BJK HaberleriFulya DavasıHaberSpor HaberleriYıldırım Demirören

“Yıldırım Demirören 300 milyon dolar vermeli”

demiroren golf bp

Yargıtay’ın Beşiktaş’ın 2007 ve 2008 genel kurullarında alınan ibra kararlarının iptalini onaması gündeme bomba gibi düştü. 10 yıl önceki davayı açan Beşiktaş Kulübü üyesi Hürser Tekinoktay, “Şimdi sırada Beşiktaş’ın uğradığı zararların tazmini süreci var. 2007-2012 döneminde Beşiktaş, hatalı yönetim nedeniyle büyük zarara uğradı” dedi.

Karar gazetesine açıklamalarda bulunan Hürser Tekinoktay, Yıldırım Demirören döneminde yapılan hatalı uygulamalar nedeniyle Siyah-Beyazlı kulübün büyük zarara uğradığını iddia etti. Geçtiğimiz hafta Yargıtay tarafından onanan, 2007 ve 2008’deki genel kurul ibralarının iptal sürecini başlatan isimlerden olan Tekinoktay, eski başkan Yıldırım Demirören’in Beşiktaş’tan alacaklı gibi gösterildiğini, gerçeğin ise tam tersi olduğunu ileri sürdü.

Tekinoktay, “Beşiktaş İkinci Başkanı Ahmet Nur Çebi 2012’deki röportajında kulübün Fulya’daki zararının 100 milyon dolar üzerinde olduğunu söylemiş, aynı dönemlerde Başkan Fikret Orman da yine televizyonda 67-33 oranının çok dışına çıktığını açıklamıştı. Ancak o günden bu yana Beşiktaş Kulübü, başta Fulya projesi olmak üzere uğratıldığı zararın peşine düşmedi. Kulüp, hakkı olan 96 dairenin yüzde 67’inin alamadığı gibi ve aynı zamanda tapulu malı olan 2 bin metrekarelik alanı da kaybetti. Müteahhit firma, imar artışından dolayı belediyeye vermesi gereken alan olarak Beşiktaş’ın mülkü olan ve bugün Fulya Kültür Merkezi olarak kullanılan alanı belediyeye teslim etti. Yani derneğimin, proje fazlalıklarından yararlanma hakkı sözleşmede yer almasına rağmen sözleşmedeki haklarını kazanamadığı gibi bir de tapulu malı olan 2 bin metrekarelik yeri kaybetmiştir” dedi. Müteahhitin vermesi gereken alanın Beşiktaş kulübünden verilmesi ve proje değişikliğinden kaynaklanan dairelerin de verilmemesi nedeniyle 80 ile 100 dairenin kulübün eline geçmediğini vurgulayan Tekinoktay, “Yıldırım Demirören yönetiminin sadece Fulya’dan, 1 daire 1.5 milyon dolar ortalamasından hesap edersek 150 milyon dolara yakın bir hatalı yönetimi olduğu kanısındayım” ifadesini kullandı.

Hürser Tekinoktay, mahkeme bilir kişilerinin de kusurlu bulduğu Del Bosque tazminatında kulübün 7.961 milyon euro, Ferrari’de de 8.157 milyon euro zarara uğratıldığını belirterek, “Kulübümüz o dönemki yönetimin UEFA’ya sahte evrak diye bilinen nedenle UEFA’dan men cezası aldı ve yaklaşık 20 milyon euroluk gelirden de oldu. Sadece bu büyük parçalarda zararın 200 milyon dolarları bulduğunu ve geçtiğini düşünmekteyim. Bunun yanı sıra borçlanmanın getirdiği finansman ve faiz giderleri, kasti bir uygulama yapıldığı Yargıtay tarafından da onanan vergi cezaları ile oluşan zarar, yine keyfi diğer başlıklar adıyla (seyahat, lüks harcamalar) toplanacak, 2007-2012 dönemine ait tüm harcamalar ayrıntılı incelenmeli. Bana göre asgari 200 milyon görünen ancak 300 milyon doları bulması muhtemel zarar da Demirören’e karşı dava açılarak istenmeli. Fikret Orman yönetimi unutmamalıdır ki, kişiler geçici, kurumlar kalıcıdır” dedi.

Beşiktaş’ta 2012’de seçimi kazanan Fikret Orman yönetimi, Demirören dönemi hakkında bağımsız kurumlara ayrıntılı inceleme yaptırmış ancak bu rapor hiç açıklanmamıştı.

Yargıtay’ın, Beşiktaş’ın 2007 ve 2008’deki genel kurul ibralarının iptalini onaması ve kulüplerin eski yönetimlerden ‘hesap sorma’ yolunu açması, Galatasaray’ı da harekete geçirdi. Eski başkan Dursun Özbek’in, sporcu cezalarından kaynaklanan ve kulübe fatura edilen 28 milyon TL’lik tutarı cebinden ödemesi gerektiğini ileri süren Başkan Mustafa Cengiz, ‘Fulya Davası’ olarak bilinen davayı mercek altına aldı. Özbek döneminin hesaplarını incelemeye başlayan mevcut Galatasaray yönetiminin, kusur tespit edilmesi durumunda Yargıtay’ın kararını emsal göstererek geçmiş dönem ibralarının iptali süreçlerini başlatacağı belirtiliyor.

[adrotate banner=”133″]

Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu