Haber

3 bin 500 Türk rehin tutuluyor! Libya’da son durum

libya gosteriii bp

Libya’da Muammer Kaddafi karşıtları ülkenin ikinci büyük şehri Bingazi’yi tamamen ele geçirdi. Bingazi’de 3500 Türk bir stadyumda rehin tutuluyor. Libya’da son durum…

Radikal gazetesi Bingazi’de faaliyet gösteren Arsel İnşaat firmasının elektrik mühendisi Atakan Bilici’ye ulaştı. Mühendisin anlattıkları Bingazi’deki dehşeti açık bir şekilde gözler önüne seriyor. 4 gündür Bingazi’de protestocuların gözetiminde tutulduklarını ifade eden Bilici, “Bizi önce havaalanına, sonra bir hangara en son da küçük bir stadyuma yerleştirdiler. Yaklaşık 3 bin 500 kişiyiz. Her yerden silah sesleri geliyor. İsyancılar bizi Kaddafi’ye karşı pazarlıkta koz olarak görüyor. Açız ve ölmekten korkuyoruz” diye konuştu.

27 yaşındaki Atakan Bilici, Perşembe günü isyancıların Türk şantiyelerini yağmalamaya ve yakmaya başladığını, çalışanların şantiyelerden atıldığını dile getirerek “Şantiyeden atıldıktan sonra havaalanına sığındık. Hiçbir sorunumuz çözülmedi. Türk uçaklarının yarıdan fazlası boş gitti. Biletimiz olmadığı için uçağa alınmadık. Devlet neden bizden bilet istiyor?” ifadelerini kullandı.

Radikal’in haberine göre diplomatik kaynaklar da 3 bin 500 Türk’ün stadyumda tutulduğunu doğrularken Türk yetkililerin uçak ve gemilerin Bingazi’ye ulaşmasıyla birlikte Türk vatandaşlarını tahliye etmeyi planladığı öğrenildi.

Bu arada Libya’nın başkenti Trablus’tan İstanbul’a ulaşabilen Türk vatandaşları, Bingazi Havalimanı’nın yakıldığını, Türklerin hangara toplandığını ve uçakların kalkmadığını söyledi. Görgü tanıklarından biri ise bir Türk’ün hayatını kaybettiğini iddia etti. Radikal’e konuşan Mimar Abdurrahim Bayramoğlu, canlarını zor kurtardıklarını belirterek “Libya’nın tamamında sorun var. Şantiyeler yakılıyor. Trablus Havalimanı hınca hınç insan dolu. İnternet çalışmıyor. Türk yetkililer yok” dedi.

Öte yandan Türkiye’den hareket eden İDO’ya ait 2 feribota sivil giyimli özel harekat timlerinin bindirildiği iddia edildi. İsyancılarla pazarlık yapmak için çok sayıda diplomatın da gemilere bindirildiği gelen haberler arasında. Pazarlıkların olumlu sonuçlanması halinde Lefkoşa’ya kurulacak geçici üs üzerinden Türklerin Türkiye’ye nakledilmesi planlanıyor.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya’da süren olaylar nedeniyle Türk vatandaşlarının tahliyesinin havadan ve karadan devam edeceğini bildirdi. Libya’da son durum…

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bilgisi dâhilinde Libya hakkında bazı kararlar aldıklarını ifade ederek “Bu kararları uygulamaya geçirdik. Şu anda en önemli şey vatandaşlarımızın can güvenliği ve sağ salim bir şekilde tahliyesi. Şimdiye kadar en az bin vatandaşımız Türkiye’ye getirildi. Dün de gemilerimiz hareket etti. Bingazi ve çevresinde 4857 vatandaşımız var. Gemilerle 3 bin vatandaşımızı tahliye edeceğiz. Mısır ve Tunus üzerinden de tahliye çalışmalarına başladık” dedi.

Bakan Davutoğlu, herkesten müsterih olmasını isteyerek “Hükümetimiz çalışmalara devam ediyor. Son bir yıl içinde çok başarılı tahliye çalışmaları yaptık. Mavi Marmara ve Kırgızistan olayları gibi. Bu konuda tecrübeliyiz. Libyalı kardeşlerimize de her türlü yardımın ulaştırılması konusunda kararlar almayı düşünüyoruz. Onların kaderleri de bizim için çok önemlidir. 10’a yakın ülke de tahliye konusunda bizden yardım istiyor. Ne gerekirse yapacağız” diye konuştu.

Ahmet Davutoğlu, şu ana kadar hiçbir Türk vatandaşının yaralanmadığını ve can kaybına uğramadığını da bildirerek “Kurduğumuz kriz masası 24 saat çalışıyor. Yaklaşık 20 kişi telefonlarla meşgul. Gerekirse bu sayı artabilir” ifadelerini kullandı.

[adrotate group=”38″] [adrotate banner=”94″]

Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu