HaberSpor Haberleri

Statü değişikliği ile Türk futbolunda yeni kaos başlıyor

mehmet ali aydinlar tff bp

Türkiye Futbol Federasyonu’nun bugün yapılan olağan genel kurulunda statü değişikliği de onaylandı. Bu statü değişikliği futboldaki yeni kaosun habercisi niteliğinde…

Futbolistan’ın özel haberi;

Bugüne kadar TFF, futbolun tek patronuyken ve havuz gelirlerinden topladığı 500 milyon euroyu bulan para yönetiminin getirdiği otorite ile ihtilaflar vukuunda kararlar ve hızlı çözüm mercii idi. Yapılması düşünülen yeni uygulamayla TFF artık ihtilaf vukuundaki bu sorumluluğu yerel mahkemelere devretmeye hazırlığı içinde.

TFF’nin yarın Ankara’da yapılacak Olağan Genel Kurul ve Seçim Genel Kurulu gündeminin 21. Maddesinde yer alan TFF Statüsü ve TFF Genel Kurul İç Tüzüğü değişiklik teklifinin karşılaştırmalı tablosu ve gerekçelerini içeren metin hazırlandığı Türkiye Futbol Federasyonu’nun resmi internet sitesinden duyuruldu.

Ancak, statü değişikliğinin onaylanması halinde Türk futbolunun bir çok konuda yeni kaos ortamına gireceğini Futbolistan olarak şimdiden uyarıyoruz.

Özellikle hukuki sorunların ilk mercii olarak görülen TFF, yeni statü değişikliğinin onaylanması halinde hukuki sorunların yerel mahkemelere bırakacağını, ancak henüz spor mahkemeleri oluşmamış hukuk sisteminde büyük sorunlara yol açacağı şimdiden net bir şekilde görülüyor.

Çok iyi bilinmekte olan konu, yerel mahkemelerin spor hukuku ve mahkemeleri konusunda iyi yapılanması olmadığı, oradaki iş gücünün daha da artacağı ve iş mahkemelerindeki kararların yıllar boyu sürebileceği bir süreç yaşanabilmesi, işini düzgün yapan kulüplerin ve futbolcuların en büyük sorunu olacak.

Ayrıca ilginç olan bir başka konuda, daha birkaç ay önce menajerlik sınavına giren adayların uyuşmazlık vukuunda idari mahkemelere başvuramayacağını, tüm yetkinin TFF Tahkim Kurulu olduğunu noter tasdikli taahhütnameyi adaylar TFF’ye başvuru sırasında beyan etmek zorundaydılar.

TFF, yarınki genel kurulda değiştirmek istediği maddeleri, kendi resmi sitesinde eskisi ve yenisi olarak şöyle yayınladı;

Eski 55. madde;

Madde 55: Uyuşmazlık Çözüm Kurulu 1. Uyuşmazlık Çözüm Kurulu, TFF Yönetim Kurulu tarafından atanacak bir başkan ile aşağıdaki üç tüzel kişilik tarafından eşit sayıda seçilecek on beş (15) üyeden oluşur: a) Kulüpler Birliği Vakfı; b) Profesyonel Futbolcular Derneği;c) Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği. 2. Uyuşmazlık Çözüm Kurulu Başkan ve üyeleri, en az beş (5) yıl mesleki deneyime sahip hukukçu olmak zorundadır. 3. Uyuşmazlık Çözüm Kurulu görev süresi, TFF Yönetim Kurulu görev süresi ile sınırlıdır. 4. Kurul, beş kişilik heyetler halinde çalışır, kararlar oy çokluğuyla alınır.5. Heyetler, Kurulun Başkanı ile Kulüpler Birliği Vakfı tarafından atanan üyeler arasından iki üye ve uyuşmazlığın konusuna göre belirlenecek iki üyeden oluşur.6. Uyuşmazlık Çözüm Kurulu görevinde bağımsızdır. Kurulun hiçbir üyesi Uyuşmazlık Çözüm Kurulu ve Tahkim Kurulu önünde herhangi bir tarafın vekili sıfatıyla görev yapamaz ve TFF’nin diğer hiçbir kurul ve organında görev alamaz. Üyeler istifa etmedikçe veya çekilmiş sayılmadıkça yerlerine yenisi atanamaz. İstifa eden veya çekilmiş sayılan üyenin yerine, birinci fıkrada belirtilen vakıf veya derneklerce yeni üye bildirilir.

Yeni 55. madde

Madde 55:

Uyuşmazlık Çözüm Kurulu 1. Uyuşmazlık Çözüm Kurulu, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun hakem tayini usulüne uygun olarak seçilecek hakem veya hakem heyetinden oluşur. Ancak hakemlerin Yönetim Kurulu tarafından oluşturulan en az yüz (100) kişilik listeden seçilmesi zorunludur. Bu liste;a) Süper Lig Kulüpler Birliği Vakfı;b) Tüzel kişiliğe sahip 1. Lig, 2. Lig ve 3. Lig Kulüp Birlikleri; c) Profesyonel Futbolcular Derneği;d) Türkiye Futbol Antrenörleri Derneğie) Barolar;f) Üniversitelerin Hukuk Fakülteleri tarafından gösterilecek hakem adayları arasından oluşturulur. 2. Hakemlerin, en az beş (5) yıllık mesleki deneyime sahip hukukçu olmaları zorunludur. 3. Hakem listesi TFF Yönetim Kurulu’nun görev süresi ile sınırlı olmak kaydıyla her dört yılda bir yenilenir. Bir hakem beş yıl geçmedikçe tekrar hakem listesinde yer alamaz. 4. Hakemler görevlerinde bağımsızdır. Listede yer alan hakemler, Uyuşmazlık Çözüm Kurulu önünde herhangi bir tarafın vekili sıfatıyla görev yapamazlar. 5. Yönetim Kurulu, FIFA, UEFA ve TFF’nin talimat ve düzenlemelerini ihlal eden veya TFF’nin saygınlığını zedeleyen bir hakemin listeden geçici veya sürekli olarak çıkartılmasına karar verebilir.

Eski 56. madde;

Madde 56: Uyuşmazlık Çözüm Kurulu’nun Görev ve Yetkileri 1. Uyuşmazlık Çözüm Kurulu:a) Kulüpler; b) Kulüpler ile futbolcular, teknik direktörler, antrenörler, futbolcu temsilcileri, sağlık personelleri ve müsabaka organizatörleri, c) Futbolcu temsilcileri ile futbolcular, teknik direktörler ve antrenörler, arasında her türlü sözleşmeden doğan ve futbolla ilgili olan uyuşmazlıkları, taraflarının başvurusu üzerine münhasıran yetkili olarak inceler ve karara bağlar. Tahkim Kurulu’na müracaat edilmeyen Uyuşmazlık Çözüm Kurulu kararları kesin ve nihaidir. 2. Uyuşmazlık Çözüm Kurulu’nun çalışma usul ve esaslarına ilişkin hususlar Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan talimat ile belirlenir.

Yeni 56. madde;

Madde 56: Uyuşmazlık Çözüm Kurulu’nun Görev ve Yetkileri 1. Kulüpler, futbolcular, teknik direktörler, antrenörler, futbolcu temsilcileri, sağlık personelleri ve müsabaka organizatörleri aralarındaki futbolla ilgili her türlü sözleşmeden doğan ihtilafların çözümü için Uyuşmazlık Çözüm Kurulu’nun yetkisini kabul edip etmemekte serbesttirler. Uyuşmazlık Çözüm Kurulu’nun yetkili olabilmesi için tarafların ihtilafın ortaya çıkmasından sonra Kurulun yetkisini yazılı olarak kabul etmeleri şarttır. 2. Bununla birlikte sportif cezalarla, yetiştirme tazminatına ilişkin ihtilaflar münhasıran Uyuşmazlık Çözüm Kurulu önünde çözülür. Bu kararlara karşı ancak Tahkim Kurulu’na itiraz edilebilir. 3. Uyuşmazlık Çözüm Kurulu’nun ihtiyari hakem heyeti olarak verdiği kararlara karşı Türkiye Futbol Federasyonu’nun Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ve Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu çerçevesinde yargı yoluna başvurulabilir. 4. Uyuşmazlık Çözüm Kurulu’nun çalışma usul ve esaslarına ilişkin hususlar Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan talimat ile belirlenir.

[adrotate banner=”143″]

Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu