HaberKültür & Sanat Haberleri

Tophane’de şok olay! İçki içiliyor diyerek sanat galerilerini bastılar

tophane olay yeri613

Beyoğlu’nda bir sanat galerisinin açılışında sokakta içki içildiği ve rahatsızlık verildiği gerekçesiyle kavga çıktı. Yaklaşık 20 kişilik mahalleli galerinin camlarını kırarak davetlileri tartaklandı. Olayda 5 kişi yaralandı. Polis olayla ilgili soruşturma başlattı.

Olay, Tophane Firuzağa Mahallesi Boğazkesen Caddesi Kadirler Yokuşu’nda saat 21.00 sıralarında meydana geldi. İddialara göre, Kadirler Yokuşu 69 numarada bulunan bir sanat galerisi ile Boğazkesen Caddesi üzerinde bulunan iki sanat galerisinde daha sergi açılışı gerçekleştirildi. Açılış sırasında sokağı kapatarak alkol alan davetlilerle mahalle sakinleri arasında tartışma başladı.

Tartışmanın büyümesi üzerine toplanan yaklaşık 20 kişilik grup, galerideki davetlilere saldırdı. Çıkan kavgada, galerinin camları kırıldı. Davetliler, galerinin kepenğini indirerek kendilerini içeri kapattı. Bazı davetliler ise çevredeki iş yerlerine sığındı.

Olay nedeniyle bölgeye çok sayıda polis ekibi sevk edildi. Kavga sırasında yaralanan 5 davetli, çevre hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı. Olayda, 3 ayrı galeri de maddi hasar meydana geldi. Polis ekipleri, olay yerinde inceleme yaptı.

Bu arada galeri sahipleri ile davetliler, olayla ilgili gazetecilerin ısrarlı sorularını cevapsız bıraktı.

Polis, olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlattı.

7 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Tophane’de sergi açılışında meydana gelen olaylarla ilgili 7 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Gözaltına alınan 7 kişinin sorgusunun devam ettiğini, olayın sebebinin ve detaylarının tam anlamıyla ortaya çıkmadan değerlendirme yapamayacağını belirten Vali Mutlu, ilerleyen saatlerde basın tekrar bilgi vereceğini kaydetti.

MAHALLELİDEN BAMBAŞKA İDDİA: TESETTÜRLÜ BAYANLARA LAF ATTILAR

Tophane sakinleri, semtlerindeki olayın içkiye tahammülsüzlükten değil, tesettüre tahammülsüzlükten kaynaklandığını ileri sürdü.

Beyoğlu Tophane’de galeri açılışı sırasında çıkan olayların, iki tesettürlü kadına açılışa katılanların laf atması sonrasında çıktığı öne sürüldü. Tophane esnafı, içki içenlerin yoldan geçen iki kapalı kadına ‘yobazlar, bu çağda böyle giyinilir mi?’ demesi üzerine olayların başladığın aktardı. Bazı esnaflar ise hatayı bir tarafa yüklemenin doğru olmadığını belirterek, her iki tarafın birbirine saygı göstermesi gerektiğini söyledi.
Tophane’de dün akşam yaşanan olayların ardından gözler bu bölgeye çevrildi. Galeri açılışında içki içenlere saldırıldığı iddiası üzerine ulusal basın bölgeye akın etti. Basında çıkan haberlerden rahatsızlık duyan Tophane esnafı ise olayın içki yüzünden değil, açılış sırasında yoldan geçen iki kapalı kadına bir grubun laf atması sonrasında patlak verdiğini söyledi.

Yıllardır Tophane’de esnaflık yaptığını belirten Nusret Aksoy, olayları görmediğini ancak sonradan öğrendiğine göre olayı şöyle anlattı: “Dün burada bir açılış varmış. Açılış esnasında halk dışarı taşmış. Taşan halk dışarıda da alkol kullandığı için yoldan geçen iki tesettürlü kadına laf atmış, ‘Vay yobazlar, burada böyle olur mu? Böyle giyinilir mi?’ olay bundan patlak vermiş. İçkiyle ilgili değil, yoldan geçen iki bayana laf atıyorlar ‘Vay yobazlar bu asırda böyle giyinilir mi?’ diye. Buradaki halk mutaassıp, olay bundan patlak vermiş. Buradaki insanlar mütedeyyin insanlar. İnsanların gururuna dokunmuş. Buranın halkı örfüne, adetlerine, geleneklerine bağlı insanlar. Böyle şeylere tepki verebiliyorlar.”

Cadde üzerinde kasaplık yapan Mesut Süzgün ise Tophane’de insanların kardeş gibi birbirine bağlı olduğunu hatırlatarak, dün akşam bir çok yerde kokteyl olduğunu ve insanların dışarılara taştığını söyledi. Bu sırada açılışa katılanlardan bir grubun kapalı bir bayana karşı taşkınlık yaptığını belirten Süzgün, “Ondan sonra bu işler patlamış. Hepsinin elinde içki var. Dışarılara kadar taşmış. Dün ben baktım insanlar dışarılara taşmışlar, her taraf dolu.” dedi.

Tophane’de böyle bir konunun olmayacağına dikkat çeken Süzgün, “Buranın esnafı çok düzgündür. Öyle taşkınlık çıkaracak insan yoktur. Herkes birbiriyle akraba gibidir. Eski semttir burası, aileler birbirini tanır. Bir şey olduğu zaman hepsi birleşir.” şeklinde konuştu. “Kimse suç aramasın, hep bunlar çift taraflıdır, herkes de bir hata vardır.” diyen Süzgün şöyle konuştu: “Kimse bu olayları hoşgörüyle karşılamıyor. Ama onlar da biraz kendileri de makul olsun, yaptıkları işin bilincinde olsunlar, içeride bunları yapsınlar. O zaman kimse onlara müdahale etmez. Ama her gelen müşterileri de dört dörtlük insan değildir. Bence her iki tarafta da hata var.”

Kasap Çetin Öztürk ise Tophane’de taşkınlık yapacak insan bulunmadığını belirterek, olayların içki yüzünden çıktığını sanmadığını söyledi.

51 yıldır Tophane’de oturduğunu ve esnaf olduğunu kaydeden Abdullah Yeşildağ ise şöyle konuştu: “Olayı ben görmedim. İşten geldim kalabalıktı burası. Açılışlar varmış. O arada iki tane kapalı bayan geçiyormuş. Buradaki insanlar onlara demiş ki ’2000 yılındayız, Avrupa Birliği’ne gireceğiz. Hala bu kıyafetler giyiliyor mu?’ Diye sözlü sataşma olmuş. Ondan sonra olaylar patlak vermiş.”

Kimsenin içki içmesine karşı olmadıklarını ifade eden Öztürk, “İsteyen evinde, iş yerinde içebilir. Ama dışarılara taştıkları zaman, böyle laf atmalar da yaşandığı zaman huzursuzluklar çıkabiliyor.” şeklinde konuştu.

[adrotate group=”75″ banner=”77″]

Dikkati Çekenler

Bir Yorum

  1. olay ne kadar anlatıldığı şekilde oldu bilemeyiz ama bütün neden sonuç ilişkisinin içkiye bağlanması enteresan olmuş. içki içersen, türbanlıya laf atarsın. bu mudur çıkarılacak ders?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu