BJK HaberleriSpor Haberleri

Yönetici Sayısı Arttı, Hepsi Kulübe Fatura Kesebilecek!

Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 01.06.2021 – 31.05.2022 özel hesap dönemine ait Olağan Genel Kurul Toplantısı Vodafone Park’ta yapıldı.

Vodafone Park basın toplantısı salonunda yapılan toplantıda şirket yönetim kurulu 15 kişiye çıkarıldı! Ayrıca yöneticilere şirkete fatura kesme imkanı getiren madde de oylandı ve kabul edildi. Böylece BJK A.Ş. yöneticilerinin kulübe fatura kesmesine bir engel kalmamış oldu.

Toplantıda yapılan oylamayla söz konusu dönemi kapsayan finansal tablolar oy çokluğu ile onaylandı. Yapılan oylamada yönetim kurulu üyeleri de oy birliğiyle değil oy çokluğuyla ibra edildi.

İbra etmeyen üyelerden Tamer Mert, Ozan Biber, Emre Göllü ve Emrah Ertutan ibra etmeme gerekçelerini yazılı dilekçe olarak sundu.

Toplantıda BJK A.Ş.’nin belirtilen dönemde 716 milyon lira zarar etmesi nedeniyle kar dağıtımı yapılmadığı da belirtildi.

Genel Kurul Toplantısında tartışma yaratan maddelerden biri de yönetim kurulu üye sayısının 15’e çıkarılması talebi oldu.

Oy çokluğuyla alınan karara göre yönetim kurulu 15 kişiye yükseltildi. Üyeler ise şöyle;

Ahmet Nur Çebi, Adnan Demir, Ahmet Akçelik, Bilgehan Cenk Sürmen, Ediz Kıray, Emre Kocadağ, Enis Ulusoy, Fatih Hakan Avşar, Fırat Fidan, Tarkan Ser.

Bağımsız üyeler: İbrahim Burak Aslanoğlu, Elçin Kılıç, Kerem Gürel, Ömer Karabacak, Serkan Leke.

Toplantıda ayrıca bağımsız yönetim kurulu üyelerine aylık 4 bin lira ücret ödenmesine karar verildi.

01.06.2022 – 31.05.2023 özel hesap dönemi denetimi için eski yönetici Cihat Kumuşoğlu’nun ortağı olduğu bağımsız denetim şirketi RSM Turkey Arkan Ergin Uluslararası Bağımsız Denetim Anonim Şirketi seçildi.

Yöneticiler Fatura Kesebilecek!

BJK A.Ş. Genel Kurul toplantısında en büyük tartışma ise yönetim kurulu üyelerine Türk Ticaret Kanunu’nun 395 ve 396. maddeleri gereğince izin verilmesine dair değişiklik maddesinde yaşandı.

Toplantıda söz alan Tamer Mert, TTK maddelerinin gerekçelerine bakarsanız şirketi yönetim kurulu üyelerinden koruma maksatlı olarak bu hükümler kanuna eklenmiştir. Genel kurulun yetki vermesine dair düzenlemenin gerekçesine bakarsanız ise, bu aile şirketlerinde rastlanan bir uygulamadır. Ama sizin de biraz önce ifade ettiğiniz gibi, istisnai durum adına bu kararın alınması gerekiyor ise, burada oylama yapacak dernek temsilcilerine de söylemek isterim ki bu oylamayı kabul etmesinler. Gerekiyorsa dernek genel kurulunu çağırın toplantıya, bir karar alın. Bu 15 yöneticiden kim A.Ş.’ye fatura kesecek? Burası kamu yararına çalışan bir derneğin kurduğu bir şirket” diye konuştu.

Ozan biber ise şunları söyledi:

“Bugün sisteme girdiğinizde eski tutanaklar silinmiş. KAP’tan ulaşabildim.

Biz 7 yıl önce dedik ki bu madde geçmesin. Her defasında da ret verdik. Madde geçiyor, yönetici gidiyor şirkete fatura kesiyor, hukukçu olan makbuz kesiyor, biri gidiyor demir satıyor. Bu uygulamalar yakışmıyor. Ben değerlerimize sahip çıkan bir insanım. 09.01.2020 tarihli toplantıda rica etmiştim bunu bir daha gündeme almayın diye ancak yine bunun oylandığını görüyoruz. 22 yıllık kongre üyesiyim, tüzüğü ve ticaret kanununu çalıştırıyorsunuz bize. Bunlara ihtiyaç olmamalı. Yönetim kurulu üye sayısı 15’e çıkıyor. Bu kişilerin liyakati yok. Bu gelen kişiler makbuz, fatura kesebilir. Çalışanların maaşı ödenmiyor. Bizim çalışanlarımız çok değerli. Şimdi bu yönetim kurulu üyeleri gittikten sonra yine belge mi yayınlanacak ne olacak? Akademiyi x bir şirkete mi tayin edeceğiz. Benim kafamda hep septik bir düşünce var. gerekirse ileride bu nedenle dava açar ve takip de ederiz. Bu maddenin bugün geçmemesi lazım.”

Nurten Gözoğlu ise yönetim kurulu üyelerine seslenerek “Bu maddeye neden el kaldıracaksınız” diye sordu.

Yönetim Kurulu üyesi Seçil Aygül söz alarak eleştirilere şu yanıtı verdi:

“Bu madde, kulübün mali olarak çalkantılı olduğu dönemde Yönetim Kurulu üyelerimizin, ihtiyaç durumunda kulübe destek verebilmelerini sağlamayı teminen düzenlenmiş bir madde idi. Nitekim bugün de örneğin araba tahsisi için, yönetim kurulu üyemize ait bir şirket ile karşılıklı faturalaşma yapabilmemizi sağlayan bir maddedir. Bununla birlikte, eleştirilerinizi not ettik. İlk fırsatta söz konusu düzenlemeye ilişkin olarak değerlendirmelerimizi yapıp, gerektiği takdirde huzurunuza getireceğiz.”

Emre Göllü ise maddenin niteliği ve içeriğinin farklı yerlere çekilmeye müsait olduğunu dile getirerek “Sizin belirttiğiniz iyi niyetle yapılacak işlemler için. Bunlar tabi ki yapılsın. Ancak kötü niyetli olarak da kullanılabilir. Biz vicdanen sorumluluk taşıyoruz. Bunu da lütfen göz ardı etmeyin” dedi.

Çatı danışmanlığı ne demek, bu fatura gerçek mi, Asko firması kimin?

Eski başkan Fikret Orman’ın stat inşaatında tribün korkuluklarını şirketine yaptırdığını hatırlatan Ozan Biber, “Ne kadar para harcandığını, piyasa şartlarına uygun olup olmadığını bilmiyoruz. Biz bu nedenle risk olduğunu ve bu uygulamanın bu şekilde yapılmaması gerektiğini düşünüyor ve bu nedenle reddini istiyoruz. Sayın Fırat Fidan ve sayın Ahmet Nur Çebi de kulüp ile iş yaptılar. Çebi vade farkı uygulamadı, teşekkür ettik. Ancak daha sonra gördük ki çatı danışmanlık adı altında Asko Endüstri şirketi tarafından 300 bin dolarlık fatura kesildi. Bu şirket Kaptan Demir Çelik referanslı bir şirket olmasına rağmen kulübe fatura kesti ve tahsil etti. Bu konular tartışmaya açık konular. Az önce beyefendi açıklamasını yaptı ancak bu açıklama tatmin edici miydi? Biz burada husumet gütmüyoruz” diye konuştu.

Engin Baltacı: Kulübe Gelin Görüşelim

Yönetim adına söz alan Fırat Fidan ise “Şirketim çok konuşuldu ama diğer yönetici arkadaşlarımız da ellerini yeterince taşın altına sokuyor. Vergi usul kanununa göre fatura kesilmesi gerekiyor. Ancak kulüpten hiçbir şekilde para alınmıyor. Karşılıklı sponsorluk faturası ile barter yapılıyor. Maddenin revizesini değerlendirmemiz gerekmektedir” dedi.

Tartışmalar sırasında araya giren Engin Baltacı’nın “Dilediğiniz zaman kulübe gelin. Bu konuyu samimi olarak görüşelim” demesi de dikkat çekti.

Yapılan tartışmaların ardından yapılan oylamada madde oy çokluğu ile kabul edildi ve yönetim kurulu üyelerinin şirkete fatura kesmesinin önü açılmış oldu.

Gündemdeki diğer maddeler de oylandıktan sonra söz alan Tamer Mert, “Birçok şey söyledik ancak bildiğinizi okumaya devam edin. Okuyun bakalım. Nereye kadar gidecek. Burada çok tehlikeli bir konu var: Derneğin Futbol A.Ş.’ye olan borcunun ödenmesi imkanı yok dediniz. Bunun çözümü için Derneğin varlıklarının devrini konuştunuz. Buna tevessül eden Akatlar’da bunun hesabını veremez” dedi.

İstanbul Havalimanı’nın yemek işi Sedat Peker’in gündeme getirdiği Engin Baltacı’ya verildi

Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu