Haber

Loy Krathong Festivali’nde renkli görüntüler

loy krathong613

Tayland’da Loy Krathong Festivali kutlanıyor. Budistler bu festivalde suya bıraktıkları cisimlerle havaya gönderdikleri balonların yıl boyunca işlemiş oldukları günahları alıp götürdüğüne inanıyor.

Budistler ‘Krathong’ adını verdikleri suda yüzen cisimleri çiçek ve mumlarla süslüyor ve sulara bırakıyor. Bunun yanında uçucu gazla doldurdukları balonları büyük bir coşkuyla havaya bırakıyor. Tüm bu törensel faaliyetler onların inancına göre yıl boyunca işlemiş oldukları günahlardan kurtulduklarını sağlıyor. Loy Krathong Festivali, su perisinden özür dileme bayramı olarak da biliniyor.

Festival sadece Taylandlıların değil turistlerin de ilgisini çekiyor. Normalde ailecek yapılıp suya bırakılan ve ailenin birliğini de sembolize eden ‘krathong’ların yerini hayat temposunun artması sebebiyle hazır satın alınan ‘krathong’lar almış. Güzelliğine ve büyüklüğüne göre 20 Baht (yaklaşık 1 TL) ile 500 Baht (25 TL) arasında değişen fiyatlarla satın alınabilinen ‘krathong’lar fakir halkın da geçim kaynağı. Tarihte nasıl, nerede ve ne zaman başladığı tam olarak bilinmeyen festivalde uçurulan balonun hemen düşmesi veya ‘krathong’un mumunun hemen sönmesi uğursuzluk sayılıyor. Ülkede festival Kasım ayının dolunayında ve onu takip eden iki günde kutlanıyor.

Bazılarının dualarının kabul olması ve günahlarının daha çabuk affolması düşüncesiyle krathongların içine bıraktığı bozuk paralar uyanıkların geçim kaynağı olabiliyor. Gece karanlığını fırsat bilen bazıları nehirde yüzen krathongların içine tek tek bakarak üç-beş kuruş ne varsa parsayı topluyorlar.

Biyoçözünür malzemeden yapılmayan krathonglar son yıllarda çevreye verdiği zarar sebebiyle eleştiri almaya başlayınca köpük gibi malzemelerin yerini ekmek, pirinç gibi balıkların yiyebileceği malzemeler almaya başladı. Ama yine de krathong en çok muz ağacının gövdesi ve yapraklarından yapılıyor.

Bangkok Belediyesi bu yıl güvenliğin sağlanması amacıyla gece boyunca 132 noktada bin 500 personeli görevlendirdi. Gecenin sabahında Chao Phraya Nehri’nden toplanan krathong sayısının ise 946 bin olduğu açıklandı. Bu sayı geçen yıl 882 bin idi. Sayının artmasında festivalin hafta sonuna gelmesinin etkili olduğu düşünülüyor.

[adrotate group=”43″]

Dikkati Çekenler

Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu