BeşiktaşBJKBJK HaberleriFulya DavasıGündemHaberSpor Haberleri

Beşiktaş Kulübünde Divan kaosu nasıl başladı, gelişti? İşte tüm detaylar

Tevfik Yamantürk’ün Beşiktaş Divan Kurulu Başkanı seçilmesiyle son bulan Divan tartışmasını tüm yönleriyle Osman Tanburacı ele aldı.

İşte Spor Panel’in özel haberi;

Beşiktaş’ta bir yıldır devam eden Divan Kurulu Başkanlık tartışması, 12 Nisan 2017’de yapılan Olağanüstü Divan Kurulu seçiminde Tevfik Yamantürk’ün başkan olmasıyla sonuçlanmıştı.

Yeni Başkan Yamantürk’ü kutluyoruz ancak bu olayla mahkemelere düşen Beşiktaş’ta yaşanan deprem de kolay kolay bitmeyeceğe benziyor.

Aynı olayı Galatasaray da 2011’de bir başka şekilde yaşamış Adnan Polat yönetiminin ibra edilmemesi sonrası camiada huzur bozulmuş, mahkeme kapılarında gezen üyeler birbirine düşman hale gelmişlerdi. O günden bu güne Galatasaray’ın iki yakası bir ayara gelmemiş, Yargıtay’ın üç kez ‘ibrasızlık geçersizdir’ diye karar vermesine rağmen atı alan Üsküdar’ı geçmiş, camia da derin husumetlere boğulmuştu.

Aynısı bugün iyi bir kadroyla şampiyonluğa giden Beşiktaş’ta yaşanıyor. ‘Neden böyle oluyor’un cevabı ise çok açık ve net; Biz bize benzeriz. Koltuk sevdası ve eleştiriye açık olmamak. Yönetimlerin sorumsuz para harcamasıyla kulüplerin batağa gitmesine mani olmak isteyenlerin, kulüp yönetimi ve onlara yaranmak isteyen güçler tarafından hırpalanması.

Beşiktaş’ta da aynıları oluyor; stadı yeni yapılmış, şampiyonluklara abone olmaya başlamış camia ne yazık ki bölünüyor, bölündükçe kaos büyüyor, borç durmadan artıyor, batıyoruz diye feryat edenler yok ediliyor, kulüp de karıştıkça karışıyor.

İşte Beşiktaş Divan Başkanlığındaki yaşanan olayın aslı;

Önceki yıl 28.05 2016 tarihinde yapılan Beşiktaş Divan Başkanlık seçimini 29 oy alan diğer aday İ. Hakkı Karakurt’a karşı büyük bir oy farkıyla Yalçın Karadeniz kazanıyor. İşte o andan sonra ülkenin makus talihi bu kez Yalçın Karadeniz üzerine çöküyor. Yönetimin istemediği Başkan Karadeniz’in başkanlıktan indirilmesi için büyük bir savaş başlıyor.

Seçim ertesi 01.06.2016 tarihinde Av. Ali Rıza Dizdar ‘yürütmeyi durdurma’ kararı çıkartmak için derhal İstanbul 18. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne müracaat ediyor. Hukuk yolu devam ederken hayat da devam ediyor;

2016 yılının 3. Divan Kurulu Toplantısı Temmuz ayı içinde yapılacakken, Ramazan Bayramı dolayısıyle Denetleme Kurulu ve Yönetim Kurulu’nun da istemiyle toplantının 6 Ağustos 2016’da yapılmasına karar veriliyor. Sürenin uzamasını isteyen taraf Fikret Orman Yönetimi. Gerekçe olarak da denetleme Kurulu raporunun araya giren Ramazan Bayram dolayısıyle hazırlanmasının uzun süreceği gösteriliyor… Oysa esas amaç yürütmeyi durdurma kararını beklemek. Yani Yalçın Karadeniz’in başkanlığının askıya alınması…

Çünkü Yalçın Karadeniz Divan Kurulu’na verilen yetki çerçevesinde Denetleme Kurulu raporlarını irdeliyor. 6 Ağustos 2016’da yapılan Divan Kurulu toplantısına Başkan Fikret Orman katılmıyor!… Kürsüden konuşan İkinci Başkan Ahmet Nur Çebi; Beşiktaş’ın iyi yolda olduğunu, statlarının güzelliğini, korkulacak borçlarının olmadığını, Beşiktaş’ın yine şampiyon olacağını söylüyor. Denetleme Kurulu Başkanı Feyyaz Tuncel de konsolide hesapların henüz tam olarak çıkartılamadığını ve bu toplantıya yetişmediğini beyan ederek kesin olmamakla birlikte borcun Şubat sonu hesabıyla 512.463.419 TL. olduğunu açıklıyor.

DİVAN KURULU BAŞKANI YALÇIN KARADENİZ SORUYOR; BEŞİKTAŞ’IN BORCU 850 MİLYON TL Mİ 1 MİLYAR 500 MİLYON TL Mİ?

Divan Kurulu toplantısından sonra üyelerden bazıları Kulüp Genel Koordinatörü Levent Çifter’e yazılı müracaatla durumun aydınlatılmasını istiyorlar. Yalçın Karadeniz de 15.08 2016 tarihinde Denetleme Kurulu Başkanı Feyyaz Tuncel’e yazılı müracaatta bulunarak Divan Başkanı olarak yapılan incelemede kulüp borcunun 1.479.635.000 TL. olduğunun saptandığını ve bunun detaylarını istiyor.

Cevap dahi verilmiyor. Sonrası tam bir kaos! İşte yaşananlar; Her şey; 20 Eylül 2016 tarihinde yapılan yıllık 4. Divan Kurulu toplantısında Divan Başkanı Yalçın Karadeniz’in Denetleme Kurulu’nun üç aylık raporunda hatalar olduğunu, raporun gerçekleri yansıtmadığını söylemesiyle başlıyor, konsolide hesaplarda rakamlar doğruyu söylemiyordu. Yalçın Karadeniz; Denetleme Kurulu Raporu’nda borç 850 milyon TL olarak açıklanıyor, oysa konsolide hesaplar arasında yapılan incelemede gerçek borcun 1 milyar 500 milyon TL’ye ulaştığını söylüyordu.

Bu açıklamasıyla Başkan Fikret Orman ve yönetiminin şimşeklerini üzerine çeken Yalçın Karadeniz, daha sonra yönetim yandaşlarının da yaygarasıyla istenmeyen adam ilan ediliyordu.

Oysa; İşleyişe göre Beşiktaş Kulübü’nde Divan Kurulu üç ayda bir toplanır ve kendisine sunulan Denetleme Kurulu raporlarını inceler, kulübün menfaatleri doğrultusunda diğer konuları da irdeleyerek üyelerini bilgilendirir.

Bu görev tüzükte belirtildiği üzere kulübün en üst kurulu olan Divan Kurulu’na verilmiştir. Yalçın Karadeniz’in yaptığı bu incelemeden kimsenin gocunmaması üstelik teşekkür etmesi gerekir.

Bu tartışmalar ve belirsizlik sürerken; Olayla ilgili olarak açılan davada İstanbul 18. Asliye Hukuk Mahkemesi 16.11.2016 tarihinde kesinleşen kararı üzerine Beşiktaş Kulübü’nde 1 ay içerisinde Divan Başkanlık Kurulu seçimi yapılması kararına varıyor. Beşiktaş daha da karışıyor.

YALÇIN KARADENİZ KULÜP DİSİPLİN KURULU’NA SEVK EDİLİYOR

Yönetim yandaşı tarafın ileri gelenlerinden Av. Ali Rıza Dizdar’ın başını çektiği grupta Divan Başkanlık seçimini kaybeden İ. Hakkı Karakurt 02.12. 2016 tarihinde yönetime müracaatla Karadeniz’in cezalandırılmasını istiyor. Yalçın Karadeniz, tüzüğün 47 f maddesi gereğince Kulüp Disiplin Kurulu’na sevk ediliyor.

Gerekçe 28. 05 2016 tarihindeki seçimin erken tarihte yapılmış olması ve kulüp sırlarının faş edilmesi. Bunun üzerine Yalçın Karadeniz Disiplin Kurulu’na tam 7 sayfa savunma veriyor. Çok kısa sürede Kulüp Disiplin Kurulu kararını açıklayan Başkanı Yavuz Özeren, Divan Kurulu Başkanı Yalçın Karadeniz’i 47 k bendindeki maddeyi de işleterek haklı buluyor ve ihraç istemiyle Disiplin’e sevk edilen Karadeniz’e sadece en ufak cezayı veriyor; kınama.

Ancak kınama alan bir üye kurullarda görev alamıyor. Bu durumda Yalçın Karadeniz’in başkanlık sıfatı da düşmüş oluyor. Amaç; ayak oyunlarıyla hesapları kurcalayan Yalçın Karadeniz’i koltuğundan indirmek.

Ondan sonra film kopuyor. Koskoca Beşiktaş camiası içten içe kaynıyor. Vodafone Arena Stadı’nın hesapları, ihalenin verilişi, kulüp işleyişindeki para israfı, transferdeki hatalar yavaş yavaş dile düşüyor. Oysa Beşiktaş yeni stadına kavuşmuş, şampiyon olmuş, camia mutlu…

Nedendir bu kavga? Kavganın sebebi; kulüp menfaatleri doğrultusunda Divan Kurulu’nun hesapları kontrol yetkisini kullanması. Buna da Fikret Orman yönetiminin karşı koyması!…

Beşiktaş Kulübünde korkulan nedir?

Divan Kurulu Başkanı Av. Yalçın Karadeniz de Disiplin Kurulu kararıyla cezanın kendisine tebliğinden sonra iç hukuk yollarının bitmesi üzerine haklılığını kanıtlamak için mahkemeye baş vuruyor ve mahkemenin öngördüğü seçim kararını almıyor. Mahkeme de zaten devam etmekte…

Buna rağmen; Fikret Orman yönetimi de kulübün internet sitesinden üyelerini bilgilendirmek için yaptığı yayında; Yalçın Karadeniz ve Başkanlık Divanı üyelerini haksız ve hukuka aykırı bir şekilde Divan Kurulu’nu seçim gündemli olarak toplantıya çağırmamakla itham ediyorlar. Beşiktaş’ta kaos giderek büyüyor.

Sebep; Kulübün borç batağına gidişini önlemek için Divan Başkanı Yalçın Karadeniz tarafından yapılan uyarılar. Bu konudan rahatsız olan Orman yönetiminin de Karadeniz’i görevinden indirmek istemesi.

Şartlar zorlayınca Divan Kurulu Başkanı Yalçın Karadeniz, Divan Kurulu’nu 25 Şubat 2017’de Olağanüstü toplantıya çağırıyor. O gün Fikret Orman yönetimi, Disiplin cezası alan Yalçın Karadeniz’in tüzük gereği kurullarda olamayacağını ve başkanlığının düştüğünü beyanla toplantının yapılmasına izin vermiyor.

Bunun üzerine olay yerine Noter getiren Yalçın Karadeniz durum tespiti yaparak; ‘Hukuk karar verene kadar başkan benim’ diyor. Yalçın Karadeniz’in konuşmasının ardından medyaya beyanat veren Av. Ali Rıza Dizdar ise “Yaşanan bu süreci ben başlattım. Davayı açan benim ancak benim açtığım dava seçim iptali ile alakalıydı.

Gelinen bu noktada yönetimin, Yalçın Karadeniz’e verdirdiği kınama cezası ve başkanlığını tanımama olayı yanlıştır. Burada bulunan Divan Kurulu üyelerinin stada alınmaması da insan haklarına aykırıdır” açıklamasını yapıyordu. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusuydu!…

Beşiktaş Jimnastik Kulübü neden aylarca bu kaosu yaşamış, saygın ve hukukçu üyeler böyle bir kaosa nasıl çanak tutmuşlardı. Toplantı salonu önünde biriken yaşlı Divan Kurulu üyelerinin çektiği eziyet de medyaya yansımış ve Saygın kulüp Beşiktaş’ın bu görüntüleri hiç de hoş olmamıştı.

Beşiktaş Başkanlık Divan seçimi Mahkemelik Oldu

Bu arada 13 ayrı isim daha mahkemede Yalçın Karadeniz aleyhine dava açıyor olanların da davaları devam ediyor… Aralarında Divan Kurulu üyelerinden Ömer Gürdamar da var. Gürdamar’ın; İstanbul 16. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açtığı 2017/209 E. Sayılı davada Mahkeme 23.03.2017 tarihinde kararını veriyor ve; “Davanın kabulü ile TMK 75 son maddesi uyarınca üyelerden Aram Sarafoğlu, Şükrü Hikmet Bozanoğlu ve Ali Okyar’ın seçim gündemli olarak olağanüstü kongre çağrısı yapmak üzere görevlendiriyor.

Mahkeme kararı sonrası Beşiktaş Başkanlık Divanı seçimi 15 Nisan 2017’de yapıldı. Kongrenin açılışında yine tartışmalar yaşandı. Yalçın Karadeniz’in halen başkan olarak açış konuşması yapmasını engellemek isteyen yönetim kanadı ile Karadeniz arasında yine tartışma yaşandı.

Sonunda Yalçın Karadeniz mikrofona gelerek ‘seçime katılmayacağım. Oturumu da kapattıyorum’ diyerek salonu terk etti.
Yalçın Karadeniz’in bu konuşmayı ısrarla yapmak istemesinin sebebi sözlerinin kayıtlara geçmesini sağlamaktı. Çünkü konuyla ilgili olarak açılan davalar henüz devam etmekteydi.

Bu konuşmanın ardından başkanlığa aday diğer kişi Kemal Çiloğlu da adaylıktan çekildiğini açıkladı ve seçime tek başına giren Tevfik Yamantürk 875 oyla Beşiktaş Divan Kurulu Başkanı seçildi.

Yamantürk’ün listesinde şu isimler vardı;Fethi Hinginar, Fikret Kuzucu, Turgay Pirinç, İlhan Gölvan, Korkut Soydan, Haluk Özgerçek

Divan Kurulu Başkan Tevfik Yamantürk’ün mazbata törenine; Başkan Fikret Orman, Ahmet Nur Çebi, Ahmet Ürkmezgil, Hüseyin Mican, Şafak Mahmutyazıcıoğlu ve Genel Koordinatörü Levent Çifter de katıldılar. Divan Kurulu Başkanı Tevfik Yamantürk’e mazbatasını Olağanüstü Seçimli toplantıda Kongre Divan Başkanlığı görevini yürütmüş olan Divan Kurulu Üyesi Ali Rıza Dizdar verdi.

Böylece Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nde bir yıldır süren kavga sonuçlanmış ama sahnelenen oyunda perde inerken kimlerin ne işlere soyunduğu ve Beşiktaş’ın nasıl yönetildiği de açıkça ortaya çıkmıştı. Bu kavga Beşiktaş’ta neden yapılmıştı?

Fikret Orman Yönetimi neden rahatsızdı?

Harcanan paralarda hata mı vardı? Gözlenen gerçek şuydu; Bütün kulüplerde olduğu gibi Beşiktaş’ta da işler kapalı kapılar ardında yönetim yandaşı kişiler tarafından gizlilikle yönetilecek kimse kulüpte neler döndüğünün ya da nasıl borç batağına saplanıldığının farkına varamayacaktı! Makus talih Beşiktaş’ı da esir almıştı.

Yeni seçilen Başkanlık Divanı, ilk toplantısını 30 Nisan 2017 günü yaptığında şimdiye kadar Yalçın Karadeniz’in karşısında olan Fikret Orman Yönetimi güçlü bir şekilde yeni Başkan Tevfik Yamantürk’ün yanında yer alıyordu… Böyle bir görüntü Beşiktaş kulübü için camia içindeki bölünmenin de ispatı olarak kayıtlara düşmüştü.

Divan’ın açılış konuşmasını yapan yeni Başkan Tevfik Yamantürk, Beşiktaş’ın borçlarının ödenebilir seviyede olduğunu söyleyerek, “Allah’a şükür iyi yoldayız” diyordu.

Ayrıca; Denetleme Kurulu Başkanı Feyyaz Tuncel ile Sayın Başkan Fikret Orman da yaptıkları konuşmalarda; Siyah-beyazlı kulübün borcunun 1 milyar 760 milyon 455 bin 388 TL. olduğunu açıklıyorlardı.… Peki ama YALÇIN KARADENİZ de BORÇ 1.5 MİLYAR TL dediğinde neden başkanlıktan indirilmişti?

Bu olay Beşiktaş Kulübü’ne ve diğer bütün kulüplere ders olmalıydı… Ve bu yaşananlar bir yere not edilmeliydi; sevgi ve saygıyı yitiren Beşiktaş’ı bundan sonra zor günler beklemekteydi. Örnek de Adnan Polat’ın ibra edilmemesi sonrası Galatasaray’da yaşananlardı. Allah Beşiktaş’ı korusun.

Osman tanburacı / Sporpanel.com

FULYA DAVASI  |  MESUT YILMAZ   |  YAŞAR AŞÇIOĞLU  |  ENGİN BALTACI  | AHMET NUR ÇEBİ | YILDIRIM DEMİRÖREN  |  FİKRET ORMAN

Tevfik Yamantürk’ün BJK Divan Başkanlığını tartışılıyor

 

Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu