Spor Haberleri

AŞ’yi İbra Etmeyen Tamer Mert: Rakiplerin Toplamından Daha Fazla Zarar Ettik

BJK A.Ş.’nin dün yapılan genel kurulunda yönetim kurulu üyelerini ibra etmeyen Tamer Mert, gerekçelerini yazılı bir dilekçeyle sundu.

Kongre üyesi, BJK A.Ş. hissedarı ve finans uzmanı Tamer Mert, şirketin olağan genel kurul toplantısında yönetim kurulunu ibra etmeyen üyelerden biri.

Mert, toplantıda ibra etmeme gerekçelerini yazılı bir dilekçeyle yönetime sundu.

Tamer Mert’in dilekçesi şöyle;

“01.06.2021 – 31.05.2022 döneminde 717 milyon TL zarar etmiş, 1.7 milyar TL olan özkaynak açığını 2.4 milyar TL’ye çıkarmış, TTK tanımlamalarına göre borca batık bir şirketin bir yılını değerlendirmek üzere buradayız.

Şirketin ana ortağı dernek üyesi ve Beşiktaş’a gönül bağı olan kişiler olduğumuz için buradayız. Gönül isterdi ki bu salonda Norveç Varlık Fonu ve Kanada Emeklilik Fonu temsilcileri de olsun yani uluslararası ve ulusal düzeyde tercih edilen bir hisse senedine yatırım yapılabilen bir şirket olabilseydik keşke ama ne yazık ki bu durumda değiliz.

Futbol Endüstrisi Gelişirken BJK % 25 Değer Kaybetti

Halka açıldığı 2002 döneminde yaklaşık 100 milyon USD piyasa değeri olan şirket tam 21 yıl sonra 75 milyon USD civarında bir piyasa değerine sahiptir. İstanbul Borsasının 2022 Şubat dönemindeki dolar endeksinin tam 4 katına ulaşmış olduğunu düşünürsek, şirketin performansının ne denli kötü olduğu daha da belirginleşir. Sadece dolar cinsinden risksiz sabit getirili enstrümanlarda değerlendirecek olursak; 200 milyon USD olacak piyasa değeri 75 milyon USD olarak kalmıştır. Futbol endüstrisinin geliştiği bu süreçte, halka açıldığı tarihte 300 milyon USD piyasa değerindeki Manchester United 3.8 milyar USD değerine ulaşmış yani 12 kat değer kazanmış, biz ise %25 değer kaybetmişiz.

İstanbul Borsasında işlem gören rakiplerimizden Fenerbahçe’nin 384 milyon USD, Galatasaray’ın 206 milyon USD, Trabzonspor’un 120 milyon USD piyasa değeri varken, bizim 75 milyon USD piyasa değerimizin olması üzücüdür.

Sergen Yalçın ve Rıza Çalımbay Olmasa…

Tekrar ilgili döneme gelirsek; aynı dönemde iki ezeli rakiplerimizin toplam zararından 43 milyon TL fazla zarar ettiğimizi de hatırlatalım. İki rakibimizin (Galatasaray ve Fenerbahçe) toplam zararı 674 milyon TL iken; sadece bizim toplam zararımız 717 milyon TL oldu. Yaklaşık 300 milyon TL şampiyonlar ligi gelirine rağmen 717 milyon TL zarar ettik. Beşiktaş’ımızın evlatları Sergen Yalçın ve Rıza Çalımbay olmasaydı demek ki zarar 1 milyar TL’yi geçecekti.

Anılan dönemde KPMG raporları yayınlanmış, şirketi ilgilendiren 74.3 milyon EURO’luk istisnai durumlar belirtilmiştir. Ancak geçen sürede şirket genel kurulunda üst üste iki kez ibra etmediğiniz ve sonrasında bu ibra etmediğiniz dönemlerle ilgili herhangi bir dava açmayarak konuyu adliyenin tozlu raflarına bıraktınız.

Del Bosque ve Ferrari Zamanaşımına Uğradı

Anılan raporda 2007 yılı dernek ibrasının 2018’deki Yargıtay son onamasına bağlı olarak şirketin Del Bosque ve Matteo Ferrari için yaklaşık 13 milyon Euro tazminat ödeyerek zarara uğratıldığı konuyla ilgili bir şey yapılmayıp dosya zaman aşımına uğratılarak ilgililerden 13 milyon Euro gelir elde edilmemiştir. Bu konu şirketle ilgili kısımdır.

Raporda şirketi ilgilendiren 74 milyon EUR’luk istisnai duruma neden olmuş yönetimin içinden iki kişi halen mevcut yönetim kurulunun içinde yer almaktadır. Bu durum ana ortak dernek genel kurulunun iradesi olmakla beraber modern ülke ve kurumlarda bu durum kabul edilemeyeceği aşikardır. Bu raporun sorumlusu dönemin tüm aktörleri etik olarak görevlerinden affını istemelilerdi.

İlgili dönemde Batshuayi’ye vergi dahil 5 milyon 275 bin Euro, Pjanic’e vergi dahil 4 milyon 600 bin Euro gibi astronomik ücretler ödenmiş ancak lig altıncılıkla bitirilerek Avrupa’ya dahi gidilememiştir.

Abdullah Avcı Olayı Yönetim Zafiyeti

İlgili dönemde daha önce istifa etme noktasına gelen bir Teknik Direktörün iş akdinin sonlandırılması konusunda amatör ve eksik yaklaşımlar yapılması ve ikale sözleşmesi ile 5-6 milyon TL ile bitirilecek yükümlülük işi 20 milyon TL ile bitirilmiştir. Bu durum ciddi bir yönetim zafiyetidir.

Gedson Fernandes 6 milyon Euro transfer bedeli ödenerek transfer edilmiş, satılması durumunda Benfica ile %50 – %50 paylaşılacağı şeklinde anlaşma imzalanmıştır. Piyasa değerlerini güncelleyen kaynaklarda 6,5 milyon Euro değeri olduğu gözüken futbolcudan şu anda 2 milyon 750 bin Euro zarar potansiyelinin olduğu görülmektedir. Demek ki %50’sine 6 milyon Euro vermek doğru bir iş değilmiş. Bu yüksek maliyetle transfer edilen futbolcunun yarım sezon Rizespor’a kiralanmasını anlamak mümkün değildir.

Üst düzey profesyonellere sağlanan brüt ücret 617 Bin TL’den, 3,5 milyon TL’ye yükselmiştir. Bu artış izaha muhtaçtır.

Son olarak geliri derneğe yazacak olsa dahi, indirekt olarak şirketin nakit akışına fayda sağlayacak taraftar Token işindeki başarısızlık, rakiplerin 40 milyon USD gelir elde ettiği imkan kullanılmamış ve iş işten geçmiştir.

Tüm bu açıklamalarım doğrultusunda yönetim kurulunu ibra etmeyeceğimi beyan ederim.

Saygılarımla,

Tamer MERT
Beşiktaş Futbol A.Ş. Hissedarı ”

Tamer Mert: 1.7 milyar zarar bütçeleyen ‘Avansçıları’ ibra etmeyin

Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu