GündemHaber

“Beşiktaş’ta Bir Tayyare Fabrikası”

teyyare fabrikasi

Beşiktaş Belediyesi’nin Belgesel Sinemacılar Birliği ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin desteğiyle düzenlediği “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” günlerinin yarınki (12 Mayıs 2010 Çarşamba) programında yönetmenliğini M. Savaş Güvezne’nin yaptığı “Beşiktaş’ta Bir Tayyare Fabrikası” belgeseli gösterilecek.

Etkinliğin söyleşi  bölümüne ise yönetmen M. Savaş Güvezne ve tarihçi yazar Necdet Sakaoğlu katılacak.

Tarih: 12 Mayıs 2010, Çarşamba

Saat: 19:00

Yer: Levent Kültür Merkezi, Onat Kutlar Sinema Salonu

Belgesel hakkında

Bir portre çerçevesinde Cumhuriyetin ilk yıllarına bir bakış. Ele alınan kişi Nuri Demirağ bir iş adamı. Demiryoları ihalelerine girerek Türkiye’de en fazla demiryolu inşaatı yapan müteahhit olmuş, yaptığı işlerin mükemelliği ve çabası ile, bir efsane kahramanı olarak anılmıştır. Soyadı Atatürk tarafından verilmiştir. Demirağ, 1930’larda dünyada daha emekleme çağında olan havacılık sektörüne yatırım yapmış. Beşiktaş’ta bir fabrika ve Yeşilköy’de de bir havaalanı kurmuştur.Türk Hava Kurumu’ndan sipariş aldığı 64 planör ve 12 uçağı imal etmiş ama uçaklar teknik nedenler ileri sürülerek rededilmiştir. Elinde kalan bu uçakların iyi ve güvenilir olduğunu ispatlamak için bir uçuş okulu kurmuş, toplam 420 pilot yetiştirmiştir. 60 bin saat uçuş yapan uçaklar hiç kaza yapmamıştır.

Yönetmen hakkında

Mustafa Savaş Güvezne l948 yılında İstanbul’da doğdu. Yüksek öğretimini Teknik Öğretmen Okulu’nun Elektronik Bölümünde yaptı (l965-l969). Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nda, Haber Merkezinde görev yaptı. Onbir yıl basın kartı taşıyarak gazetelerde ve haber ajanslarında çalıştı. Belgesel filmlerin yanı sıra çok sayıda televizyon programları, tanıtım ve reklam filmleri de yönetmenlik yaptı. Ulusal ve uluslararası bir çok yarışma-gösteriye çalışmaları ile katıldı. “Beşiktaş’ta Bir Tayyare Fabrikası” 13’üncü belgesel çalışmasıdır. M. Savaş Güvezne Belgesel Sinamacılar Birliği’nin kurucu üyesidir.

[adrotate group=”38″] [adrotate group=”40″]

Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu