HaberSpor Haberleri

Fulya Projesindeki Yanlışlıklar Statta da Yapılıyor

Vodafone Arena

Nahit Akpınar’ın Medya Kartalı sitesi için kaleme aldığı ‘Fulya Projesindeki Yanlışlıklar Statta da Yapılıyor’ başlıklı yazısı;

Değerli Beşiktaşlılar,
Malum Beşiktaş’ımızın gündemi çok yoğun ve mali genel kurula az bir süre kaldı! son dönemlerde yaşanılan mali gelişmeler ve stadyum üzerinden yapılmaya çalışılan, daha doğrusu yaratılmaya çalışılan, ileriye dönük iyimser…”finans yönetim” mantığından uzak konuşmalardan rahatsız olduğum için bazı temel bilgiler üzerinden görüşlerimi paylaşmak  istedim.
İnşaat sektöründeki anlaşmaları incelediğinizde “arsa sahipleri ile karşı taraf” arasında iki temel çerçeve olduğunu görürsünüz.
Bunlar;
Kat karşılığı sözleşme
Temeli, belli bir oran paylaşımına dayanan “hasılat paylaşımlı” sözleşme modellerdir…
Birde çok sık uygulanmamakla birlikte diğer bir yöntem olarak; kendi finansman gücünüze inanıyorsanız, tecrübeli bir PROJE YÖNETİM şirketi ile anlaşarak; projenin çizilmesi, uygulanması ve satış organizasyonunun yapılması karşılığı sözleşme yapılması söylenebilir. (Gerek inşaatın yapım maliyeti gerekse satışlar üzerinden alınan komisyonlar bu model için %3-5 civarındadır)
Aslında, 1. Madde arsa sahibi ile karşı taraf arasında bazı sorunlara sebep olduğu için son dönemlerde istenilen bir sözleşme türü değildir. Genelde taraflar açısından hasılat paylaşımlı yöntem tercih edilmektedir.
Ana konumuz olan stadyum inşaat yöntemimize dönecek olursak, yukarıda kısaca bahsetmeye çalıştığım yöntemlerden herhangi birine tam olarak uymadığını görmekte ve sanki dördüncü bir yol izlendiği gibi bir durum ortaya çıkmaktadır.
Aslında ideal olan yöntem ve izlenecek yol şu olmalıydı;
Büyük projeleri yapabilme ve yönetebilme kabiliyeti olan bir proje yönetim şirketi ile anlaşmak (yurtiçi veya yurtdışı araştırma gerektirir)
Stadı projelendirmek
Projenin maliyetini çıkarmak
Maliyetin; % kaçının özkaynak, % kaçının dış kaynak ile yapılacağını belirlemek
Dış kaynaklar için kullanılacak olan teminatların belirlenerek, öngörülen gelirlere göre mali kurumlar ile görüşerek finansmanı hazırlamak
Tam olarak hazır bir dosya ile tüm izin ve diğer şartları yerine getirmek
(*) stadı projelendirme aşamasında, iyi bir PR şirketiyle anlaşarak, lokasyon etrafındaki yaya, deniz ve yol trafiğinden…takımın heryıl Avrupa’da katılabileceği turnuvalara kadar…tüm parametreleri içine alan bir değer tespit ederek…doğru rakamlar ile sponsor arayışına girmekte çok önemliydi!!!!! Ama nedense biz böyle yapmadık.
Maalesef, Fulya projesinde yapılan yanlışlıkların! Burada da devam ediyor olmasını görmek son derece üzücü.
Sn. Başkan ve projeyle ilgilenen yetkililerin, ne kadar iyiniyetli olurlarsa olsunlar, eşi ve benzeri görülmemiş bu yöntem ile stadı yapmaya çalışmaları kendi kendilerine sıkıntı yaratmaktan öte bir şey değildir. Stadyum gibi önemli bir aktifin yapımını üstelenen kişi ve kurumların geçmiş başarıları ortadayken ve aslında kanıtlanmış hiçbir büyük proje ve kabul edilebilirlikleri yokken, inşaat yapma merakları nereden geliyor? merak etmiyor da değilim.
Sizleri sıkmamak için detay rakamlara girmek istemiyorum ancak 18 yıllık bankacılık geçmişi olan, iki yıl reel sektörde yöneticilik yapmış ve son iki yıldır da kendi şirketimde “finans ve yatırım” danışmanlığı yapan biri olarak, konuşmaları dinlediğimde dehşete düşüyorum. Bahsi geçen rakamlar 100-150mio$ arasında ama herkes o kadar rahat ki kimse zahmet edip gerçek maliyetin ne olabileceğini söyleyemiyor veya söylemek istemiyor!
Yeri gelmişken; yangından mal kaçırır gibi Vodafone firmasına verilen sponsorluk haklarına değinmeden geçemeyeceğim.
“15 yıl için 140mio$…yani yıllık ort. 9.3mio$…üstelik ilk 5 yıl için isim ve forma hakkı alacağız, sonraki yıllarda sadece isim hakkı var!
Şimdi koştura koştura bu anlaşmayı yapan değerli yöneticilerimize soruyorum; 
Günde kaç yaya, kaç araç ve kaç deniz aracının oradan geçtiğini hesapladınız mı? 
Dünyanın en güzel konumlu stadının reklam değerini hesaplattınız mı?
Kulübümüz Şampiyonlar veya UEFA Avrupa ligine giderse, önemli takımlarla olan maçlarının naklen birçok ülkeye yayınlanacağını hesaba kattınız mı?
Bu maddeleri uzatmak mümkün ancak sırf yukarıdaki temel pazarlama stratejilerine uymamak bile (profesyonel bir destek almamak) kulübe para kaybettirmekte, hak etmediği bir rakamı uzun vade de sponsor cebine koymaktadır.
Şahsi görüşüm; bu tür bir anlaşmanın yıllık gelirinin 15-20mio$ arasında olması yönünde. (Üstelik sponsor firma inşaat tamamlanmadan kontrat üzerinden finansman sağlanmasına izin vermiyor, nedenini finansal açıdan anlamakta zorluk çekmekteyim)
Tüm bu soru işaretlerini ortadan kaldırabilmek için yönetimin; stadın tüm maliyet ve gelirlerinin ayrı bir düzen içinde takip ediliyor olduğunu mali genel kurulda ayrı bir kitapçık halinde üyelere dağıtarak göstermesi, son derece yerinde bir yaklaşım olacaktır.
Sevgi ve Saygılarımla,
Nahit Akpınar
Haber Kaynağı : Medya Kartalı
[adrotate banner=”103″]

Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu