Spor Haberleri

Aziz Çankırı : Samet’in Beşiktaş’ta İstenmediğini Herkes Biliyor Camia Bölünecektir

Beşiktaş Kulübü yönetim kurulu eski  üyesi Aziz Çankırı NationalTurk’e son günlerde Siyah Beyazlı camiada gelişen olaylar hakkında çok çarpıcı tespitlerde bulundu.

BP:  Sayın Çankırı Beşiktaş’ın yeni teknik direktörlüğü görevine getirilen Samet Aybaba camianın ve taraftarın arasında büyük bir kesimin tepkisine neden oldu.

Birçok teknik adam ile görüşme yapıldıktan sonra hiçbir çare kalmadı gibi oluşan bir tablo ile Samet Aybaba’nın getirilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz, bir kısım küçülme operasyonunun bir parçası olarak değerlendirirken diğer kısım Samet Aybaba’nın bir önceki teknik direktör Carlos Carvalhal’den fazla ücret aldığını küçülme operasyonu ile ilgisi olmadığı iddiasında?

Siz Fikret Orman’ı çok yakından tanıyan biri olarak Samet Aybaba’nın göreve getirilmesinin ne gibi tercihler olduğu konusu için ne düşünüyorsunuz?

AÇ: Her şeyden önce camianın ikiye bölüneceği kesindir çünkü Samet Aybaba iyi hoca ama camiada Süleyman Seba ile arasının iyi olmadığı ve Beşiktaş’ta istenmediğini herkes bilir ve her hoca transferinde Samet gündeme gelir ve kabul görmezdi ama buna rağmen getirilmesine şaşırmadım çünkü 2004 seçimlerinde Fikret Orman’ın Samet ile görüştüğünü biliyorum.Küçülme operasyonuna gelince; daha önceki yazımda da belirtmiştim küçülme uzun vadede olacak ciddi bir operasyondur bunu tüm camia 4 gözle beklemektedir umarım olur ama ben daha çok karamsarlık içindeyim çünkü sıcak paranın olmadığı yerde şirket ekonomisi dönemez ve yaklaşan transfer döneminde hangi paralarla kimler alınacak orası muamma bence.

 Azizi Çankırı : Ben Maçları Kasımpaşa Stadyumunda yaptırırım yinede rakiplerimizin stadlarında oynatmam

BP:  Fikret Orman işbaşına geldiği günden beri stad projesiyle uğraşıyor, Beşiktaş’ın bu finansal krizde ilk önceliği stat mıdır? Ekonomik olarak küçülen bir kulüpte taraftarı stadyuma çekecek bir takım oluşturulabilecek mi?

Şayet oluşturulamayacaksa bu durumda içinin dolduramayacağı riski söz konusu olan bir stad yapmak öncelikli bir projemi olmalı?

AÇ: Bence öncelik stad olmalı çünkü “kalite kaliteyi getirir” demiştim ve aynı düşüncedeyim.ancak bu stadı para harcayıp yapmak değil asıl maharet sponsorlara para vermeden yaptırmak.diğer rakiplerimiz hiç para vermeden yaptılar stadlarını kapasitesini arttırarak ve gelirlerini 5 katına çıkardılar.Bunun için 2004 yılında projesini ofisimizde çizdirmiştik yine Fikretle beraber ama seçimi Yıldırım kazanınca da o proje yattı doğal olarak.oluşturulacak takım çok önemli ama Arena stadının yapımı sona ermeden oluşturulacak takım düşünülmeden kombine satışları patladı.

BP: İnönü Stadyumu İstanbul un en değerli arazilerinden birinde kurulmuş durumda devlet sürekli olarak size başka yerde stad yapalım orayı bize verin tekifi yapıyor kulislerde Fikret Orman’ın bu fikre sıcak baktığı konuşuluyor ama herkesin bildiği gibi İnönü stadı Beşiktaş taraftarıyla ve semtiyle bir bütündür sizce Fikret Orman yönetimi sırf yeni stad uğruna İnönü’den vazgeçebilir mi?

AÇ: Ben bu fikre şiddetle karşıyım.Dünyanın en güzel yerine kurulmuş olan stadımızın başka yere taşınması geliri kesinlikle düşürür çünkü stad Beşiktaş semtinin içinde ve taraftarın yarısı Beşiktaş’ın içinden maça geliyor.İstanbul’un yol ulaşım sorunu malum bu yüzden seyirci kapasitesi düşer.

Şayet vazgeçerse Beşiktaş’a nasıl bir darbe vurulmuş olur?

AÇ:  Eğer Başkan burayı feda ederse ben ilk seçimde yerinde kalacağını düşünmüyorum çünkü bu Beşiktaş açısından çok ciddi ve hayati bir karar olur.şunu da eklemek istiyorum: Maçların Arenada yapılması konuşluluyor.BENCE BU KESİNLİKLE YANLIŞ.BEN MAÇLARI KASIMPAŞA STADINDA YAPTIRIRIM YİNE DE RAKİPLERİMİZİN STADLARINDA YAPTIRMAM.Amerika’yı baştan keşfetmeye gerek yok maçlar yine İnönü stadında yapılır ve bölüm bölüm inşa edilir ama yine bizim stadımızda maçlar yapılır.Bence en doğru çözüm budur.

 Fikret Orman artık fakirlik ve enkaz devraldım edebiyatı yapmaktan vazgeçmeli

BP:  Fikret Orman yönetimi sürekli elini taşın altına soktuğunu tekrarlıyor borçlardan ve mali yapıdan bahsediyor ancak şu 2 aylık süre zarfında henüz “FEDA” t-shirt’leri ve zengin Beşiktaşlılar için düzenlenen geceden başka mali portreyi düzenleyecek bir proje kimseye sunulmadı bunu nasıl değerlendireceksiniz sizce bu yönetimin bir planı var mı bu konuda?

AÇ: Bu yapılması gereken bir operasyondu çünkü dediğim gibi Fikret’in parası yok ve verecek yönetici de yok 2-3 kişi dışında.”Beşiktaş’a kibrit çakma” döneminden daha kötü bir durum var ortada bu yapılanlar doğaldır ama bunun da çözüm olacağını sanmıyorum.Çözümü geçen yazımda maddeler halinde sıralamıştım bundan başka çözüm yolları yoktur.bu arada Fikter Orman’a hatırlatmak istediğim bir şey daha var; Gelmeden kulübün mali durumunu ve son 8 yılını bağımsız ve uluslar arası bir denetim firmasına denetleteceğini söylemişti ama henüz bir şey olduğu yok bu yapılacak mı merak ediyorum yoksa insanların kafasında soru işaretleri belirmeye başlar.Bu konuda son olarak söylemek istediğim şudur; Lütfen Başkan artık fakirlik ve enkaz devraldım edebiyatı yapmaktan vazgeçmeli çünkü koltuğa talip olduğu zaman her şeyi göze alarak geldi ve geldiyse de çözüm üretmeli, edebiyat değil.

 İbrahim Altınsay’ yapılan olay küçük düşürmekten bile daha vahimdir

BP:  İbrahim Altınsay Fikret Orman tarafından rica kendisine rica edilerek yönetim dışı transfer  komitesi sorumluluğuna getirildi bu aslında Altınsay için fahri bir görevdi ancak İbrahim Altınsay’ın vizyonu ve yönetimin vizyonu birbirini tutmadı ve Fikret Orman “İbrahim Altınsay ı görevden alındığını söyleyerek LİG TV’de bazı açıklamalarda bulundu bu sizce  Altınsay’ı camia içinde bir anlamda küçük düşürmek olmadı mı?

AÇ: Kesinlikle küçük düşürmeden daha vahim bir olaydır bu yapılan.İbrahim Altınsay ile Yönetimin vizyonu Yönetimle asla uyuşamaz çünkü İbrahim çok çalışkan çok başarılı biridir.ismi bende saklı bir yöneticinin buna itiraz ettiğini ve “madem getirecektin neden yönetime almadın?” şeklindeki gereksiz itirazına dayanamadı Başkan ve İbrahim Altınsay’ı feda etti ve bence çok büyük bir hata yaptı.hatırlatmak istediğim bir şey daha var.İbrahim çok iyi bir Beşiktaşlıdır ve bu işi para için yapmadı ve para almayacağını söyledi.

BP:  Takım içinde Portekizli oyuncuların durumu var Samet Aybaba teknik direktör sizce Portekizli oyuncular ile ilişkileri nasıl olur?

Ve bu oyuncular eğer satılamazsa 12 milyon Euro’yu bulan maliyetleri nasıl karşılanır,maliyetleri karşılanamayıp eğer bedelsiz gönderilirlerse ki bu oyuncular Avrupa piyasasında değerli oyunculardır , bunu Orman yönetimi kamuoyuna açıklayabilir mi?

AÇ: Şu anda Portekizli futbolcuları satmak istemenin altında parasızlıktan kaynaklanan yönetimin kararıdır.Şu anda Avrupa şampiyonasında Portekiz milli takımında oynayan Almeida satılmak isteniyor bunu anlayamıyorum çünkü forvetin fiyatı diğer mevkilere göre çok daha pahalıdır bunu bilmeyen yok.Peki bu arada yeri doldurulabilecekmi? Bence Hayır ve bana kalırsa simao ve Quaresma satılmalı diğerlerinin parası bunların satışından elde edilecek gelirle kompanse edilmeli.

Rüştü’ye Başkan Fikret Orman’ın yaptığı şey Beşiktaş duruşuna hiç yakışmadı

BP: Fikret Orman’ın bir televizyon kanalında Türk Futboluna yıllarını vermiş, 4 yıldır Beşiktaş’a geldiğinden beri kişiliği, takım içindeki ağabeyliği ve oynadığı futbolla herkesin beğenisini kazanmış 120 defa milli olmuş Türk futbolunun her başarısının altında imzası olan Rüştü Rençber için ben 39 yaşında oyuncu görmek istemiyorum açıklamasını nasıl görüyorsunuz?

AÇ: Beşiktaş duruşu dediğimiz şey 1903 ten beri süregelen bir Beşiktaş geleneğidir ve bu gelenek içinde de ahde vefa dediğimiz bir şey vardır ki ;Fenerbahçeyi bırakıp Beşiktaş için ter dökmeye gelmiş ve jubilesini Beşiktaşlı Rüştü olarak yapacak birine bu yapılan bence Beşiktaş duruşuna yakışmadı hele ki Başkanın beyanatı altüst etti.daha ileri giderek şunu söyleyebilirim ki şu anda 39 yaşına dayanmış Rüştü milli takım kalesini koruyabilecek yetenektedir ve insanlar böyle kolay harcanmamalı.

  Nihat Beşiktaş’lıyım diyen çok kişiden daha Beşiktaş’lı

BP: Aynı şekilde Beşiktaş’ın altyapısında yetişmiş 2002 yılında İspanya’ya  giderken Beşiktaş kulübüne 5 milyon Euro gibi bir para kazandırmış, Beşiktaş’ın 2002 krizinden çıkmasını sağlamış, İspanya’da 100 gol barajını aşmış bir Nihat Kahveci için FikretOrman’ın söylediği “Beşiktaş’ın kapısından bile geçemez Beşiktaş olmasa hala Bağcılarda oynuyor  olurdu” sözleri çok tartışıldı.

Nihat 6 milyon  Euro’luk kontratında var olan bir rakamdan vazgeçtiğini sadece oynadığı sezon’un parasının almanın hakkı olduğunu söylemektedir.

Birçok spor hukukçusu “Nihat istese kontratındaki 6 milyon euro’yuda  FİFA’ya başvurup alabilirdi” diyor.

Bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?

AÇ. Nihat bizim evladımızdır ve her zaman fedakarlığını yapmıştır.Nihat için yazmaya kalksam günler sürer çünkü Nihat Bağcılardan gelmedi Esenler spor Kulübünden geldi ve Nihat’ı  1996 yılında bizlerin kurduğu Altyapı komitesi olarak kendi cebimizden para vererek aldık.Giderken 5.5 milyon $ a Real Sociedad takımına transfer olurken kulübü krizden kurtardı o zaman ben de Aynı yönetimde Sayın Serdar Bilgili ile beraberdim.UEFA’ya başvurabilirdi ama yapmadı çünkü Nihat bence Beşiktaş’lıyım diyen çok kişiden daha Beşiktaş’lı.Nihat değil ama çok kişinin kulübün kapısından geçmemesi gerekirken bu söz Nihat gibi her türlü fedakarlığı yapmış birine bu asla söylenmemeli.Transfer döneminde Sayın Ahmet Hamoğlu’nun Silivri’deki evine beraber Yasin Sülün ile beraber giderken sordum “Nihat ne kadar para istersin ona göre Ahmet abiye söyleyeceğim” diye bana verdiği cevap herkese ve özellikle “kulübün kapısından geçemez” diyenlere ibret olsun.”Abi ben Beşiktaş’ta bedavaya da oynarım para konuşmam siz ne takdir ederseniz kabulumdür”.

BP:  UEFA tarafından Beşiktaş’a verilen 1 yıllık Ceza’da Fikret Orman yönetimi  1 yıl boyunca televizyonlarda UEFA ile polemiğe girmiş olan avukat Emin Özkurt ile davaya girmiş olamasının bir olumsuz bir etkisi olmuş mudur?

AÇ: Bu kabul edilemez bir olay ama bu Fikret Orman’ın suçu değildir.Nasıl bir zihniyet Beşiktaş’ı bu hale getirir hala inanmakta güçlük çekiyorum.UEFA kriterleri biliniyor ve bunlara göre de vergi beyanında bulunulması gerekiyor tüm her şeyin internet ortamında açıklıkla görülebileceği bir dönemde nasıl böyle bir hata yapılır bilemiyorum ama Yıldırım Demirören’in neden Beşiktaş’ı bıraktığı ortadadır.

Fikret Orman Sameti işin başında vizyonsuz ilan etmiştir

BP:  Başkan Fikret Orman Mustafa Denizli ile 2 kere görüşmesinin nedenlerini anlatırken  Hürriyet Gazetesine verdiği demeçte “Ben Mustafa Denizli ile vizyonu büyük olduğu için anlaşmaya çalıştım demiştir” bu sözüyle Fikret Orman yeni teknik direktör Samet Aybaba’ya karşı da daha işin başında vizyonsuz ilan etmiş olmuyor mu sizce?

AÇ: kesinlikle doğrudur.Mustafa Denizli çok iyi bir Beşiktaş’lı ve çok iyi bir hoca ama bence artık denenmişi denemekten vazgeçilmeli ve vizyonundan faydalanılacak o kadar bilinçli ve bilgili insanlar varken artık eski aranmamalı.Mustafa hoca ile Samet arasında çok bariz fark var bu bir gerçek ama Samet ne yapacak hep beraber bekleyip görelim ve umarım akıbeti Beşiktaş’ta görev yapmış Beşiktaş’lı evlat hocalar gibi olmaz.

[adrotate banner=”219″]

Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu