HaberSpor Haberleri

Bilica’nın hareketi hükmen mağlubiyeti gerektirmez

cahit göverenHüseyin Göçek’in Fenerbahçe – Beşiktaş maçına tayin edilmesi Oğuz Sarvan’ın en büyük yanlışı. Çünkü İstanbul Büyükşehir Belediye – Diyarbakırspor maçını iyi yönetemeyip son dakikada tatil eden Hüseyin Göcek iki hafta dinlendirildikten sonra Bank Asya’da görevlendirildi.

Bu maçta 4 gol vardı. Gollerin ikisi ofsayttan kaydedildi. Altay’ın attğı bir golde de yardımcı hakemleriyle anlaşamadı ve tam 5 dakika sonra gol kararı verdi. Bu karar da yanlıştı. Yıpranan ve moral motivasyonunu kaybeden Hüseyin Göcek’in bu maça atanması son derece yanlıştı.

Gelelim maça;

Hüseyin Göcek, maçın bütününe baktığımızda iki takım adına da sayısız faul tespit ve değerlendirmelerinde hatalıydı. Hele disiplin ceza uygulamaları olan sarı ve kırmızı kartlarda tabiri caizse enflasyon yarattı. Ancak kırmızı kart gereken bazı durumları da pas geçti.

Burada en büyük yanılgısı Bilica’nın penaltı sonrası 12 cm çapında olan penaltı noktasını ayağıyla tam 9 kez sürterek bu noktanın kaybolup çukurlaşmasına neden olması yüzünden Bilica’ya ikinci sarı kartını gösterip bu sportmenliğe aykırı davranışı yapan oyuncuyu ihraç etmemesiydi.

Hakem Göcek’in hataları bunlarla da sınırlı kalmadı. Müsabakanın son bölümlerinde İbrahim Toraman’ın kırmızı kartla oyun dışı kalması tam bir fiyaskoydu.

Hele Lugano’nun kayarak ve yerde yatarak topu kasten eliyle çelmesi 10 kusurlu hareketin birini simgeliyordu. Bilindiği gibi top ele giderse kaza, el topa giderse ceza ilkesi bu enstantanede işletilmedi.

Netice itibariyle Hüseyin Göcek, Oğuz Sarvan başkanlığındaki MHK’yı, hatta futbol federasyonu başkanı Mahmut Özgener’i çok zor durumda bıraktı. İnancım ve kanaatim odur ki hem Özgener hem de Oğuz Sarvan, sezon sonunda yerlerini başka futbol adamlarına bırakacaklar.

Şurası kesin ki; Türk futbolunu kalkındırmak ve aşama yapmasını sağlamak için ülke genelinde görev yapan üst düzey hakemlere ihtiyaç var. Benim önerim; Hiç vakit geçirilmeden kaliteli hakem yetiştirmek için hakem koleji ve hakem okullarının açılması bu eğitim merkezlerinde başta toplum psikolojisi, kural eğitimi, futbol müsabaka talimatı eksersizleri, psikoloji, moral motivasyon, insan gücü sevk ve kabiliyeti, pedagoji gibi dersler işlenerek hakemlerin dumansız sanayi kabul edilen futbolda başarılı olmaları sağlanmalıdır. Türkiye’de Avrupa’da olduğu gibi yönetici hakem kimliği olan hakemlere gereksinim var.

BİLİCA’NIN HAREKETİ HÜKMEN MAĞLUBİYETİ GEREKTİRİR Mİ?

bilica penaltiiFutbol oyun kuralları der ki;

Oyun alanını meydana getiren unsurlara (kale direği, köşe gönderleri ve çizgiler) zarar veren ve yasak işaretler yapan futbolcu hakemden sarı kart görür. Çünkü bu eylem centilmenliğe aykırıdır. Eğer, bu oyuncunun önce sarı kartı var ise futbolcu ikinci sarı kartı görüp kırmızı kartla ihraç edilir. Esasen futbol oyun kurallarında disiplin ceza uygulamaları hakemin takdirine bırakılmamıştır. O nedenle burada Bilica’nın kesinlikle kırmızı kart görmesi gerekiyordu. Oysa hakem Hüseyin Göcek bu durumda da son derece yanılgı içindeydi.

Ancak hakemin bu hatası ve Bilica’nın yaptıkları iddia edildiği gibi Fenerbahçe’nin hükmen mağlup sayılmasını gerektirmez.

Bilica penaltı noktasnı ortadan kaldırmıyor, hala var. Penaltı noktasını bozuyor. Penaltı noktasını kaldırmış olsa, hakem de yeniden çizdirmemiş olsa o zaman bu madde geçerlidir. Vuruş penaltı noktasından atılıyor.

Cahit Göveren

Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu