GündemHaber

Çiftçi Towers yükseliyor! Beşiktaş Belediyesi ve İBB sessiz

Çiftçi Towers

İBB Başkanı Kadir Topbaş ve Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar İstanbul boğazına nazır milyar dolarlık proje Çiftçi Towers’ın yükselişini izlemekle yetiniyor.

Sözcü gazetesinden İsmail Şahin’in haberi;

İstanbul Zincirlikuyu’da Çiftçiler Holding’in arazisinde Türkerler İnşaat tarafından hayata geçirilen Çiftçi Towers adlı projede yasalar ve imar mevzuatları yok sayılarak inşaat yapılmasına göz yumuluyor.

SÖZCÜ’nün 8 Haziran’da kanuna aykırı yapılaşmayı gündeme getirmesinden ardından konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapmayan şirket yetkilileri inşaat çalışmalarını hızlandırdı. Haberden sonra projede 24 saat aralıksız çalışan müteahhit firma iki haftada beş kat daha çıkarken Çiftçi Towers’ı denetlemesi gereken Beşiktaş Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi projenin yükselişini seyretmekle yetiniyor.

Bu arada, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Çiftçi Towers’taki yasalara aykırı yapılaşmayla ilgili soruşturma başlattığı öğrenildi. İnşaat sorumluları hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 184. maddesiyle düzenlenen imar kirliliğine sebebiyet vermek, binayı denetlemekle görevli oldukları halde kaçak yapılaşmaya göz yuman kamu görevlileri hakkında ise görevi kötüye kullanma suçu kapsamında inceleme yapıldığı belirtildi.

Tamamlandığında 180 metre boyunda 46 katlı iki rezidans kulesinden oluşacak Çiftçi Towers’taki rant oyunlarını Sözcü ortaya çıkarmıştı. Beşiktaş Belediye Meclisi’nin yaptığı plan değişikliği teklifinin İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanmasıyla yönetici merkez (ticaret) ve turizm alanı olan 23 bin metrekarelik araziye konut yapılması için izin verildi.

2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’nun 10. maddesine göre, Boğaziçi alanında ve etkilenme bölgesinde kalan bir arazi üzerinde en fazla 15 metre yükseliğinde 5 katlı konut alanı inşa edilebiliyor.

Boğaziçi ön görünümü nedeniyle yapılaşmanın kısıtlandığı bir alanda bulunan Çiftçi Towers’ta ise kanunun getirdiği sınırlamalar bir kenara bırakılarak 46’şar katlı 180 metre yüksekliğinde iki adet konut kulesinde 288 rezidans dairesi inşa ediliyor. Böylece, İstanbul’un en değerli bölgesinde Çiftçiler Holding ve Türkerler İnşaat milyarlarca dolar rant elde etti. Türkerler İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker’in verdiği bilgilere göre henüz inşaat aşamasındaki projenin yüzde 60′ı satıldı. Ankara’dan çok sayıda yatırımcının alım yaptığı projedeki dairelerin fiyatları 2,5 milyon dolardan başlıyor 8,5 milyon dolara kadar çıkıyor.

Dikkati Çekenler

Öte yandan, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanan plan tadilatına “bodrum katlar emsale dahil değildir” notunun eklenmesiyle Çiftçi Towers’ın yer altında fazladan inşaat yapmasının önü açıldı. Boğaziçi Kanunu’na göre Boğaz’ı gören arazilerde inşa edilecek konut yapılarında, taban alanının imar parseli alanına oranını gösteren taban alanı kat sayısının yüzde 15′i geçemeyeceği belirtiliyor. Çiftçi Towers’ta imar planına göre yüzde 40 olması gereken taban alanı kat sayısı ise yüzde 87 seviyesine kadar yükseliyor. 23 bin 859 metrekarelik parselin yüzde 87’sini kaplayan alanda yerin altında tam 212 bin 596 metrekare inşaat yapılırken, zemin kat ve altında kalan 10 bodrum katı kapsayan bu inşaat alanı alışveriş merkezi ve otopark olacak. Emsale dahil edilmeyerek yer altında fazladan yapılan bu inşaat alanından proje sahipleri milyonlarca dolar rant elde edecek.

Çiftçi Towers’ı inşa eden Türkerler İnşaat, AKP dönemindeki büyümesiyle dikkat çekiyor. TOKİ projeleri için İstanbul Kayabaşı, Ankara Çukurambar ve Çankaya’da hali hazırda binlerce konut inşa eden şirketin patronu Kazım Türker, “Kamu özel sektör ortaklığıyla şehir hastanelerine de yatırım yapıyoruz. 500 milyon euro yatırımlık İzmir’in yanı sıra İzmit’te de 500 milyon Euro yatırımla Gama Holding ile bu yatırımları üstleniyoruz. Ankara’da Etlik’te de İtalyan Astaldi ile 1 milyar Euro yatırımla şehir hastanesi kuracağız. Bu yatırımları biz üstleneceğiz ve 25 yıl boyunca devlete kiraya vereceğiz” diyor. TOKİ konutları ve şehir hastanelerinin yapımında önemli rol üstelenen Türkerler’in enerji ve sağlık sektöründe de yatırımları bulunuyor.

Remzi Gür’ün bayisi

Kadın dış giyiminde Selen ve Seten markalarıyla çalışan Türkerler Grubu’nun, şu anda başkentte 5 ayrı mağazası bulunuyor. Ankara Bala kökenli Kazım Türker, birikimini tekstil ve hazır giyim sektörleriyle sağladı. Başbakan’a yakın işadamlarından Remzi Gür’e ait Ramsey markalı ürünlerin bayiliğini de yapan Türker, izleyen yıllarda iş alanlarını büyüterek lokomotif sektör olarak inşaatı seçti.

[adrotate banner=”133″]

Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu