti. Köprüden yaklaşık 170 bin kişiden geçtiğini hatırlatan Topbaş, “170 bin kişi. Köprüde gerçekten büyük bir titreşim ortaya çıktı. Ama bugün teknik insanlarımızdan aldığımız raporda bir risk olmadığı söylendi. Gergi ve askıların dik olmasından kaynaklanan bir durum oldu. Fakat risk taşımıyor. Gerekirse bir sonraki maratonda tedbirimizi alırız, vatandaşları 15’er dakika arayla geçiririz” yorumunu yaptı.

[adrotate group=”77″ banner=”80″] [adrotate group=”77″ banner=”81″]

Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu