Haber

Rusya ve Ermenistan’dan askeri işbirliği

medvedev anlasma613

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın ikili görüşmelerinin ardından askeri üs anlaşması imzalandı.

Ermenistan’ın Gümrü bölgesinde bulunan Rus askeri üssü ile ilgili anlaşma 2044 yılına kadar uzatıldı. Liderler Rusya ve Ermenistan arasında stratejik ortaklık sürecinin gelişmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Nisan ayında Ukrayna ile 49 yıllık askeri üs anlaşması imzalayarak Karadeniz’deki askeri varlığını garanti altına alan Moskova, Ermenistan’la imzaladığı askeri üs anlaşması ile Kafkaslar’daki varlığını güçlendirdi. Yeni anlaşma 1995′de 25 yıllığına imzalanan üs anlaşmasının 2044′e kadar uzatılmasını öngörüyor.

Ziyaret öncesi Rossiya 24 haber kanalına açıklamada bulunan Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduart Nalbantyan, Ermenistan’da bulunan Rus askeri gücünün ülkenin güvenliği açısından stratejik öneme sahip olduğunu kaydederek, “Rus askeri gücü sadece Rusya’nın çıkarlarına hizmet etmiyor. Aynı zamanda Ermenistan’ın güvenliği de garanti ediliyor…” değerlendirmesinde bulunmuştu. Nalbantyan’a göre Rusya, Ermenistan’ın askeri teknolojik alanda gelişimine de büyük katkı sağlıyor.

Rusya ile imzalanan askeri anlaşmanın Azerbaycan’ın Yukarı Karabağ sorununu güç kullanarak çözme ihtimalini ortadan kaldırdığı değerlendirmesi yapılıyor. Bölgede 3 bin kişilik askeri varlığını bulunduran Rusya, üssün modernizasyonunu da yapacak.

[adrotate group=”75″ banner=”77″]

Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu