EgebankGündemGünün Olayı

Egebank’ın eski sahibi Yahya Murat Demirel ve Ümit Öndeş’e bir tutuklama kararı daha çıktı.

İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gıyabında yargılanan Yahya Murat Demirel ve Egebank’ın 3 eski yöneticisi hakkında tutuklama kararı verildi.

Bir firmaya verilen 8 milyon dolarlık krediyi zimmetlerine geçirdikleri iddiasıyla yargılanan Demirel ile Egebank’ın  eski yöneticisi Ümit Öndeş hakkında tutuklama kararı verildi.

Devlet tarafından el konulan Egebank’ın eski sahibi Yahya Murat Demirel’ ve Ümit Öndeş’e bir tutuklama kararı daha çıktı.

8 milyon dolarlık krediyi zimmetlerine geçirdikleri iddiasıyla Demirel ile birlikte yargılanan Egebank’ın 3 eski yöneticisi hakkında da tutuklama kararı verildi. İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanan davanın dünkü duruşmasında sadece Egebank’ın Bahçekapı eski Şube Müdürü Mevlüt Meriç Pulloğlu hazır bulundu.

Banka parasını zimmete geçirmek suçundan haklarında 12 yıla kadar hapis cezası istenen diğer sanıklar Yahya Murat Demirel, Egebank eski Genel Müdür Vekili Ümit Öndeş, Hukuk Grup eski Müdürü Özgen Tamuman, Egebank Kredi İzleme Operasyon eski Yönetmeni Murat Budanazlı, Demirel’in eski mutemedi Şaban Yahya Tatlıgil, Vanspor eski Başkanı Ömer Gülüştür ve firması Harmak Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş. adına 8 milyon dolar kredi çıkarılan Haluk Türkmen katılmadılar.

Harmak firmasına kredi verilmesi gerektiğini Ümit Öndeş söyledi

Duruşmada sorgusu yapılan Pulluoğlu, suçlamaları reddederek, Egebank’ın Bahçekapı Şubesi’ne tayin olduktan 11 gün sonra, Ümit Öndeş ve Özgen Tamuman beni arayarak Harmak firmasına kredi verilmesi gerektiğini söylediler.

Şubeye gönderilen evrakları incelediğimde, istenen 12,5 milyon dolar tutarındaki kredinin ipoteğinin olmadığını gördüm. Bu durumu bildirdiğim Özgen Bey, kredinin biri 8, diğeri 4,5 olmak üzere iki parçada verileceğini söyleyerek, ikinci taksidin ödenmesinde ipoteğin tesis edileceğini söyledi.

Bunun üzerine istenilen krediyi döviz olarak genel merkeze virman yaptım. Krediyi vermemek gibi bir durumum yoktu şeklinde konuştu. Çelişkili ifade verdi Pulluoğlu, kredinin verilmesi aşamasında Yahya Murat Demirel’den telefon alıp almadığı konusundaki bir soruya hayır cevabını verdi.

Pulluoğlu, müfettişlere verdiği ifadede, kredinin verilmesi için Demirel’den telefonla talimat aldığını söylemesine rağmen bunu daha sonra reddettiği hatırlatılınca,  O zaman çok enteresan bir ruh hali içindeydim.

Bu sebeple böyle ifade verdim. Demirel ile hiç görüşme yapmadım dedi. Egebank’ın avukatı Mehmet Tural’ın isteği üzerine şu anda nerede çalıştığı ve kimin aracılığıyla bu işe girdiği sorulan Pulluoğlu,  Azerbaycan’ da yüzde 90’ı Demirel’in sahip olduğu Üniversal Yatırım Holding’e ait olan bir bankada görev yaptığını ve bunun için de Yahya Murat Demirel’in yardımcı olduğunu söyledi.

Ümit Öndeş, Ömer Gülüştür hakkındaki tutukluluk kararının devamına karar verildi

Mahkeme heyeti, sorgusu yapılan Mevlüt Meriç Pulluoğlu’nun tutuklanarak cezaevine gönderilmesine, Yahya Murat Demirel, Murat Budanazlı, Şaban Ayhan Tatlıgil hakkında tutuklama kararı çıkarılmasına, Ümit Öndeş, Ömer Gülüştür ve Özgen Tamuman hakkındaki tutukluluk kararının devamına karar vererek duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

İddianameden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Egebank eski Hukuk Grup Müdürü Özgen Tamuman ile tanışan Vanspor eski Başkanı Ömer Gülüştür’ün, Sarıyer’deki bir arsanın alınması için kredi talebinde bulunduğu anlatılıyor.

Hazırlanan sahte belgelerle kredi verilmiş

Tamuman’ın, kredi verilebilmesi için bir firmanın bulunması gerektiği bildirmesi üzerine Gülüştür’ün, Harmak Şirketi’nin sahibi Haluk Türkmen’ i ikna ettiği belirtiliyor.

Hazırlanan sahte belgelerle gerekli kredi işlemlerinin şube yerine genel müdürlük düzeyinde başlatıldığı ileri sürülen iddianamede, 8 milyon doların bankanın Bahçekapı Şubesi’nden virman yoluyla merkez şubesinden alındığı belirtiliyor. Gülüştür’e ödenmiş gibi işlemleri yapılan 8 milyon dolardan 300 bin doları sanık Tamuman’n aldığı 200 bin doların ise Ömer Gülüştür’ün oğluna verildiğinin iddia edildiği iddianamede geriye kalan 7 milyon 500 bin doların ise çuvallara doldurularak bankanın genel merkezinden alınarak Yahya Murat Demiel’in sahibi olduğu Universal Holding’in kasasına konulduğu belirtiliyor.

Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu