HaberKültür & Sanat Haberleri

“Batılının Doğu Sevdası”

Osmanlı Dönemi İstanbulGaleri Işık Teşvikiye’de açılan ‘Batılının Doğu Sevdası’ adlı sergide, tanınmış oryantalist ressamların İstanbul ve Osmanlı merakını gösteren, 68 tablo yer alıyor.

18. yüzyıldan 20. yüzyılın ilk yıllarına İstanbul’u anlatan batılı ressamların tablolarından ilgi çekici bir seçki, Teşvikiye’de izleyicisiyle buluşuyor. Feyziye Mektepleri Vakfı’na ait Galeri Işık Teşvikiye’deki, ‘Batılının Doğu Sevdası’ isimli sergiyle başyapıt olarak kabul edilen oryantalist ressamlara ait eserler meraklısıyla buluşuyor. 170 yıllık bir zaman dilimini kapsayan sergide; İstanbul’u resmetmiş 46 tanınmış ressamın 68 eseri var. Eserlerden 54’ü ilk defa sergilenirken 28 ressamın eserleri de Türkiye’de ilk kez görücüye çıkıyor.
‘Batılının Doğu Sevdası’, Avrupa’da 18. yüzyıl başlarında; Doğu’dan ve özellikle Doğu’nun başkenti kabul edilen İstanbul’un saray kültürü, kılık kıyafet ve mimarisinden etkilenerek başlayan ‘Turquerie’ akımından Cumhuriyet’e kadar uzanan dönemi temsil ediyor. Bir çeşme önü, bir cami avlusu, bir meydan, mahalle kahvesi gibi unsurların çokça yansıtıldığı tabloların arasında De Mango, Zonaro ve Prezesio’nun daha önce hiç sergilenmemiş resimleri ve Brest, Ziem, Ussi gibi tanınmış sanatçıların yapıtları bulunuyor. Merkezini ‘insan’ın özelliklede ‘Kadın’ın oluşturduğu bu eserler; Avrupa’nın Doğu kültürü ve insanına olan sevdasının önemli belgeleri olarak tarihe ışık tutuyor.
Türkiyenin önemli koleksiyonerlerinin sahip olduğu eserlerden oluşan sergide; ‘Turquerie’ akımının en bilinen temsicilerinden Jean-Baptiste Leprince’in ‘Sarıklı Genç Bayan’ı ve Charles-AmÈdÈe-Philippe Van Loo’nun ‘Odalıkların Sultan ve Hanım Sultan İçin Düzenledikleri Kır Eğlencesi’ tabloları ilk göze çarpan eserler. Ayrıca Luigi Mayer’in Turquerie’nin hız kaybetmeye başladığı 18. yüzyıl sonlarında resmettiği ‘İstanbul Yakınlarında Istesso (Küçükçekmece ?) köyü girişinde Küçük Köprü’ ve bugünkü adı Kırklareli olan ‘Kırk Kilise’nin Bir Kısmının Çevreden Görüntüsü’ adlı iki eseri de görülebilecek.

Proje koordinatörlüğünü Erol Makzume’nin üstlendiği ‘Batılının Doğu Sevdası’, Işık Okulları’nın 124. Kuruluş Yıldönümü etkinlikleri kapsamında, 16 Ocak tarihine kadar ziyaret edilebilecek. (Radikal)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu