GündemHaberPolitika Haberleri

CHP’de adaylar nasıl belirlendi? İnanılmaz pazarlıklar

Kemal Kılıçdaroğlu

CHP’de büyük bir depreme neden olan ilçe adayları nasıl belirlendi? Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Bayer bugünkü köşesinde çarpıcı bir yazı kaleme aldı.

Yalçın Bayer’in “Adaylıklar mezatta” başlıklı yazısı;

ADAYLIK ‘işinde’ çuvalla para var…

Bunu CHP’nin saygın bir ismi söyleyince utandık. Kısa notlarla bu rezilliği aktarmak isteriz. Siyaset dünyasında hiç böyle bir şey olmadı… “Bakırköy’de infial var” cümlesi anlatacaklarımızı karşılar mı? İnsan dinlerken utanıyor. Bakırköy’de 40 bin bina yıkılıp yeniden yapılacağı için müteahhitlerin yeni gözdesi… Sorun çıkarmayacak ‘aday’ aranıyordu. Müteahhit grupları, Ateş Ünal Erzen’in aday yapılmayacağı bilgisini öğrendikten sonra gözüne kestirdiği Ahmet Bahadırlı ve Ceyhun Yağlıcıoğlu’nun da ‘deşifre’ olmaları sonucu sıkıntıya düştüler. Ama her işin bir çözümü vardı.

Sarıgül’ün ‘adayı’ olan ve Kılıçdaroğlu tarafından da desteklendiği bilinen sanayici Ali Fatinoğlu’nun adına karşılık, son dakikada Gürsel Tekin’in memleketlisi Dr. Bülent Kerimoğlu’nun ismi bulundu ve PM’den atandı.

Ancak örgüt ayaklandı ve ilçeyi bastı. Yapılan basın toplantısında “Bunun emek hırsızlığı olduğunu, Bülent Kerimoğlu’nun Esenyurt’taki adaylığını saklamak için Bakırköy’e dilekçe verdiğini, o günden sonra 7 ay boyunca Bakırköy’e uğramadığı için gözlerden kaçmış, adaylığı unutulmuştu.

Önem bir bilgi; Kerimoğlu, Çerkezköy’de işyeri hekimliği yapıyor ve orada oturuyor.

Bir delege bize dedi ki “350 trilyona yakın borcu olan Bakırköy belediyesinin yıllık gelirinin ise 110 trilyon olduğunu kimse unutmasın!.. Burası kolay bir yer değil.”

ÜÇLÜNÜN PAZARLIĞI

Kılıçdaroğlu, Bakırköy’e Ali Fatinoğlu’nu, Beşiktaş’a GS yönetim kurulu üyesi ve GS  Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Mehmet Karlı’yı beğeniyor ve aday yapmak istiyor.

Kılıçdaroğlu Bakırköy, Sarıgül Beşiktaş, Gürsel Tekin Kadıköy olarak anlaştılar.
Sarıgül, kendi adayı ve yardımcısı Tonguç Çoban’ı Beşiktaş’a  aday gösterince, Mehmet Karlı’ya da yer kalmadı!
Kılıçdaroğlu bu kez Karlı’yı, Sarıyer’e aktarmak istedi. Orada da tepki olunca Bakırköy’e koydu. (Bakırköy hep üvey evlat mıdır?) Karlı “Ben iki aydır Beşiktaş için hazırlanıyorum, yardımcılarımı bile belirledim. Bu nasıl bir tutarsızlıktır” deyip ‘etik bulmadığı’ için adaylıktan çekildiğini iletti.

LİSTELER 4 KEZ DEĞİŞTİ

İstanbul ilçeleri için yapılan listeler dört kez değişti… Nedeni, ‘ağır topların’ her ilçeye kendi adamlarını koymak istemeleri… Liyakat falan unutulmuştu. Hani bir oy fazla  getirenler aday olacaktı!.. Yapılan anketler gözardı edildi; aynı şekilde verilen sözler de..

Gürsel Tekin, Kadıköy’ü, Kılıçdaroğlu Bakırköy’ü, Sarıgül Beşiktaş’ı ve Bihlun Tamayligil ile Erdoğan Toprak Çatalca’yı (Cem Kara), İl Başkanı Oğuz Salıcı da Maltepe’ye (Canan Kaftancıoğlu) kendi adaylarını yazdırdılar. Ancak GS’lı Karlı, Bakırköy’ü istemeyince proje bozuldu, Gürsel Tekin ağırlığını koyarak Bülent Kerimoğlu’nu Bakırköy’e yazdırarak, Kılıçdaroğlu’nun kontenjanını aldı. Ali Kılıç, PM’deki oylamasıyla talep ettiği Maltepe’yi alınca, İl Başkan Yardımcısı Canan Kaftancıoğlu’na verilen Maltepe de taça gitmiş oldu. Kaftancıoğlu Kadıköy’e verilmek istenince; (Bir gece önce Kaftancıoğlu’na Avcılar, eski İl Sekreteri Zafer Nuhoğlu’na Kadıköy verilmişti) ona da FB’li Aziz Yıldırım’ın karşı olduğu öğrenildi. Bu arada Bülent Kerimoğlu’nu Kadıköy’den Bakırköy’e kaydırarak Kadıköy’e sahip çıkmak isteyen Gürsel Tekin’e, “Bakırköy’e Kılıçdaroğlu kontenjanından gelecek olan Ali Fatinoğlu’nun adı Kadıköy’e verilebilir mi?” diye soruldu; Gürsel Tekin iki ilçeye birden sahip olabilmek için karşı çıktı.

Karar verilemediği için Kadıköy ‘boş’ bekliyor dünden beri… Sarıgül’ün Beşiktaş’a istediği Tonguç Çoban’a karşı aleyhte yoğun twitter mesajı gelince, Ankara’daki Aday Belirleme Kurulu, bu kez Sarıgül’ün avukatı olduğu bildirilen Murat Haznedar’a Beşiktaş verildi. (Sarıgül’ün Türkiye Değişim Hareketi içinde yer alan Fatsalı Haznedar, son genel seçimlerde bağımsız olarak milletvekili seçimlerine katılmış, ancak 600 civarında oy alması kendisi için şok yaratmıştı. Salıcı, il yönetiminden bağımsız bazı ilçelere kendinden aday hazırlamış olması; il yönetimi  içinde büyük sıkıntı yarattı. 9 il yöneticisinin istifası gündeme geldi; sayının 19’a bile çıkacağı söylendi.)

HESABINI SORACAĞIZ

Bakırköy’de örgütün ilçeyi basmasından sonra başkan adayları Ceyhun Yağlıcıoğlu, Oğul Aktuna, Serdal Kılavuz, Av. Selahattin Görkey, Vicdan Baykara ve Ali Fatinoğlu ilçeye geldiler. Bu arada örgütün açlık grevi yapılmasına izin verilmedi. Örgüttekiler, “Bu tercihin bir emek hırsızlığı olduğu ve bunu kabullenemeyeceklerini” açıkladılar.
Bu arada Yağlıcıoğlu adaylıktan çekildiğini bildirirken “Ben işadamıyım… Borsadaki şirket gibi değeri düştükten sonra yukarı çıkarmak zordur. Yeterince yıprandım, kendimi daha aşağıya düşürmemek için, yokum” dedi. Oğul Aktuna ise “Bu aday tayini büyük bir saygısızlıktır, altı aydan fazla çalışıyorum. İmza toplanıyor; Ankara’ya gideceğiz ve orada bunun hesabını soracağız” diye konuştu.

İlçe Başkanı Sait Yücel’e “Siz üç gündür Ankaradasınız. Kendi ilan ettiğiniz aday adaylarınıza saygısızlık yapıldı; bu emeğe saygısızlıktır, sizin yerinizde olsam istifa ederdim” dendi.
AKP Bakırköy’de çok çalışıyor.
Bakırköy’e dışardan emrivaki aday gelmesinin faturasının ağır olacağını şimdiden söyleyebiliriz.

Kadınlar yine kandırıldı

CHP Tüzüğünde kadın kontenjanı %33 olması gerekirken (gençlik de yüzde 10) olması gerekirken bu oranın yaklaşık yüzde 4’ü bile geçmemesi erkekler için utanç olması gerekmiyor mu? Bunun ilerdeki günlerde büyük kavga yaratacağı bilinmelidir. Erkekler, her zamanki gibi kandırdı!!
EVET böyle bir siyaset borsası ne görüldü, ne duyuldu…Hangi ilçelerin ve adayların borsa rayici nasıl indi çıktı? Yarını bekleyin!..

İzmir’de eski Baro Başkanı Sema Pektaş ortalığı karıştırdı

CHP kaybetmek için her şeyi yapıyor
İZMİR’de CHP’den adaylık için istifa etmiş olan Sema Pekdaş en çok tartışılan isim oldu. İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun adayı olarak gösterilen Sema Pekdaş’ın Konak için düşünüldüğü belirtildi. Ancak önceki gün bu kez Karşıyaka’ya aday olduğu açıklandı.
Kendilerini ‘Cumhuriyet’in kalesi’ olarak adlandıran Karşıyakalılar ve parti tabanı Sema Pekdaş’ın adaylığına büyük tepki gösterdi. Tepkilerin ardından Sema Pekdaş, bu kez Aziz Kocaoğlu’nun da müdahalesi ile yeniden “İzmir’in kalbi Konak’ ilçesine aday gösterildi. İlk olarak Konak adayı olarak açıklanan yönetici Hüseyin Mutlu Akpınar, bu kez Cevat Durak’ın yerine Karşıyaka’ya aktarıldı.

Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sandır’ın (52), yeniden aday olduğu duyulunca geceden tebrikleri kabul etti; ancak sabah yerine mimar Olgun Atila’nın (38) aday olarak gösterildiği görüldü. Genel Merkez’in bu tercihi Bornova’da şok etkisi yarattı… Yeni aday Olgun Atila’nın, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun arkadaşının oğlu olduğu belirtildi. Aynı şekilde Karabağlar’da Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm’ün adı açıklandı; ancak sabah bu kez yerine Muhittin Servitopu’nun getirildiği görüldü.

Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz’un yerine, ilk olarak eski belediye başkanı Hakkı Ülkü’nün aday  gösterildiği açıklandı; ancak sabahleyin Barış Eroğlu’nun ismi ortaya çıktı. Çiğli’de de Aziz Buğa ismi ilk etapta açıklandı; sonra Hasan Arslan ismi geldi.

Bu arada Sema Pekdaş’ın ‘seçilmemesi için ‘İzmirli Vatanseverler’ sosyal paylaşım sitelerinden örgütlenerek Konak’ta CHP’li adaylar arasından seçilecek bir ismin istifa ettirilerek ‘bağımsız’ olarak ortaya çıkarılmasını ve ‘tüm vatansever Konaklılar’ın bu isme oy vermesi” önerisi getirildi. İnternet üzerinden ‘Sema Pekdaş’a hayır’ imza kampanyası başlatılması dikkat çekti.

[adrotate banner=”133″]

Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu